Mike Vanhamel begint als nieuwe kapitein aan zijn tweede seizoen op het Kiel

 

“Er is maar één ambitie bij Beerschot en dat is de titel pakken”

Nog één keer slapen en Beerschot en Lokeren trekken op het Kiel het seizoen 2019-2020 in 1B op gang. Vrijdagavond om half negen worden alle poorten van het Olympisch Stadion opengezet voor de competitie-opener. En die kondigt zich al meteen aan als “een eerste serieuze waardemeter”. Of zeg maar gerust: een topper. Met welk gevoel begint de Kielse spelersgroep aan die nieuwe uitdaging? We vroegen het aan Mike Vanhamel, titularisdoelman en kapitein van het  ’nieuwe Beerschot’. Als opvolger van de vertrokken Tom Van Hyfte. “Da’s iets waar ik heel trots op ben, die aanvoerdersband.”

“Afgaande op onze prestaties en resultaten in de voorbereiding kunnen we niet anders dan hoopvol naar het nieuwe seizoen toeleven. De focus is er, mentaal zit alles goed, het is nu aan ons om die sportieve lijn door te trekken”, zegt ons ballenpakker, die zich vorig seizoen profileerde als een secuur sluitstuk – een goeie keeper, quoi. En een kerel die vooropgaat in de strijd. “We wonnen in de oefencampagne niet alleen negen van de tien matchen, met slechts één tegendoelpunt – een penalty dan nog tegen Panathinaikos. Ik vond ons ook met heel veel lef voetballen.”

“Het tempo van uitvoering ligt een stapje hoger dan vorig seizoen. Zo starten we nu met een hele lage opbouw vanuit de achterste linie. Op het middenveld zorgt Rapha Holzhauser voor een nieuwe insteek. Zijn voorganger Tom Van Hyfte koos vaak voor de infiltratie met de bal aan de voet, Rapha daarentegen brengt dat snuifje technische surplus en legt de ballen op een onnavolgbare manier klaar voor de medemaats. De nieuwelingen blijken bovendien spelers met een serieuze meerwaarde. Terwijl de automatismen er al snel goed uitkwamen. Iedereen kan zich vinden in deze manier van voetballen.”

Is de “Operatie Propere Handen” eigenlijk nog een thema in de kleedkamer? Wordt er nog gevloekt om die onverklaarbare beslissing van het BAS, waardoor KV Mechelen in 1A mocht blijven en wij dus tot een derde seizoen in 1B verplicht werden?

“Nee, dat hoofdstuk is afgesloten. We hebben er ons bij neergelegd. Gewoon omdat we moeten, en ook omdat we hierover niet kunnen blijven zeuren. Op een bepaald moment, zo vlak na de uitspraak, ging dit alles overheersen en dreigde het sportieve even naar de achtergrond te verdwijnen. Dat mochten we niet laten gebeuren. Daarom hebben we de koppen bij elkaar gestoken en zijn we ons weer zo rap mogelijk op het voetballen zelf gaan concentreren. Nog gretiger, nog verbetener. Het was echt geen toeval dat we in die periode zowel Panathinaikos als AZ klopten. Iedereen loopt er met het mes tussen de tanden bij. Hopelijk vertaalt zich dat ook in een overtuigende prestatie vrijdag tegen Lokeren. En in een mooie thuisoverwinning. Nu moeten we aan iedereen, en ook aan onszelf, bewijzen dat we onze favorietenrol in 1B willen en kunnen waarmaken.”

Heb je al zicht op de sterkte van het huidige Beerschot en op de concurrentie in 1B?

“Ik meen te mogen stellen dat wij met de juiste instelling aan de competitiestart zullen verschijnen en dat we onze favorietenrol zeker kunnen invullen. Wie de moeilijkste tegenstanders worden? Da’s momenteel nog moeilijk in te schatten, maar OHL – met nieuwelingen Mercier en Van Hyfte – en ook Lokeren  - waar Killian Overmeire is gebleven en de verdediging werd versterkt met een ervaren kerel als Jelle Van Damme – worden allicht taaie brokken. Verder heeft Westerlo op de transfermarkt veel inspanningen gedaan, terwijl Union me dan door het vertrek van een aantal sterkhouders iets minder sterk lijkt. Hoe dan ook, eigenlijk moeten we niet naar de andere teams kijken. Enkel de focus op onszelf. En elke week opnieuw presteren. Meer moet dat niet zijn.”

Jij begint straks aan je tweede seizoen bij Beerschot, en met Patrick Nys als keeperstrainer. Jullie onderhouden een prima relatie met veel overlegmomenten, snelle evaluaties (ook al tijdens de rust van de wedstrijd) en duidelijke feedback. Dat valt op…

“De aanwezigheid van Patje is voor mij inderdaad een zegen, een geschenk uit de hemel. Ik heb hem leren kennen bij Lierse en het klikte vanaf de allereerste seconde. Toen de clubleiding van Beerschot me na het vertrek van Bram Verbist vroeg om een keeperstrainer aan te bevelen, heb ik zijn naam direct laten vallen. Nys slaagt er als geen ander in om een keeper op scherp te zetten. Niet alleen op technisch vlak is hij top, ook psychologisch is hij voor mij van enorm belang.  Echt, die samenwerking loopt perfect.”

Had of heeft Mike Vanhamel een favoriete doelman; type of naam?

“Eigenlijk niet, nee. Ik heb altijd naar voetballers opgekeken, nooit echt naar keepers. Mede door het feit dat ik zelf heel graag (mee)voetbal. Ik durf het zelfs zo cru stellen dat ik liever als ‘de elfde voetballer’ wordt bekeken dan als keeper. En als ik dan toch een naam moet noemen, dan kies ik voor Edwin van der Sar. Hij was niet alleen een sterke keeper, zowel op z’n lijn als in z’n strafschopgebied. Bovendien bleef hij  in alle omstandigheden kalm. Zijn bijnaam “het IJskonijn” paste ideaal  bij hem.”

Nog even terug naar de match van vrijdag tegen Lokeren. Wat wordt het?

“Eerst en vooral hoop ik op volle tribunes en een schitterende sfeer. Het Kiel moet ontploffen voor die eerste match van het nieuwe seizoen. De aanwezigheid en het enthousiasme van de supporters zijn super belangrijk. En wij moeten als spelers voor het resultaat zorgen. Winnen in het Olympisch Stadion tegen Lokeren zou niet alleen een lekkere binnenkomer zijn; het is ook een must. Samen moeten we er een knalseizoen van maken. En een eerste driepunter zou ons ideaal op weg zetten.”

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees