Hernan Losada is (meer dan) klaar voor zijn nieuwe uitdaging als hoofdtrainer

 

“Ik wil het Beerschot-gevoel creëren in de spelersgroep, duidelijke afspraken maken, altijd spelen om te winnen en punten pakken“

Het nieuws van het ontslag van trainer Stijn Vreven en de aanstelling van Hernan Losada als zijn opvolger beheerste deze week de voetbalgesprekken. Niet alleen in het Olympisch Stadion trouwens maar ook tot ver buiten de koekenstad. Beerschot was, is en zal immers altijd “hot” blijven in voetballand. In goede en… in minder goede tijden.

Hoe dan ook, vrijdagavond ter gelegenheid van onze thuiswedstrijd tegen Westerlo zal het dus Hernan Losada zijn die als sportief verantwoordelijke plaatsneemt in de Kielse dugout. Even peilen hoe onze Argentijnse hoofdcoach naar die match toeleeft. En vragen wat hij met ‘onzen Beerschot’ van plan is. Tijdens een even losse als informatief-serieuze babbel, tussen maar liefst 214 WhatsApp-felicitatieberichten door. En of Hernan populair is.

 

Wanneer wist je dat je Stijn Vreven zou opvolgen als T1?

“Het is allemaal supersnel gegaan. Dinsdagnamiddag had ik een gesprek met Francis Vrancken en ’s avonds kreeg ik die vraag, waar ik onmiddellijk en met volle overtuiging “ja” op heb geantwoord. Het is altijd mijn bedoeling, mijn droom, geweest om ooit hoofdcoach van Beerschot te worden. Vanaf het moment dat ik mijn voetbalschoenen als speler aan de haak hing, heb ik me voorbereid op dit moment. Ik had alleen niet gedacht dat het zo snel zou gebeuren.”

De competitie is al negen wedstrijden ver en nu moet jij voor de déclic zorgen. En worden er van jou liefst zo rap mogelijk resultaten verwacht. Met, als het even kan, ook nog mooi voetbal daarbovenop. Begin er maar aan Hernan…

“Tja, een ideaal moment om er in te stappen is dit niet, dat besef ik. Maar zo’n kans mag je niet laten schieten. Het beste is altijd dat je vanaf dag één van de seizoensvoorbereiding  als T1 kan beginnen. Dan heb je een zestal weken te tijd om alles op punt te stellen, de spelersgroep te kneden, het tactisch plannetje - plus een plan B – en de automatismen uit te dokteren, het technisch vernuft ten volle te benutten, de fysieke toestand van de spelers op te krikken en ook het mentale aspect aan te pakken. Wat dat zijn voor mij de vier pijlers in het voetbal. Nu heb ik in de aanloop naar de match van vrijdagavond eigenlijk maar een tweetal groepstrainingen om iedereen van mijn aanpak te overtuigen. Duidelijkheid creëren op tactisch gebied en iedereen op zijn opdrachten wijzen, hier en daar mijn eigen accenten leggen,… meer kan ik nu nog niet doen. Maar ik wil al wel het nieuwe proces op gang trekken. Een proces dat hopelijk resulteert in punten en ons klaarstoomt voor de tweede periode.”

“Opgelet, onze focus ligt zeker niet alleen op die tweede periode. Nee, ook in de vijf nog resterende wedstrijden van periode 1 willen we punten pakken. En tegelijkertijd het gebrek aan vertrouwen bij een groot aantal spelers  proberen weg te gommen. Want ik merk veel twijfel in de spelersgroep. Zo is het nodig dat ik mijn spelers positieve energie geef en iedereen bij het gebeuren ga betrekken. Ook de jongens die de voorbije weken en maanden vaak naast het elftal zijn gevallen. De insteek is simpel: iedereen begint bij mij vanaf nul, en krijgt kansen en opportuniteiten om zich op training in de kijker te voetballen.  Waarna ik mijn selecties zal maken. Streng maar rechtvaardig. Kritisch ook, maar wel op een constructieve manier verwoord. Ik weet dat spelers op alle vlakken duidelijkheid willen. Vergeet niet dat ik pas sinds 19 mei 2018 speler àf ben, dat ligt dus allemaal nog fris in m’n geheugen. “

Heb je Stijn Vreven nog gesproken sinds zijn ontslag?

