Joren Dom op zoek naar die basisplaats

 

“Met die efficiëntie in aanvallend opzicht komt het wel goed”

Eén week na de 1-0-overwinning tegen leider Union krijgt Beerschot zaterdag om 17 uur met een uitwedstrijd naar Westerlo alweer een topper voorgeschoteld. Voorbeschouwen deden we met een speler die zowat iedereen aan het begin van het seizoen ‘op de zes’ in het basiselftal had verwacht, maar die zich tot hiertoe met minder speelminuten heeft moeten tevreden stellen.  Met Joren Dom dus. Het werd – zoals steeds – een leuke babbel , met een positieve insteek en een gezonde  dosis relativeringsvermogen.

Geschrokken dat je niet als basisspeler aan de competitie mocht beginnen?

“Een beetje wel ja. Ik wist wel dat de concurrentie feller zou zijn maar zat toch met een goed gevoel na de voorbereiding  en de oefenwedstrijden. Maar toen de trainer het lijstje met de namen van zijn eerste selectie in de kleedkamer aan de muur hing, moest ik toch even slikken. Akkoord, in het voetbal moet je met zoiets rekening houden, en het is nu niet dat ik uit beeld ben hé. Ik zat maar één match op de bank en speelde twee keer meer dan zestig minuten. Ik knok me wel weer in het team.”

Heb je niet een beetje het gevoel dat je momenteel het slachtoffer bent van je polyvalentie?

“Da’s inderdaad iets waar ik mee zit. Vorig seizoen ging het vrij vlot als verdedigende middenvelder en schoof ik soms ook terug naar de flank in de verdediging, waardoor ik zowat alles speelde maar tegelijkertijd ook nooit die ene vaste stek had in het elftal. Het klopt dat ik redelijk allround ben, beide aspecten van het voetbal – verdedigen en aanvallen – beheers en makkelijk kan switchen tussen beide posities. Dat je daardoor wel eens naast het team valt, kan gebeuren. Elk voordeel heeft z’n nadeel, zei Johan Cruijff eens. Dat ervaar ik momenteel.”

Hoe evalueer je Beerschots seizoenstart?

 “Een beetje te wisselvallig. Ik vind ons goed voetballen maar vooral die off-day in en tegen Leuven blijft bij iedereen hangen.  Mede door die droge 3-0-verliescijfers natuurlijk. Ik maak me echter weinig zorgen over dat tijdelijke gebrek aan efficiëntie in aanvallend opzicht. Dat scorend vermogen vinden we wel terug, daar ben ik van overtuigd. We beschikken nu eenmaal over een kwalitatief sterke kern die ook dit seizoen in 1B die favorietenrol weer aankan. En we hebben aanvallers die de goal weten staan, maar pas terugkeren na een periode van inactiviteit. Wanneer zij gerodeerd zijn, loopt het wel los met Beerschot. De voorbije weken misten we trouwens ook dat tikkeltje meeval: bal slecht op de slof, een verdediger of een doelman die in extremis nog redding brengt, verkeerde keuze in de zone van de waarheid, die dingen allemaal…”

Het is nog vroeg in het seizoen maar heb je al zicht op de sterkte van de tegenstanders?

“Lokeren zie ik na die valse start nog wel terugkomen en zal samen met ons, OHL, Westerlo en Union wellicht voor de titel en de promotie vechten.  De drie andere clubs, Virton, Roeselare en Lommel zitten daar ietske onder. Maar… in 1B wordt het sowieso elke week knokken voor de drie punten. Als je nu weer merkt dat er in de top van het klassement al een soort hergroepering is. Kortom, uitschuivers zoals wij in Leuven enkele weken geleden, moeten we de komende weken en maanden zien te vermijden…”

Zaterdag naar Westerlo…

“Wordt sowieso een zware dobber. Westerlo beschikt over een ingespeeld elftal met al veel automatismen, en heeft zich daarenboven ook fameus versterkt. Het feit dat zij zo sterk uit de startblokken zijn geschoten, verbaast me dan ook niet. Maar ondanks dat rekenen we wel op puntenwinst in ’t Kuipke.”

Met Joren Dom in de basis…?

“Dat zullen we straks wel zien, als Stijn Vreven zijn papiertje met de wedstrijdselectie in de kleedkamer aan de muur hangt. Ik hoop dat ik bij de eerste elf sta…”

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees