KAZACHS INTERNATIONAL VOROGOVSKIY IS VAN BEERSCHOT

Beerschot heeft zaterdag een overeenkomst bereikt met de Kazachse international Yan Vorogovskiy (22). Beerschot neemt de linksachter over van de Kazachse topclub FC Kairat. Beerschot en Vorogovskiy ondertekenden een contract van 1 jaar met een optie op een jaar extra.

Yan Vorogovskiy is dit jaar een vaste waarde in de nationale ploeg van Kazachstan. Hij speelde alle kwalificatiematchen voor het EK en is de jongste basisspeler. Vorogovskiy scoorde in maart in de 3-0 gewonnen match tegen Schotland. Begin juni stond hij tegen Hazard en co in het Koning Boudewijnstadion. Kazachstan verloor met 3-0 tegen Belgie. "Door de prestaties van de nationale ploeg staat Belgie hoog aangeschreven. De Belgische hoogste klasse heeft een goede naam en Beerschot is voor mij de ideale club om door te breken in Europa."

Ook met FC Kairat liet Vorogovskiy zich al opmerken in Europa. De Kazachse bekerwinnaar schakelde minder dan een jaar geleden AZ Alkmaar uit in de voorrondes van de Europa League. "Het bewijst dat het Kazachse voetbal iets betekent. De topclubs Kairat en Astana zijn clubs met een goede opleiding en veel middelen. De meeste Kazachse topvoetballers verkiezen bij die clubs te blijven. Maar ik wil de stap naar het buitenland zetten, voor mezelf maar ook voor mijn land." Er lagen nog enkele andere clubs op de loer maar Beerschot speelde het snelst op de Kazachse bal en betaalt een transfersom aan FC Kairat, waar Vorogovskiy nog tot eind 2020 onder contract lag.

Vorogovskiy speelt meestal als linksachter maar wordt bij de nationale ploeg regelmatig uitgespeeld op het middenveld. Stijn Vreven ziet in de nieuwste aanwinst dan ook een polyvalente voetballer. "Yan  is een moderne vleugelverdediger. Hij heeft een groot loopvermogen en een prima mentaliteit. Dat is het profiel waar we naar op zoek waren, een verdediger die de lijn kan afgaan en mee voor dreiging kan zorgen. "

Vorogovskiy is de vijfde aanwinst die aanschuift bij mede-eigenaar Francis Vrancken van DCA voor het ondertekenen van een contract. "We zijn aan het investeren in een goede en uitgebalanceerde A-kern. Het zijn verstandige transfers, het hoeven daarom geen klinkende namen te zijn. Wij doen dit op onze manier: Ambitieus, maar ook realistisch en met een visie. Wij zullen klaar zijn voor het volgende seizoen en gaan elk jaar groeien."

Yan Vorogovskiy maakte zaterdag al kennis met de groep en zal zondag de oefenwedstrijd tegen Hoboken bijwonen.