“Ja, hij is woensdag op de club geweest om zijn spullen op te halen en zijn kastje leeg te maken. Daar hebben we afscheid genomen. Ik kan trouwens niks negatiefs over Stijn zeggen. Als coach van ons beloftenelftal heb ik altijd een goede verstandhouding met hem gehad. Het was een dankbare samenwerking. Hij stond onmiddellijk open voor mijn suggesties om een aantal jonge spelers regelmatig met de A-kern te laten meetrainen. En ook speelkansen of invalbeurten  te geven. Om zo de doorstroming op termijn vlotter te laten verlopen. Verder was hij steeds aanwezig op de thuiswedstrijden van mijn jonge groep. Sommige trainers halen hun neus op voor de beloften. Stijn niet. Hij was geïnteresseerd en behulpzaam. Kortom, het klikte op dat vlak. Ik wens hem dan ook snel een nieuwe club toe.”

Wat is het doel van Hernan Losada voor dit seizoen?

“Ik noem het mijn ‘game plan’. Eerst en vooral moeten de spelers beseffen dat ze voor Beerschot voetballen en dat dit niet zo maar een club is. Beerschot is een naam in België. Een club met een mooie geschiedenis. Met een fraai palmares: zeven titels en drie bekeroverwinningen. Een club met schitterende supporters, die trouw, enthousiast en fanatiek zijn: uitbundig als het goed draait maar ook superkritisch in mindere periodes. Daar moeten ze mee leren leven. Onze jongens hebben dringend nood aan dit “Beerschotbad”, en daar wil ik meteen werk van maken. Dit moet de basis zijn of worden.”

“Wat het voetbal betreft ga ik voluit voor de verstandige en flexibele vormen.  Zo zullen we een plan B hebben waar we kunnen op terugvallen als er zaken zijn die niet lopen zoals verwacht. En we starten elke wedstrijd met de intentie om de drie punten te pakken. Spelen om te winnen, altijd en overal.”

“Ook tactisch zal er gesleuteld worden. We moeten slimmer en – zeker in aanvallend opzicht – veel efficiënter worden. In 1B kent iedereen iedereen. Het is dus heel moeilijk om de tegenstander nog te verrassen  maar wij willen zeker tegen de titelfavorieten het  verschil proberen te maken op details. Daar gaan we op werken. En dus ook op de mentaliteit. Die twijfel en faalangst moeten weg. En plaatsmaken voor durf en lef. “Wij zijn Beerschot!”, dàt moeten we uitstralen. In alle geledingen van de club. De positieve vibe die nu een beetje weg is, moet terugkomen. Ik wil onze tegenstanders met knikkende knieën op het Kiel zien aankomen. En er met nul punten zien vertrekken.”

Nu vrijdag tegen Westerlo ook al?

“Als het kan wel natuurlijk. Dat zou mooi zijn. Ik reken alvast op een team dat er z’n kop zal voor leggen. Er honderd percent voor gaat. Mijn gevoel na de eerste groepstrainingen is zeer positief. Ik zag al spelers die in een dipje zaten boven zichzelf uitgroeien, stevig tacklen, gretig voetballen en veel meer durven zodat het niveau vrijwel automatisch de hoogte inschoot. Da’s al een mooie aanzet. Nu komt het er op aan dit door te trekken naar de wedstrijden toe. Als ook onze supporters weer als één blok achter het team gaan staan, zouden we wel eens vertrokken kunnen zijn.”

Good luck Hernan!

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees