Reacties na de nederlaag in ‘t Kuipje

 

Tom Pietermaat:”Nog even geduld voor basisplaats

Tom Pietermaat maakte zijn rentree na meer dan anderhalf jaar blessureleed. Zijn wederoptreden lokte bij hem gemengde gevoelens uit. “Ik kan niet tevreden zijn dat we vandaag van Westerlo verloren hebben”, reageerde Tom Pietermaat. “Je wordt voetballer met de bedoeling om wedstrijden te winnen. Ik kan persoonlijk wel tevreden zijn maar zeker niet gelukkig door het 2-0 verlies tegen Westerlo.”

Wat dacht je bij die invalbeurt? “Het allemaal plots zeer snel gegaan. Ik heb immers nog geen wedstrijden met de beloften gespeeld of een volwaardige trainingsweek meegemaakt. Het kwam dus als een verrassing toen de coach vroeg of het medisch verantwoord zou zijn om mij mee op te nemen in de selectie. Ik ging er van uit dat het enkel was om even het gevoel te krijgen om terug op te bank te zitten, in de kleedkamer aanwezig te zijn of de wedstrijdvoorbereiding mee te maken. De medische staf vond een kwartier hooguit mogelijk. Ik had echter nooit verwacht dat de coach mij ook zou brengen. Ik ben de coach er ongelooflijk en eeuwig dankbaar voor. Aangezien er enkele belangrijke jongens vandaag ontbraken, gaf hij deze kans. Ik mocht in principe immers pas tegen eind van deze maand wedstrijdritme opdoen met de beloften. Op het moment dat je dan ziet dat het bordje met mijn rugnummer de hoogte ingaat, besef je dat het eindelijk zo ver is na zo veel maanden afwezigheid. Ik hoopte de ploeg dan nog iets bij te brengen.”

En hoe voelde het? “Soms voelt het nog stroef maar ik kan al zeer veel doen. Week na week maak ik vooruitgang. Dat de pijn wegblijft, is het meest geruststellende. Ik heb nooit getwijfeld dat bij terugkeer alles hetzelfde zou zijn. Mijn vinnigheid of recuperatie zal niet er bij inboeten. Conditioneel heb ik nog een grote weg af te leggen. Ik schat nog maar aan vijftig procent van mijn kunnen te zitten. Mijn enkel gaat de volgende weken nog verbeteren. Ik had bij mijn invalbeurt niet het gevoel dat het tempo te hoog lag. De volgende weken ga ik gewoon terug uit de selectie verdwijnen en met de beloften mijn ritme opbouwen.

Hoe heb je die afgelopen periode doorstaan? ”Ik heb de voorbije 19 maanden soms erg diep gezeten. Bijwijlen was het zeer donker. Mijn dichtst bijstaande vrienden hebben me constant gesteund. Ook de Beerschotfans stuurden me dag na dag berichten met steunbetuigingen. Bij geen andere club zou zoiets mogelijk zijn. Mijn ouders, broer en vriendin hebben zo enorm veel voor me gedaan. Er zijn anderzijds ook zaken gebeurd die niet door de beugel konden maar mijn liefde voor Beerschot was te groot om blijven bij stil te staan."

 

 

Ryan Sanusi: ”Achter de feiten aanlopen na 2de tegengoal“

Deze nederlaag tegen Westerlo betekent toch een grote ontgoocheling,” stelde Ryan Sanusi. “We zakten immers naar het Kuipje af om de drie punten mee naar huis te pakken. Dat is helaas niet gelukt. We zaten nochtans eerst goed in de wedstrijd. Na dat eerste tegendoelpunt ging het plots niet meer zo vlot. Zonde eigenlijk want we lagen helemaal niet onder van Westerlo. Die penalty viel ongelukkig want buiten die fase had Westerlo nog niet veel afgedwongen. Ze zaten helemaal niet in de wedstrijd. Indien we bij dat tweede doelpunt die tweede man niet laten lopen, kan die goal nooit vallen. Vanaf dan was het achter de feiten aanlopen. We hebben nog geprobeerd om iets te forceren maar Westerlo ging volledig achter de bal staan. Voor ons werd het meteen moeilijk om daar nog door te geraken. Dat is niet de eerste maal dat teams dit tegen ons doen. Daar moeten we toch een oplossing voor gaan vinden. Echt jammer dat we vandaag geen stap zetten om toch voor die eerste periode mee te doen.”

Beerschot kon nog maar drie maal de weg naar de netten vinden in vijf matchen. “Dat is gewoon veel te weinig. We slagen er niet in om de tegenstander pijn te doen. Dat moet gewoon beter want in deze competitie ga je niet veel kansen krijgen. Alle schuld ligt uiteraard niet bij de aanvallers. Elke linie moet gewoon beter.”

Vijf punten achterstand ondertussen op Westerlo. Stilaan dramatisch voor de eerste periode? “Neen, zeker niet. Het kan soms zeer snel gaan. Zie maar de vorige wedstrijd tegen Union toen hebben we ook een belangrijke match gewonnen. We kunnen het wel maar het is gewoon niet goed genoeg. Iedereen zal een tandje moeten bijsteken.”

Mike Vanhamel:”Zijn ons eigen spel niet blijven spelen“

Mike Vanhamel wat was jouw analyse van deze nederlaag? “We schieten tekort in zowel de aanvallende als de verdedigende 16-meter. Het laatste kwartier stond Westerlo soms met acht man in hun eigen strafschopgebied om geen doelpunt binnen te krijgen. Het tweede tegendoelpunt kwam er na een tweede trapbal net na mijn redding. Die speler stond helemaal alleen. Ik heb geen idee of dit allemaal te maken heeft met goesting of positionering. We zullen het eens uitgebreid analyseren. We speelden een zeer zwakke wedstrijd zowel in balbezit als in balverlies. We begonnen nochtans prima aan de match en tankten het nodige vertrouwen. Westerlo zat helemaal niet in de wedstrijd tot aan hun eerste doelpunt. Voordien vergaten wij om het af te maken. Net zoals in onze voorgaande uitwedstrijden. Samengevat kan je stellen dat de kans van Fessou Placca in het begin van de match, uiteindelijk de enige was vandaag. Elke speler moet zijn werk blijven doen. Ook bij een 1-0 achterstand. Vorig seizoen kwamen we hier eveneens op achterstand maar gingen we toch nog met de drie punten naar huis door simpelweg ons eigen spel te blijven spelen. Dat hebben we vandaag niet gedaan.”

Buitenshuis wil het voorlopig niet lukken. “Inderdaad, we pakten op verplaatsing slechts één op negen. Zelfs uitgespeelde kansen blijven uit. Daar moeten we de volgende weken toch de focus gaan op leggen.”

 

 

Tekst: Patrick Bijnens

Foto's: Jan Mees