DENIS PRYCHYNENKO: 'WIJ ZIJN STERKER EN ZULLEN KLAAR ZIJN.'

De Memorial Steenackers tegen Panathinaikos komt eraan. We naderen de start van de competitie. En Denis Prychynenko heeft er ongelooflijk veel zin in! "We zijn serieus versterkt. We zullen klaar zijn." Een gesprek met onze Duitse rots in de branding, die begint aan z'n vierde seizoen bij Beerschot.

Je bent aan een goede voorbereiding bezig. Je oogt bijzonder scherp en gefocust. Klopt die indruk?

Yes! Niet dat ik de vorige seizoenen niet gefocust was maar dit seizoen is het toch anders. Het grote verschil is dat ook in de vakantie met het voetbal, Beerschot en m'n carriere ben bezig geweest. Ik heb besloten de komende seizoenen echt alles op alles te zetten. Ik ben 27. Als ik nog een stap hoger wil zetten, dan moet het nu gaan gebeuren. Dus ik dacht 'Make it happen.'

Heeft de uitspraak van het BAS iets aan je instelling veranderd?

Ik kan niet geloven wat er allemaal aan het gebeuren is in dit land maar hey...'Been there, done that' . Ik heb al zoveel tegenslagen gehad in m'n voetballeven. Wij gaan hier sterker uitkomen. Wij zijn en blijven scherp. Wij zullen klaar zijn. Mogelijk komen er nog spelers bij maar nu al zijn we beter dan vorig seizoen. Wij gaan tonen dat we het verdienen om in 1A te spelen.

Je begint aan je vierde seizoen op het Kiel. Voel je je nu echt een van de Beerschot boys?

Ik ben echt een Beerschotter, en daar ben ik heel dankbaar voor. Wat ik al heb meegemaakt met Maes, Pietermaat, Nolle en Placca is uitzonderlijk. De promotie, de periodetitels, de finalematchen,... Het is een coole reis die we samen aan het beleven zijn. Deel te kunnen blijven uitmaken van dit project is mooi. Samen met de club de ambities waarmaken is heel bijzonder.

Is het de eerste keer in je woelige carriere dat je je ergens thuis voelt?

Heart of Midlothian, Sebastopol, CSKA Sofia, Union Berlin, White Star Brussel. Telkens ging het fout, had ik tegenslag en bleek ik de verkeerde keuze te hebben gemaakt. Ik wilde stoppen en bekeek andere pistes. Zelfs toen ik hier tekende in 2016 was ik er nog niet van overtuigd dat ik voetballer zou blijven. Ook bij Beerschot was ik niet meteen basisspeler. Weet je, dat eerste seizoen in 1B, dat was voor mij de eerste keer dat ik 10 wedstrijden speelde in een seizoen. Ook daarom lijkt het alsof mijn carriere pas begonnen is en ik nog veel kan bereiken.

Dus je kan je wel voorstellen wat deze club betekent voor mij. Beerschot heeft mij de kans gegeven eindelijk voetballer te zijn, eindelijk deel uit te maken van een familie. Ik ben eindelijk ergens gesetteld. Ik voel me thuis bij Beerschot. Ik voel me thuis in Antwerpen. Samen met Beerschot naar 1A gaan, daar doe ik het voor. Ik wil een Beerschot legend zijn.

Je bent dit seizoen ook tolk en gids?

Ik heb in veel landen en bij veel ploegen gespeeld. Ik weet hoe moeilijk het is om geintegreerd te geraken.  Daarom probeer ik de nieuwkomers altijd op te vangen en te helpen. Mijn meertaligheid helpt daarbij. Zo kan ik Russisch praten met Yan Vorogovskiy en Duits met Rapha Holzhauser. Dat stelt hen op hun gemak en da's belangrijk voor de teamspirit. Met Rapha ben ik trouwens dikwijls op stap. Ik leer hem de stad kennen zodat hij zich hier ook naast het voetbal snel goed gaat voelen.

Kan je afsluiten met een zin of een slogan die bij jou past.

If you're going through hell, keep going.