SCHEIDSRECHTER ZET THUISPLOEG OP WEG NAAR DE OVERWINNING

ANDERLECHT - BEERSCHOT  4 - 2

Geen eerste competitiezege en ook geen puntje voor Beerschot, dat tegen Anderlecht wel de wet van de sterkste moest ondergaan maar tot aan de rust goed standhield en pas na het traditionele penalty-cadeautje voor de Brusselaars onderuitging. De thuisploeg maakte in de tweede helft het verschil en dit pas nadat Lawrence Shankland een mooie aansluitingstreffer had binnengekopt. Ook Joren Dom pikte in de slotfase nog z'n goaltje mee.

Veel druk naar voor zetten, aanvallen en zo rap mogelijk scoren: met die opdracht had Vincent Kompany zijn spelers de wei ingestuurd. Beerschot kwam dan ook meteen onder druk te staan en haalde opgelucht adem toen Raman na amper twee minuten een open doelkans naast trapte. Het was het begin van een partij eenrichtingsvoetbal waarin Anderlecht de wet dicteerde, kansjes versierde langs Hoedt, Raman en Ait El Hadj maar de bal niet tussen de palen wist te mikken. En wanneer Kouamé dat na een vlotte aanval wél deed, ging Vanhamel knap plat.

Beerschot kreeg op het middenveld aanvankelijk geen voet aan de grond, vond er nauwelijks aanspeelpunten en moest het overwicht van de thuisploeg ondergaan. Maar het deed dat goed gegroepeerd en met de nodige discipline en concentratie. In het derde kwartier kwamen onze Mannekes dan toch enkele keren goed onder die druk uit; onder meer na een fraaie rush van Vaca die Coulibaly aanspeelde... maar die miste zijn schot.

En toch ging Anderlecht nog met een voorsprong de rust in. Met de gratuite medewerking van scheidsrechter Dierick, die naar de stip wees voor een dertien-in-een-dozijn-tussenkomst van Radic op Ait El Hadj. Kortom, zo'n penalty die in het Lottopark alleen in het voordeel van de thuisploeg wordt gefloten. Gomez nam het strafschopcadeau in dank aan, want stuurde Vanhamel naar rechts en trapte links binnen. Een verdiende voorsprong voor Anderlecht maar niet op die manier.

De thuisploeg profiteerde vroeg in de tweede helft nog eens extra van dit duwtje in de rug toen Raman een hoekschop van Gomez met het hoofd in doel deed afwijken. Twee-nul. Wedstrijd in de beslissende plooi? Nee hoor, want de Kielse reactie viel vrijwel onmiddellijk: hoge voorzet Vaca en een knappe kopstoot van Shankland in de verste hoek. Doelpunt nummer één voor onze Schotse spits. Nieuwe hoop meteen voor Beerschot... maar die werd een kwartier later direct de kop ingedrukt door Kouamé, die randje grote rechthoek hard en laag de 3-1 binnentrapte. Acht minuten later werd het zelfs nog 4-1 langs het ingevallen duo Zirkzee-Ashimeru. Overdreven cijfers.

Maar weer knokte Beerschot zich terug enigszins in de match. In een sterke laatste tien minuten scoorde Dom de 4-2 en kwamen Sanyang, Bourdin en Shankland zelfs nog dicht bij een derde goal. Iets wat de Kielse burger, zelfs ondanks deze nederlaag, toch weer nieuwe moed moet geven.

TOESCHOUWERS: 20.000
SCHEIDSRECHTER: Dierick
DOELPUNTEN: 45+2' Gomez 1-0 (strafschop), 54' Raman 2-0, 56' Shankland 2-1, 70' Kouamé 3-1, 78' Ashimeru 4-1, 81' Dom 4-2
ANDERLECHT: Van Crombrugge, Murillo, Harwood-Bellis, Hoedt, Gomez, Cullen, Olsson (74' Ashimeru), Verschaeren, Ait El Hadj (74' Amuzu), Kouamé (89' Magallan), Raman (74' Zirkzee)
BEERSCHOT: Vanhamel, Halaimia, Radic, Van den Bergh, Bourdin, Pietermaat, Caicedo (82' Sanyang), Coulibaly (61' Holzhauser), Krekovic (46' Soumaré, 71' Dom), Vaca, Shankland
GELE KAARTEN: Caicedo, Halaimia, Ait El Hadj, Olsson, Holzhauser