Beerschot - STVV: 2009-2010

Nu Beerschot in het seizoen 2020-2021 weer op het hoogste niveau – in 1A – aantreedt, duiken we in de aanloop naar elke competitiewedstrijd even terug in de tijd. En draaien we de schijnwerpers naar een rechtstreekse confrontatie uit ‘de jaren stillekes’…

Vandaag: Beerschot – Sint-Truiden uit het seizoen 2009-2010

MANNEKES SCOREN VIER KEER TEGEN SIMON MIGNOLET

Vandaag draaien we de schijnwerpers terug naar de veertiende speeldag van het seizoen 2009-10 voor een merkwaardige confrontatie met de Kanaries; een wedstrijd met twee gezichten. In de eerste helft werd Germinal Beerschot door een snel en efficiënt counterend STVV weggetikt en moest het na een doelpunt van Onana in de achtervolging. Al was er aan de overkant ook wel een alerte Simon Mignolet nodig om gevaarlijke schoten van MacDonald en Haroun te pareren. De Truiense ballenpakker toonde toen al zijn kwaliteiten, die hem later via Sunderland en Liverpool tot in de Premier League zouden brengen.

Na de rust – eigenlijk pas na een vol uur spelen - vonden Bart Goor & co hun beste benen en werd STVV in een tijdspanne van amper twintig minuten helemaal op en hoopje gespeeld. Van 0-1 werd het uiteindelijk zelfs nog 4-1… Een sensationele ommekeer.

Het was Tosin Dosunmu die de wedstrijd in Beerschots voordeel deed kantelen. Een goeie vijf minuten nadat hij Bavon Tshibuabua was komen vervangen, trapte onze prijsschutter een doorgekopte hoekschop van Bart Goor in doel. En even later legde hij doelpunt nummer 2 op de voet van Bart Goor. Van een fameuze binnenkomer gesproken.

STVV verloor nu helemaal de pedalen. Eerst Schouterden (na een trap op de enkel van De Decker) en daarna Odoi (voor een zware overtreding op Goor)  werden door ref Boucaut allebei met rood bestraft, en met negen tegen elf kwam doelman Simon Mignolet helemààl in een schiettent te staan. Uiteindelijk knalden Faris Haroun – vanop elf meter – en Bart Goor – na assist van Sherjill MacDonald)  Beerschot nog naar een ruime 4-1-zege. Tot groot jolijt van de bijna 10.000 supporters die voor de wedstrijd de 110de verjaardag van Beerschot met een reuzengroot spandoek “Onsterfelijke trouw en eeuwige liefde” en tweeduizend paars-witte bandieri hadden gevierd. Een mooi schouwspel.

ZATERDAG 7 NOVEMBER 2009 – OLYMPISCH STADION

GERMINAL BEERSCHOT - SINT-TRUIDEN  4 – 1

TOESCHOUWERS: 9.532

SCHEIDSRECHTER: Boucaut

DOELPUNTEN: 25’ Onana 0-1, 66’ Dosunmu1-1, 70’ Goor 2-1, 82’ Haroun 3-1 (strafschop), 87’ Goor 4-1

BEERSCHOT:  Pacovski, M. Monteyne, Clement, Mikulic, P. Monteyne, Haroun (88’ Cruz), De Decker, Wamfor (87’ Leko), Goor, Tshibuabua (60’ Dosunmu), MacDonald

SINT-TRUIDEN: Mignolet, Wagemakers (21’ Da Silva), Delorge, Euvrard, Deferm, Wilmet, Charaï, Appeltans, Odoi, Schouterden, Onana

GELE KAARTEN: Deferm, Wilmet, Goor, Dosunmu

RODE KAARTEN: 73’ Schouterden, 81’ Odoi

Op het einde van dat seizoen zakte Beerschot terug naar een toch ietwat teleurstellende tiende plaats, terwijl Sint-Truiden zich naar een mooie vijfde stek voetbalde. Onze Mannekes scoorden slechts 30 doelpunten. Faris Haroun was met 8 goals onze beste afwerker, gevolgd door Bart Goor met vijf treffers. Tosin Dosunmu en Sherjill MacDonald scoorden er elk vier. Philippe Clement en Mats Rits ieder twee. Daniel Cruz, Sanharib Malki en Bavon Tshibuabua eentje.

2009-2010 was ook het seizoen waarin de toen 18-jarige Victor Wanyama kwam piepen op het hoogste vlak. Hij werkte 20 wedstrijden af, scoorde 1 keer… en liep als enige Beerschotter tegen een rode kaart aan. Twee jaar later begon de talentrijke Keniaan aan zijn internationale carrière die hem via Celtic (Schotland), naar Southampton en Tottenham Hotspur in Engeland  voerde. Om  uiteindelijk in de Major League Soccer-competitie van de USA, bij Montreal Impact, te belanden.

Tekst: Danny Geerts