CLUB NIEUWS

18 juni 1922: de eerste titel

Om deze voetballoze coronavirus-periode te overbruggen duiken we voor u in de geschiedenis van Beerschot en stoffen we op die manier voor u het fraaie palmares met zeven landstitels, drie bekeroverwinningen en ontelbare andere sportieve hoogtepunten af…

Die laten we de volgende weken en maanden op regelmatige tijdstippen de revue passeren. In woord en beeld. Pure nostalgie is het…

 

Eergisteren haalden we een verhaal uit de Kielse geschiedenisboeken waarin Beerschot in 1929 de titel in een testwedstrijd uiteindelijk aan Antwerp moest laten. Vandaag draaien we de klok maar liefst 98 jaar terug, naar de datum waarin onze Mannekes hun eerste kampioenstitel behaalden. Ook na een testmatch. Tegen Union deze keer, dat in die periode samen met Daring het topteam was in België.

De gouden medaille die het Belgisch elftal op de Olympische Spelen van 1920 in het Beerschotstadion had gewonnen, zorgde voor een enorme populariteitsboost  van het voetbal in de Scheldestad. En het was niet toevallig Beerschot dat in de jaren ’20 die nazinderende euforie in successen zou vertalen. Vijf titels behaalden onze Mannekes in dat decennium; de eerste in het seizoen 1921-1922.

Beerschot vloog onder leiding van oefenmeester Jules Delausnay als een wervelwind door het competitiebegin met zes overwinningen op rij. Op speeldag zeven toonde uittredend kampioen Daring zich nog een maatje te groot (2-1 werd het in Brussel), maar uiteindelijk zou  het Union Sint-Gillis zijn dat in de race naar de titel het meeste weerstand bood.

Op de slotdag verloor Beerschot met 3-1 van Club Brugge en kwam Union niet verder dan een gelijkspel tegen Cercle. De Brusselaars hadden echter nog een inhaalmatch te goed, die ze met 4-1 wonnen van Verviers. Hierdoor finishten Beerschot en Union samen op de eerste plaats met 39 punten en moest een testwedstrijd over de titel beslissen. En die werd pas op 18 juni 1922 gespeeld in Gent, ruim anderhalve maand na de laatste competitiematch. Beerschot had na de reguliere competitie immers nog een reis naar Centraal Europa gepland, met tussenstops en wedstrijden in Wenen, Praag en Karlsbad. Een oefenmatch tegen Sparta Praag werd met 2-4 gewonnen, en bleek de ideale opwarmer voor die testmatch tegen Union.

Want daarin liet Beerschot er geen twijfel over bestaan wie de sterkste was. In de tweede helft maakten eerst clubtopscorer Ivan Thys en daarna gelegenheidsaanvaller Tuur Van Meenen het verschil. Die laatste kreeg uitgerekend in deze testmatch zijn eerste speelkans van het seizoen omdat Albert Hendrickx “in mindere vorm” was. Het zou een meesterzet blijken van trainer Delausnay, want met een assist en een doelpunt kroonde hij zich tot matchwinnaar.

Het begin van een mooie carrière op het Kiel voor Van Meenen? Nee, integendeel. Tijdens de kampioensfestiviteiten kreeg hij een woordenwisseling met bestuurslid Raphael Van Praag; een conflict dat zo ver escaleerde dat hij zijn vrijheid kreeg en het daaropvolgende seizoen uiteindelijk voor… Antwerp ging voetballen.

 

ZONDAG 18 JUNI 1922 – STADION  LA GANTOISE

BEERSCHOT - UNION  2 – 0

TOESCHOUWERS: 11.000

SCHEIDSRECHTER: Barette

DOELPUNTEN: 68’ Thys 1-0, 77’ Van Meenen 2-0

BEERSCHOT: Fishlin, Ruyssevelt, Van der Gracht, Pelsmaecker,  André Fierens, August Fierens, Elst, Larnoe, Van Meenen, Thys, P. Braine

UNION: Leroy, Timmermans, Verbeeck, Cnudde, Hanse, Van Hege, Musch, Meyskens, Verhaeren, Coppée, Foulon

 

We pikken enkele mooie en originele alinea’s uit het wedstrijdverslag van Gazet van Antwerpen :

“Beerschot vertoont een puik techniek spel terwijl de verstandhouding onder de spelers, het samenspel der ploeg, bijzonder prachtig doet uitschijnen. Steeds blijven de mauve-witten aan den aanval tot aan den 23en minuut (van de tweede helft) een bal van Van Meenen op de lat gaat, terugbotst in’t spel tot aan Thys te komen die, onder oorverdovend juichen, nummer 1 binnen zendt. ’t Samenspel der onzen blijft bewonderenswaardig, terwijl de verdediging van Union zich als ware duivels weert. Eindelijk komt na 32 minuten de tweede goal der wit-mauven op een schoon beloond werken van Van Meenen. Union verkijkt nog een kans en uiteindelijk komt “time” met de welverdiende overwinning der Antwerpenaren met 2-0.”

Beerschot voor de eerste keer kampioen! De vreugde bij de paars-witte voetbalfamilie was euforisch. Het terrein in Gent werd overrompeld door uitzinnige supporters, kapitein Gust Fierens op de schouders getild en door de vele bewonderaars in triomf rondgedragen.

Het “Guldenboek RBAC” uit 1950 omschreef het succes als volgt:

“Beerschot had in grootse stijl de zo begeerde titel van Kampioen van België verworven. De vreugde kende geen grenzen. Voor de eerste maal kwam de Nationale Beker naar de Scheldestad. Antwerpen was te klein. Niet alleen feestte Beerschot, maar gans de stad deelde in de vreugde, en vierde mee. Triomftocht door de stad waaraan een groot aantal clubs uit gans België deelnamen, ontvangst op het stadhuis, en op 29 Juli 1922 werd een groot feestmaal opgediend op hetwelk alle hoge burgerlijke en legeroverheden aanwezig waren, alsmede afgevaardigden van de Bondsinstanties, der clubs, de comiteitsleden, de spelers en de oude gloriën. Het was groots, het was heerlijk, het was onvergetelijk.”

Dit zijn de Kielse helden van dat superseizoen 1921-1922 (met tussen haakjes het aantal gespeelde wedstrijden):  André Fierens (27), Roger Fishlin (27), Rik Larnoe (27), Corneel Elst (26), August Ruyssevelt (26), Ivan Thys (26), August Fierens (25), Pierre Braine (24), Albert Hendrickx (23), Gust Van der Gracht (22), Staf Pelsmaecker (20), Achille De Schepper (9), Henri Van Averbeke (6), Alfons Soetewey (5), Pierre Mertens (3), Arthur Van Meenen  (1)

De doelpuntenmakers: Ivan Thys (23), Rik Larnoe (12), Albert Hendrickx (7), Corneel Elst (4), André Fierens (3), Pierre Braine (2), Pierre Mertens (2), August Ruyssevelt (2), Arthur Van Meenen (1)

 

Tekst: Danny Geerts 

tweede periode

1 K. Beerschot V.A. 26 pts
2 KVC Westerlo 23 pts
3 Union Saint Gilloise 22 pts
4 RE Virton 20 pts
5 Oud Heverlee Leuven 17 pts

OH LEUVEN vs BEERSCHOT

THE FINAL - PART 2

Bstel nu je abonnement voor het seizoen 20-21

We are ready!