CLUB NIEUWS, GESCHIEDENIS

Beerschot-Standard: 1985-1986

Nu Beerschot in het seizoen 2020-2021 weer op het hoogste niveau – in 1A – aantreedt, duiken we in de aanloop naar elke competitiewedstrijd even terug in de tijd. En draaien we de schijnwerpers naar een rechtstreekse confrontatie uit ‘de jaren stillekes’…

 

Vandaag: Beerschot - Standard uit het seizoen 1985-1986

VAN 0-3 NAAR 4-3 IN SENSATIONEEL SLOTKWARTIER

Wie door de geschiedenisboeken van Beerschot bladert vindt een aantal ‘onvergetelijke’ confrontaties tussen onze Mannekes en de Rouches uit Luik. Moeilijk kiezen dus. Zo was er het duel in 1959 toen Rik Coppens drie penalty’s omzette tegen doelman Jean Nicolay, waarbij hij vooraf de Standard-keeper telkens aanwees in welke hoek hij zou trappen. Beerschot won met 3-2. Tien jaar later won paars-wit in de openingswedstrijd van het seizoen 1969-1970 met 3-0. Lothar Emmerich maakte zijn debuut voor Beerschot met twee doelpunten; Herman Houben scoorde nummer drie. Emmerich zou dat seizoen topscorer worden in de Belgische eerste klasse met 29 goals uit dertig competitieduels.

We opteerden echter voor de Beerschot-Standard uit november 1985; een wedstrijd met de meest sensationele ommekeer. Een kwartier voor affluiten stonden onze Mannekes nog met 0-3 in het krijt. Toen ref Gernay affloot flikkerde er een onwaarschijnlijke 4-3 op het scorebord.

We nemen u mee naar die kille novemberwoensdagavond. Beerschot stond in de rangschikking knap vierde, achter Club Brugge, AA Gent en Anderlecht, toen Standard naar het Kiel afzakte. Op de linkerflank maakten Patrick Vervoort en Wim Hofkens bij ons het mooie weer, in de centrale as pakte de Braziliaanse balgoochelaar Claudio regelmatig uit met technische hoogstandjes… en vooraan was het de onvoorspelbare Dirk Goossens  - “de nieuwe Coppens” - die met zijn fratsen en doelpunten de amusements- en spektakelwaarde opkrikte.

Trainer Aad Koudijzer dropte Claudio – die na één van zijn vele akkefietjes weer op een zwart blaadje stond – weer in het elftal en gaf de jonge Finse aanvaller Jari Rantanen een eerste speelkans. In de eerste helft – zeg maar de eerste vijf kwartier – was Standard baas en voetbalden de Luikenaars een 0-3-voorsprong bij elkaar. Tot de match kantelde. En hoe…!

 

WOENSDAG 13 NOVEMBER 1985 – OLYMPISCH STADION

BEERSCHOT – STANDARD  4 – 3

TOESCHOUWERS: 7.000

SCHEIDSRECHTER: Gernay

DOELPUNTEN: 44’ Czerniatynski 0-1, 70’ Repcic 0-2, 74’ Czerniatynski 0-3, 77’ Rantanen 1-3, 82’ Goossens 2-3, 87’ Swinnen 3-3 (strafschop), 89’ Goossens 4-3

BEERSCHOT: Daenen, Houben, Talbut, Eikelboom, Micbielsen, Rantanen, Claudio, Hofkens, Vervoort, Swinnen, Goossens

STANDARD: Bodart, Luyckx (80’ Ernest), Poel, Collard, Delangre, Hellers, Vandersmissen, Dardenne (85’ Raeven), Claesen, Czerniatynski, Repcic

 

Beerschot stuurde zowat iedereen in de aanval, ontwikkelde een “alles of niets”-slotoffensief en werd daar vier keer op rij voor beloond. Eerst schilderde Claudio de bal op het hoofd van Rantanen: 1-3. Vijf minuten later pakte Dirk Goossens uit met een schitterende halve retro: 2-3. Weer vijf minuten later werd Goossens in de grote rechthoek onderuit gehaald en wees scheidsrechter Gernay naar de penaltystip. Guido Swinnen trapte de elfmeter binnen. 3-3. Al onze supporters in het Olympisch Stadion knepen zich even in de arm. Was dit werkelijk aan het gebeuren?

En in de slotminuut werd zowaar ook nog de kers op de taart gezet. Het was Dirk Goossens die vanop ruime afstand met een atoomschot  de bal in het dak van het doel kanjerde. 4-3. Wat een ontlading. Iedereen recht op de banken, uitzinnige sfeer, supporters en spelers hingen samen aan de hekken om die overwinning te vieren, ieder langs zijn kant. Carnaval op het Kiel. Ongetwijfeld het hoogtepunt van het seizoen. Met Dirk Goossens als absolute uitblinker en smaakmaker.

‘Den Dirk’ kroonde zich dat seizoen ook tot Kiels topscorer met 14 doelpunten, twee meer dan Guido Swinnen.  Jari Rantanen en Mark Talbut trapten er elk vijf tegen de tent.

 Anderlecht werd in het seizoen 1985-1986 landskampioen na testwedstrijden tegen Club Brugge. Beerschot eindigde uiteindelijk zevende.

Volgende spelers kwamen in actie, met tussen haakjes het aantal gespeelde wedstrijden: Guido Swinnen (39), Peter Claessens, Patrick Vervoort en Mark Talbut (38), Peter Eikelboom en Patrick Houben (37), Dirk Goossens en Wim Hofkens (36), Claudio (33), Jempi Andries (30), Tony Daenen (28), Jari Rantanen (19), Paul Lambert en Hennie Michielsen (17), Frank Peeraer (15), Marc Schaessens (13), Alain Legge (12), Jean-Marc Voets (3), Nick Goeminne (2) en Alex Camerman (1)

 

Tekst: Danny Geerts

ChallengerPro League

1 K. Beerschot V.A. 50 pts
2 SK Lommel 48 pts
3 K.M.S.K Deinze 46 pts
4 F.C.V. Dender E.H 45 pts
5 Patro Eisden Maasmechelen 43 pts