TERUG IN DE TIJD: CERCLE BRUGGE- BEERSCHOT 1-5, SEIZOEN 1927-1928

Nu Beerschot in het seizoen 2020-2021 weer op het hoogste niveau – in 1A – aantreedt, duiken we in de aanloop naar elke competitiewedstrijd even terug in de tijd. En draaien we de schijnwerpers naar een rechtstreekse confrontatie uit ‘de jaren stillekes’ Vandaag: Cercle Brugge - Beerschot 1-5, uit het seizoen 1927-1928

MET DE INDRUKWEKKENDSTE START UIT DE CLUBGESCHIEDENIS

Nul-drie voor na amper drie minuten; het moet ongetwijfeld de briljantste start uit de Belgische voetbalgeschiedenis zijn. En het was het Beerschot-elftal uit het seizoen 1927-1928 dat het voor mekaar bracht, op weg naar de vijfde (van de in totaal zeven) landstitel. We schrijven 5 februari 1928 wanneer Cercle Brugge en Beerschot in het Edgar De Smedtstadion tegenover elkaar staan. De Mannekes van trainer Johnny Dick zijn aan een onwaarschijnlijk sterk seizoen bezig. Vooral in het eigen Olympisch Stadion is paars-wit onklopbaar. Beerschot zou in dat succesjaar trouwens al zijn thuismatchen winnen. Dertien (!) op een rij!

Maar ook op verplaatsing is het Kielse meesterschap indrukwekkend: 10 overwinningen, 1 nederlaag en 2 gelijke spelen. Op het einde van de rit telde Beerschot elf en veertien punten voorsprong op respectievelijk Standard en Cercle. En dat in het oude “twee-punten-voor-een-overwinning”-systeem. Onwaarschijnlijk sterk.

De fraaiste uitzege was die bij Cercle Brugge, de kampioen van het seizoen daarvoor. Raymond Braine had er na slechts tien minuten al drie in het Brugse mandje gelegd; zijn spitsbroeder Pierre Mertens één. Van een blitzstart gesproken.

Gazet van Antwerpen vond amper genoeg woorden van lof om over de ijzersterke prestatie te berichten. “Beerschot is op glansrijke wijze bij de kampioenen gaan winnen en is haast zeker van den titel. (…) Bij een eerste ontzetten mist Renson en Raymond Braine, alleen voor doel, teekent Nr 1 aan na enkele seconden. De minuut is nog niet om, op center van Hendrickx doelt Mertens een tweede maal. Nog een halven minuut later en Raymond Braine op kopstoot, net Nr 3. De Brugsche keeper kon gemakkelijk deze 3 doelen tegenhouden. Cercle is van de hand Gods geslagen. Weer een Beerschot aanval en Raymond Braine doelt een vierde maal na tien minuten spel.”

In de tweede helft “mag” de thuisploeg eerst nog tegenscoren en trapt Mertens uiteindelijk de 1-5-eindscore op het bord, waarna Beerschot aan een plezante treinreis richting Koekenstad mag beginnen.

Er stond werkelijk geen rem op Beerschot dat seizoen. Het scoorde in 26 competitiewedstrijden maar liefst 85 doelpunten een incasseerde er 26. Absolute vedette Raymond Braine werd topschutter met 35 doelpunten; Pierre Mertens trapte er 21 tegen de tent.

Na die vijf landstitels in de jaren ’20 kende Beerschot een sportieve terugval toen een handjevol oudere spelers, die al jarenlang aan de top meedraaiden, de club verlieten of hun schoenen aan de haak hingen. Vooral het vertrek naar Sparta Praag van de door de Belgische Voetbalbond geschorste Raymond Braine was voor Beerschot een serieuze aderlating. Maar paars-wit zou zich terug knokken naar de top in eerste klasse… en behaalde na de terugkeer van Braine in 1938 en 1939 nog twee titels.

ZONDAG 5 FEBRUARI 1928 – EDGARD DE SMEDTSTADION BRUGGE
CERCLE BRUGGE – BEERSCHOT  1 – 5
TOESCHOUWERS: 14.000
SCHEIDSRECHTER: Christophe
DOELPUNTEN: 1’ R. Braine 0-1, 2’ Mertens 0-2, 3’ R. Braine 0-3, 10’ R. Braine 0-4, 66’ Ruysschaert 1-4, 75’ Mertens 1-5
CERCLE BRUGGE: Proot, Baes, Renson, Brilleman, Van Halme, Van Hoorick, Ruysschaert, Van Poucke, De Vos, Van den Bauwhede, Vernimmen
BEERSCHOT: Raemdonck, Ruyssevelt, Janssens, Pelsmaeker, Meljado, Van Averbeke, Elst, P. Braine, R. Braine, Mertens, Hendrickx 

Tekst: Danny Geerts
 

Jupiler Pro League

1 K. Beerschot V.A. 0 pts
2 K.M.S.K Deinze 0 pts
3 Lommel SK 0 pts
4 Lierse Kempenzonen 0 pts
5 Waasland Beveren 0 pts

XIII

COMMANDEZ VOTRE MAILLOT EN LIGNE