CLUB NIEUWS, GESCHIEDENIS

AA Gent-Beerschot: 2004-2005

Nu Beerschot in het seizoen 2020-2021 weer op het hoogste niveau – in 1A – aantreedt, duiken we in de aanloop naar elke competitiewedstrijd even terug in de tijd. En draaien we de schijnwerpers naar een rechtstreekse confrontatie uit ‘de jaren stillekes’…

 

Vandaag: AA Gent-Beerschot uit het seizoen 2004-2005

“DE ZAAK CRUZ”: VOETBALBOND VERANDERT 0-1-OVERWINNING IN EEN FORFAITNEDERLAAG

Beerschot kende een perfecte start van het seizoen 2004-2005 met een knappe 0-1-uitoverwinning bij AA Gent, maar wat niemand toen al wist was dat die wedstrijd nog een fameus (stinkend) staartje zou krijgen. Enkele dagen later dienden de Buffalo’s bij de KBVB immers een klacht in dat Daniel Cruz op die bewuste zaterdag niet in het bezit zou geweest zijn van een (nieuwe) arbeidskaart en derhalve niet speelgerechtigd was.

Het zorgde voor een welles-nietes-spelletje, een administratief kluwen van jewelste tussen alle partijen, waarin Beerschot – ondanks het feit dat het de schriftelijke bevestiging had van de Voetbalbond én ook de bewijzen kon voorleggen dat de arbeidskaart-procedure correct was nagevolgd – uiteindelijk toch aan het kortste eind trok. Resultaat: op 16 november 2004 besliste het Sportcomité van de Voetbalbond om de 0-1-zege te schrappen en om te zetten in een 5-0-forfaitnederlaag. Germinal Beerschot ging nog vruchteloos in beroep en in februari 2005 werd de 5-0-eindstand officieel in de geschiedenisboeken ingeschreven. De slogan “Voetbalbond Maffia“ galmde voor de zoveelste keer door het Olympisch Stadion.

Laten we ons echter concentreren op het échte sportieve plaatje van die Gent-Beerschot.; een wedstrijd die geen hoge toppen scheerde maar waarin onze Mannekes wel een mooie prestatie op de mat legden en vroeg in de tweede helft een knappe goal scoorden. Ingeleid door…  Daniel Cruz, die zijn tegenstrever Lombaerts te snel af was en vooraleer hij de assist richting Cadu trapte zijn haar nog eens goed in de plooi legde. Beelden die de hele wereld rond gingen. Want even uniek als hilarisch. Cruuuuuuuuz!

Beerschot consolideerde die voorsprong vrij makkelijk, kwam even met de schrik vrij bij een schot van Jbari dat net voorlangs vloog, en maakte in de slotminuut ei zo na nog de 0-2 toen Kristof Snelders een wenkende kans kreeg maar die niet benutte. Kortom, een verdiende overwinning… die ons via de groene tafel uiteindelijk toch nog door de neus geboord werd. Met dank aan de bobo’s in Brussel.

 

ZATERDAG 7 AUGUSTUS 2004 – JULES OTTENSTADION GENT

AA GENT – GERMINAL BEERSCHOT  0 – 1

TOESCHOUWERS: 7.984

SCHEIDSRECHTER: Flament

DOELPUNT: 52’ Cadu 0-1

AA GENT: Herpoel, Laubutt, Van Hoyweghen, De Coninck, Peeters (30’ Ndikumana), Lombaerts, Verschuere (79’ Mehmedovic), Cooreman, Vrancken, Jbari, Jarakovic (69’ Matthijs)

BEERSCHOT: Luciano, van der Weerden, Hoefkens, Van Dooren, P. Monteyne, De Decker, Jorge Luis de Oliveira (50’ Dickson, 77’ Felipe Alves), Cruz, Camara, (83’ Cavens), Snelders, Cadu

GELE KAARTEN: Peeters, Cooreman, Cruz, Van Dooren, De Coninck, Laybutt, Lombaerts, van der Weerden, Cavens

RODE KAARTEN: 51’ De ConInck (2x geel)

 

Het seizoen 2004-2005 eindigde voor Beerschot alsnog op een happy end, want op 28 mei 2005 wonnen we op de Heizel de Beker van België, na een 2-1-zege op landskampioen Club Brugge.

Germinal Beerschot eindigde in de competitie op een 9de plaats met 42 punten na twaalf overwinningen, zes gelijke spelen en 16 nederlagen. KV Oostende en Bergen degradeerden naar tweede klasse.

Trainer Marc Brys telde zo maar eventjes dertig spelers in zijn A-kern: Luciano, Bram Verbist, Samir Amarouchi, Mario Cvitanovic, Wim De Decker, Carl Hoefkens, Pieterjan Monteyne, Kurt Van Dooren, Chris van der Weerden, Kenny Thompson, Dickson Agyeman, Mohamed Camara, Carlos Alberto, Emmanuel Correze, Daniel Cruz, Kris De Wree, Marcelo Ribeiro, Mohamed Messoudi, John Muiruri, Fabio Rossitto, Karel Snoeckx, Christian Van Hoeylandt, Andre Lima, Cadu Castro da Silva, Prince Asubonteng, Jurgen Cavens, Mousa Dembele, Joao Paulo, Henk Vos

 

Tekst: Danny Geerts

Jupiler Pro League

1 Club Brugge 76 pts
2 R. Antwerp F.C. 60 pts
3 RSC Anderlecht 58 pts
4 KRC Genk 56 pts
5 KV Oostende 53 pts

XIII teamwear

ontdek onze webshop