A-KERN NIEUWS, CLUB NIEUWS

Pieter Jacobs: "Moeilijke situatie voor de spelers."

Pieter Jacobs werkt sinds vorig jaar voor Beerschot en kwam over van de Franse club, Olympique De Marseille, waar hij Head of Performance was. Bij Beerschot ondersteunt hij hoofdcoach, Hernan Losada, als assistent maar is ook de link tussen medische en technische staff. Populair bij spelers en staff is de sympathieke Brabander de perfecte liaison tussen de verschillende departementen.

Je bent Performance Manager bij Beerschot. Wat is je achtergrond?

Ik studeerde Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen en nadien ook Kinesitherapie en Revalidatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Als onderdeel van onze opleiding deed ik stage bij Beerschot en zo leerde ik Jan Van Winckel kennen, die me nadien meenam naar Olympique De Marseille.

Je hebt ondertussen heel wat van de wereld gezien. Waar heb je allemaal gewerkt?

Nadat ik stage liep bij Beerschot werkte ik met onder andere Frank Dauwen, Sander Van Praet en Bart De Roover bij Al Ahli Saudi FC in Saoedi Arabië. Nadien kwam het aanbod van Olympique de Marseille. Na een ontzettend mooie periode in Marseille met topspelers als Payet en Mendy begeleidde ik spelers bij Galatasaray (Turkije) en PSG (Frankrijk).

Wat heb je opgestoken van je ervaringen in het buitenland?

Elk land heeft zijn verschillende gewoontes. Deze vind je ook terug binnen de werking van de club en in de kleedkamer. Ik heb geleerd dat je beste resultaten boekt wanneer je spelers van verschillende culturen probeert te begrijpen en steeds openstaat om hen te helpen. Niet alleen op het veld maar ook ernaast. 

Je bent verantwoordelijk voor de opvolging van de spelers. Hoe doe je dat op dit moment?

Het was in het begin zeker niet makkelijk. We hadden zo toegewerkt naar deze finales en we bewezen in de eerste wedstrijd dat we fysiek en mentaal klaar waren om naar 1A te gaan. Dan is het niet makkelijk om, als speler, op non-actief gezet te worden. We volgen spelers wel op maar de intensiteit van echte voetbaltrainingen kunnen we natuurlijk niet bereiken.

Elke speler krijgt van ons wekelijks een gevarieerd individueel programma. Via een applicatie op hun telefoon worden de cardio sessies geverifieerd. Daarnaast vullen zij dagelijks vragenlijsten in, zowel voor als na de sessie, om hun fitheid en vermoeidheid te controleren. Uiteraard staan we met iedereen dagelijks in contact om, waar nodig, bij te sturen.

Hoe moeilijk is het voor onze buitenlandse spelers op dit moment?

We proberen deze jongens zo goed mogelijk op te vangen en te begeleiden door bijvoorbeeld het aanbieden van maaltijden. Maar zowel ik als de andere coaches staan continu met hen in contact.

Maar het is niet evident. Er zijn een aantal jongens die hier helemaal alleen zitten, geen familie hebben om op terug te vallen. Sommige spelers hadden graag deze periode bij hun familie doorgebracht. Een familielid van Marius Noubissi overleed recent. We moesten hem vertellen dat hij niet kon reizen omdat we geen duidelijkheid hebben wanneer er gespeeld wordt. Maar vooral ook omdat we niet weten of hij nog wel kon terugkeren. Voor Felipe, onze jonge Braziliaan, is het ook een zeer moeilijke periode. Vooral de onduidelijkheid weegt op deze jongens. Zij hadden uitgekeken om na de competitie weer naar huis te keren maar zitten nu in onzekerheid. 

Hoe lang hebben de spelers nodig om weer opnieuw fit te worden?

Toch minimaal 5-6 weken. Het verschil tussen individuele trainingen en collectieve groepstrainingen is niet te onderschatten. Momenteel  proberen we vooral, met de medische staff, de spelers gezond te houden en het "de-trainingseffect" zo goed mogelijk tegen te gaan.

Je kan deze periode het best vergelijken met een zomerbreak. Nadien vindt er ook een voorbereiding van een 6 tal weken plaats om de spelers opnieuw specifiek voor te bereiden. Inclusief vriendschappelijke wedstrijden om spelers matchfit te krijgen. Dat is nu niet anders.

Je kreeg vorig jaar een aanbieding van Toulouse en recent nog van een Belgische topclub. Waarom besloot je bij Beerschot te blijven?

Ik voel me goed bij Beerschot. Ik voel dat ik mijn persoonlijke ambities kan waarmaken met de club.

Maar misschien nog belangrijker is de zeer goede sfeer in de spelersgroep en in de staff. We zijn een hechte groep met een duidelijk doel voor ogen. Dan verlaat je niet vroegtijdig het schip. 

Verder lopen er een aantal zeer ambitieuze projecten bij de club waar ik mijn steentje kan aan bijdragen en waar ik graag deel van blijf uitmaken.

tweede periode

1 K. Beerschot V.A. 26 pts
2 KVC Westerlo 23 pts
3 Union Saint Gilloise 22 pts
4 RE Virton 20 pts
5 Oud Heverlee Leuven 17 pts

BEERSCHOT vs OH LEUVEN

THE FINAL

The Final Sjaal

Koop hem online en in de fanshop