CLUB NIEUWS, GESCHIEDENIS

Club Brugge-Beerschot: 2009-2010

Nu Beerschot in het seizoen 2020-2021 weer op het hoogste niveau – in 1A – aantreedt, duiken we in de aanloop naar elke competitiewedstrijd even terug in de tijd. En draaien we de schijnwerpers naar een rechtstreekse confrontatie uit ‘de jaren stillekes’…

Vandaag: Club Brugge –Beerschot uit het seizoen 2009-2010

PHILIPPE CLEMENT WINT MET BEERSCHOT IN HET JAN BREYDELSTADION

Nee, Beerschot heeft uit bij Club Brugge nooit veel punten gesprokkeld. Alleen in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw, toen onze Mannekes zeven landstitels wonnen, pikten we er regelmatig de volle pot mee. En elf jaar geleden ook nog eens. Op een frisse zaterdagavond eind november. Na een hard betwiste wedstrijd met negen gele kaarten en één rode was het uiteindelijk Tosin Dosunmu die voor de winning-goal zorgde. Een leuk weetje uit die wedstrijd: centraal achteraan in de Kielse verdediging: ‘onze’ Philippe Clement, momenteel hoofdcoach bij blauw-zwart.

Alle spektakel en doelpunten vielen in de tweede helft. Sherjill MacDonald scoorde al vroeg na de rust, op aangeven van Faris Haroun. Beerschot kwam daarna onder druk te staan maar doelman Tome Pacovski stopte alles. Twaalf minuten voor het einde viel de Brugse gelijkmaker dan toch en ontketende blauw-zwart nog een alles-of-niks-slotoffensief. En dat werd uiteindelijk niks. Want het was Beerschot dat in blessuretijd nog met de drie punten aan de haal ging, toen Tosin Dosunmu een assist van Sherjill Mac Donald verzilverde. Eén-twee-winst dus. Een beetje gevleid misschien. Maar…  who cares?

 

ZATERDAG 21 NOVEMBER 2009 – JAN BREYDELSTADION BRUGGE

CLUB BRUGGE – GERMINAL BEERSCHOT  1 – 2

TOESCHOUWERS: 27.741

SCHEIDSRECHTER: Gumienny

DOELPUNTEN: 48’ Mac Donald 0-1, 78’ Dahmane 1-1, 90+2’ Dosunmu 1-2

CLUB BRUGGE: Stijnen, Klukowski, Simaeys, Donk, Vermeulen (46’ Dahmane), Alcaraz, Blondel, Vargas, Geraerts, Sonck (66’ Perisic), Kouemaha (66’ Akpala)

BEERSCHOT: Pacovski, P. Monteyne, Clement, M. Monteyne, Mikulic, De Decker, Haroun, Wamfor (84’ Wanyama), Leko (72’ Cruz), Mac Donald, Dosunmu

GELE KAARTEN: Alcaraz, Simaeys, Dahmane, Geraerts, Wamfor, Clement, Haroun, Pacovski, M. Monteyne

RODE KAARTEN: 57’ Alcaraz (2x geel)

 

Trainer Jos Daerden kon zich die avond de weelde veroorloven om Daniel Cruz op de bank te houden en hem pas in het slotkwartier in te brengen voor Ivan Leko, ex-Club, die later als trainer naar Jan Breydel terugkeerde om er de titel te pakken. Iets wat onze Philippe Clement hem vorig seizoen nadeed. Trouwens, in 2005 stond de ‘Phille’ in de bekerfinale tussen Germinal Beerschot en Club Brugge nog in het verliezende blauw-zwarte kamp, waarna hij zijn spelerscarrière afsloot in het Olympisch Stadion. Altijd ne slimme en toffe gast geweest, Philippe Clement. Zondagnamiddag wordt het sowieso een prettig weerzien.

In de slotfase kwam ook Victor Wanyama nog in het elftal, de jonge Keniaanse belofte die enkele seizoenen later naar Celtic verhuisde en daarna nog bij Southampton en  Tottenham Hotspur in de Premier League furore maakte.

In het seizoen 2009-2010 bleef Beerschot wel onder verwachtingen. Slechts tiende in de eindrangschikking met 35 punten en een doelsaldo 30-43. Minder dan één goal per wedstrijd dus: scoren was duidelijk een hele opgave toen. Faris Haroun was met 8 goals (en 5 assists) de Kielse topscorer, gevolgd door Bart Goor, die 5 keer scoorde en zes beslissende voorzetten trapte. De doelpuntenmakers van op Club Brugge, Mac Donald en Dosunmu , troffen elk vier keer raak.

In datzelfde seizoen debuteerde de 16-jarige Mats Rits in het eerste elftal van Beerschot met twee doelpunten in de thuismatch tegen Westerlo (eindstand 3-1). En ook Rits’ke komen we zondag weer tegen. Mooi toch?!

 

Tekst: Danny Geerts

ChallengerPro League

1 K. Beerschot V.A. 50 pts
2 SK Lommel 48 pts
3 K.M.S.K Deinze 46 pts
4 F.C.V. Dender E.H 45 pts
5 Patro Eisden Maasmechelen 43 pts