CLUB NIEUWS

TERUG NAAR 13 MEI 1948: DE STROOIBILJETTENMATCH

Om deze voetballoze coronavirus-periode te overbruggen duiken we voor u in de geschiedenis van Beerschot en stoffen we op die manier voor u het fraaie palmares met zeven landstitels, drie bekeroverwinningen en ontelbare andere sportieve hoogtepunten af.

Die laten we de volgende weken en maanden op regelmatige tijdstippen de revue passeren. In woord en beeld. Pure nostalgie is het…

 

Dag op dag 72 jaar geleden, op de voorlaatste speeldag van de jaargang 1947-1948, wist Beerschot een kwakkelseizoen toch nog op een positieve noot af te sluiten. Het klopte in het Olympisch Stadion de buren van Boom FC met maar liefst 9-1 en zorgde er op die manier voor dat het in eerste klasse bleef. Behoud verzekerd dus... maar wel met een herspeelde wedstrijd na de “strooibiljettenaffaire” van 16 november eerder dat seizoen. Het is en blijft één van de merkwaardigste verhalen in de geschiedenis van de club. Lees maar…

Het wou maar niet vlotten in het begin van het seizoen. Zo konden de Mannekes van trainer Emile Stynen in de eerste acht competitiewedstrijden slechts twee keer winnen, één keer gelijk spelen en verloren ze maar liefst vijf maal. Op 16 november 1947 wou Beerschot zich in zijn thuismatch tegen buur en toenmalig leider Boom FC herpakken en zo komaf maken met die sportieve malaise. Maar dat lukte niet echt. Paars-wit verloor ondanks een vroege goal van Charly Van de Wouwer met 1-2, na een memorabele wedstrijd met veel commotie, onvrede, zever en ambras met de scheidsrechter… en een fameuze ontknoping.

Toen midvoor Claes van Boom halfweg de tweede helft de gelijkmaker over Beerschot-keeper De Coster had gelobd, stapelden de onwaarschijnlijke incidenten elkaar op. Plots vloog er een publiciteitsvliegtuig over het Kiel dat uitgerekend boven het Olympisch stadion haar lading strooibiljetten loste. De grasmat werd bedolven onder duizenden papieren, en scheidsrechter Van den Bossche kon nier anders dan de wedstrijd tijdelijk schorsen. Het duurde ruim een kwartier vooraleer de meeste papiertjes verwijderd waren en er terug ‘normaal’ kon worden gevoetbald. Maar de fluitenier van dienst vergaloppeerde zich in de resterende twintig minuten en stapelde de verkeerde en onverklaarbare beslissingen op, waardoor de partij volledig uit de hand liep. Zo werd Beerschot onder meer een duidelijke strafschop onthouden, en kreeg Boom bij alle discutabele beslissingen steeds het voordeel van de twijfel. Toen de bezoekers in de slotfase ook nog eens de winning-goal maakten, ontspoorde de wedstrijd helemààl en zorgden de Beerschotsupporters voor heibel door de bal niet meer terug te geven en de scheidsrechter te beschimpen.

De wedstrijd en vooral de valsfluiterij van scheidsrechter Van den Bossche kregen zo veel weerklank in de kranten dat Beerschot besloot een klacht in te dienen bij de Belgische Voetbalbond tegen die arbitrale dwalingen. En kijk, Beerschot kreeg gelijk want de KBVB besliste de competitiewedstrijd Beerschot-Boom te annuleren en dat die op 13 mei 1947, als voorlaatste wedstrijd van het seizoen, moest worden herspeeld. Op een moment dat Beerschot in een zware degradatiestrijd verwikkeld was met onder meer Lierse, Uccle Sport, Lyra, Standard en Racing Brussel.

En die replay zou ook al “geen gewone match” worden. Zo legde Boom Beerschot geen strobreed in de weg. Het hield zelfs opendeurdag op het Kiel, en daar maakten Rik Coppens – met vier doelpunten – en zijn ploegmaats dankbaar gebruik van om een 9-1-overwinning bij elkaar te voetballen.

 

DONDERDAG 13 MEI 1948 – OLYMPISCH STADION

BEERSCHOT – BOOM FC  9 – 1

TOESCHOUWERS: 20.000

SCHEIDSRECHTER: Theunen

DOELPUNTEN: 26’ Coppens 1-0, 38’ Thys 2-0, 51’ Geysen 3-0, 55’ Coppens 4-0, 60’ Claes 4-1, 63’ Vergauwen 5-1, 67’ Vergauwen 6-1, 68’ Thys 7-1, 77’ Coppens 8-1, 88’ Coppens 9-1

BEERSCHOT: Deckers, Van Boven, De Groof, Van Gulck, Van Mele, Van Beneden, Devos, Geysen, Coppens, Vergauwen, Thys

BOOM FC: Schilders, Stroobants, Backeljau, Van Camp, Segers, Van Laere, Tierens, Huyghe, Claes, Sas, Van den Bossche

 

Het mag duidelijk zijn: dit was een wedstrijd met een geurtje aan, tegen een Boom dat maar heel slapjes voor de dag kwam, zoals Gazet van Antwerpen ’s anderendaags schreef.

“Deze niet alledaagse score zal menig voetballer doen opkijken en, na  de ongewone wedstrijden van vorige zondag zullen de commentaren niet al te gunstig zijn voor sommige clubs. Dat zal onder meer ook het geval zijn voor Boom: winnen tegen Anderlecht met 2-1 en zich dan laten inmaken met 9-1 door de tegen degradatiegevaar vechtende Beerschot-ploeg; het is onverklaarbaar.”

“Onverklaarbaar, ten minste voor hen die niet op het Kiel waren. Zij die getuigen waren van deze voorlaatste wedstrijd van deze twee clubs denken er anders over. Dit was het slot van een partij die Beerschot buiten degradatiegevaar plaatst. De miserie en de slapeloze nachten hadden reeds te veel gevraagd van spelers, leiders en supporters. Eindelijk is er dan ontspanning ingetreden.”

 Slotsom: Beerschot gered, maar een meer dan spreekwoordelijk bedankje aan de buren (zeg maar vrienden) van Boom FC was hier zeker op zijn plaats…

 

Tekst: Danny Geerts

tweede periode

1 K. Beerschot V.A. 26 pts
2 KVC Westerlo 23 pts
3 Union Saint Gilloise 22 pts
4 RE Virton 20 pts
5 Oud Heverlee Leuven 17 pts

BEERSCHOT vs OH LEUVEN

THE FINAL

The Final Sjaal

Koop hem online en in de fanshop