CLUB NIEUWS

6 MEI 1900: DE ALLEREERSTE GROTE DERBY OP HET KIEL: BEERSCHOT KLOPT ANTWERP MET 6-1

“HET GEBEURDE VANDAAG OP…”

6 MEI 1900: DE ALLEREERSTE GROTE DERBY OP HET KIEL: BEERSCHOT KLOPT ANTWERP MET 6-1

Om deze voetballoze coronavirus-periode te overbruggen duiken we voor u in de geschiedenis van Beerschot en stoffen we op die manier voor u het fraaie palmares met zeven landstitels, drie bekeroverwinningen en ontelbare andere sportieve hoogtepunten af.

Die laten we de volgende weken en maanden op regelmatige tijdstippen de revue passeren. In woord en beeld. Pure nostalgie is het…

Beerschot AC werd 120 jaar geleden, op 1 februari 1900, opgericht, en begon onmiddellijk aan de uitbouw van zijn voetbalafdeling, waarbij het niet alleen zijn accommodaties verfraaide en uitbouwde, maar ook – en vooral - op zoek moest naar voetballers. Het was stichter Alfred Grisar die daar zou voor zorgen, en hij vond zijn spelers bij… de rivalen van Antwerp FC, waar hij voor de eeuwwisseling op enkele blauwe maandagen nog in het doel had gestaan. Hij wist zo maar eventjes vijftien spelers van den Antwerp te overtuigen om over te stappen naar die nieuwe, prestigieuze club op het Kiel: Beerschot Athletic Club.

Over de reden van deze overstap lopen de verhalen en meningen (ook nu nog) uit elkaar. Sommige bronnen spreken van onderlinge onvrede tussen de spelers van Antwerp en de clubleiding over het feit dat er geen medezeggenschap was bij de samenstelling van het eerste elftal. Andere bronnen vermelden dan weer de geweldige aantrekkingskracht die de nieuw accommodatie van Beerschot op de spelers van Antwerp uitoefende. Het Kiel kon inderdaad pronken met de fraaiste en modernste sportinstallaties van het hele land, terwijl de spelers van Antwerp hun thuiswedstrijden moesten afwerken op het middenplein van een velodroom, waar wielermeetings voorrang kregen. Erger nog, in de winter werd het voetbalterrein er zonder boe of bah onder water gezet om het als schaatsbaan te kunnen gebruiken.

Hoe dan ook, de beslissing van de Antwerpspelers om over te stappen naar Beerschot werd genomen in het Grand Café aan de de Keyserlei, een prestigieus etablissement dat velen de ogen uitstak. En de pleisterplaats in het centrum van de Koekenstad voor de Beerschotbestuurders. In totaal vijftien voetballers kozen daar voor paars-wit: Jules de Sorgeloose, de gebroeders Albert, Eugène en Fernand Friling, Alfred en Louis Grisar, Cecil en Horace Jacobs, Herbert en Walter Potts, Jan Robyns, Charles Servais, Gerald Turnbull, Gaston Van Malderen en Florent Voets.

Mede door die exodus moest Antwerp FC zich in het seizoen 1900-1901 terugtrekken uit de competitie wegens… onvoldoende spelers. De openingswedstrijd van die jaargang werd gespeeld op zondag 21 oktober 1900. Beerschot won zijn allereerste competitiematch met 10-2 tegen Cercle Brugge.

Maar op zondag 6 mei van hetzelfde jaar stond de allereerste grote en échte derby op het programma; een vriendschappelijk duel waarmee Beerschot zijn mooi uitgebouwde stadion officieel inhuldigde. Met een wedstrijd tegen het afgeroomde Antwerp, dat noodgedwongen met een totaal nieuw, onervaren en superjong elftal naar het Kiel afzakte.

Paars-wit  liet geen spaander heel van Antwerp en voetbalde een ruime en niet eens overdreven 6-1-overwinning bij elkaar. Het elftal bestond uit maar liefst negen ex-Antwerp-spelers. Dick Gandon en Philip Wolff waren de enige twee Beerschotters aan de aftrap die voordien niet voor de stadsrivaal hadden gespeeld.

Volgende elf kroonden zich op die 6de mei 1900 tot de allereerste “Ploeg van ’t Stad”: Alfred Grisar, Albert Friling, Fernand Friling, Florent Voets, Cecil Jacobs, Walter Potts, Jan Robyns, Eugène Friling, Philip Wolff, Dick Gandon, Horace Jacobs.

Tekst: Danny Geerts

tweede periode

1 K. Beerschot V.A. 26 pts
2 KVC Westerlo 23 pts
3 Union Saint Gilloise 22 pts
4 RE Virton 20 pts
5 Oud Heverlee Leuven 17 pts

BEERSCHOT vs OH LEUVEN

THE FINAL

The Final Sjaal

Koop hem online en in de fanshop