CLUB NIEUWS, GESCHIEDENIS

Beerschot-Beveren: 2006-2007

Nu Beerschot in het seizoen 2020-2021 weer op het hoogste niveau – in 1A – aantreedt, duiken we in de aanloop naar elke competitiewedstrijd even terug in de tijd. En draaien we de schijnwerpers naar een rechtstreekse confrontatie uit ‘de jaren stillekes’…

Vandaag: Beerschot-Beveren uit het seizoen 2006-2007

FRANCOIS STERCHELE SCOORT ZIJN EERSTE DOELPUNT VOOR BEERSCHOT EN WORDT TOPSCORER EN PUBLIEKSLIEVELING

Germinal Beerschot had zich in de aankoop naar het seizoen 2006-07 enorm bedrijvig getoond op de transfermarkt. Liefst veertien nieuwe spelers kreeg trainer Marc Brys op zijn selectiebord, waaronder niet minder dan vijf Argentijnen: Gustavo Colman, Hernan Losada, Daniel Quinteros, Victor Figueroa en Patricio Gonzalez. Ook François Sterchele, die overkwam van Sporting Charleroi, maakte dat jaar  zijn debuut in het Olympisch Stadion… en die liet reeds in de openingsmatch van het seizoen zien dat hij een aanwinst was én een neusje voor doelpunten had. Zijn treffer tegen SK Beveren leverde al direct een eerste overwinning op, en was het begin van een succesvolle (korte) tijd op het Kiel.

“Swa’ke” imponeerde zowel op het veld met zijn opportunisme, doelpunten en kunstjes, als ernaast. Reeds na enkele weken was hij met voorsprong  publiekslieveling. Hij was enorm extravert, steeds goedgezind, altijd te vinden ook voor een grap en een grol en maakte met plezier tijd vrij voor de supporters ,… Kortom, een sympathieke kerel die tussendoor ook zijn sportieve ambities waarmaakte: topschutter worden in eerste klasse én zijn eerste cap afdwingen bij de Rode Duivels. Dat laatste lukte op 15 maart 2007 toen hij door bondscoach René Vandereycken werd geselecteerd voor de interland tegen Portugal. Hij debuteerde met het rugnummer… 13.

Het verblijf van François Sterchele bij Beerschot bleef beperkt tot één seizoen. Onze club kon niet weerstaan aan de aanbiedingen van Standard en Club Brugge… en liet zijn nieuwe vedette/topscorer uiteindelijk vertrekken naar blauw-zwart. Ook in de West-Vlaamse hoofdstad voetbalde hij zich in de harten van de supporters… tot op 8 mei 2008 het noodlot toeslag. Op die dag ’s morgens verongelukte hij op de expressweg Antwerpen-Knokke in Vrasene toen hij de controle over het stuur van zijn Porsche Cayman verloor en tegen een boom knalde. Swa’ke was op slag dood.

In zijn debuutwedstrijd met Germinal Beerschot tegen Beveren scoorde hij het enige doelpunt. Onze Mannekes waren met het duo Colman-Cruz baas op het middenveld, domineerden quasi doorlopend maar slaagden er niet in om dat overwicht in meer doelpunten te vertalen. Beveren-doelman Copa ranselde zowat alle ballen uit zijn kooi en moest zich alleen gewonnen geven op die opportunistische poging van Sterchele. Het zou dat seizoen nog zo’n twintig keer gebeuren…

 

ZATERDAG 29 JULI 2006 – OLYMPISCH STADION

GERMINAL BEERSCHOT – SK BEVEREN  1 – 0

TOESCHOUWERS: 8.500

SCHEIDSRECHTER: N’zolo

DOELPUNT: 26’ Sterchele 1-0

BEERSCHOT: Luciano, Lolo, Van Dooren, Milenkovic, P. Monteyne (14’ De Roeck), Quinteros (75’ Dickson), De Wree, Colman, Cruz, Cavens (68’ Wamfor), Sterchele

BEVEREN: Boubacar Copa, Mahan, Diawara, Joseph-Augustin, Van Hoyweghen (57’ Zito), Kanté (78’ Buskiewicz),  Theunis, Bozic, Macquet, Dissa (57’ Kipre), Gervinho

GELE KAARTEN: Lolo, Milenkovic, Kanté, Van Hoyweghen

 

Beveren eindigde op het einde van dat seizoen als allerlaatste en degradeerde – samen met Lierse – naar tweede klasse. Anderlecht werd kampioen met 5 punten voorsprong op Racing Genk. Standard, derde in de eindrangschikking, telde zo maar eventjes 13 punten achterstand.

Germinal Beerschot finishte met 51 punten uit 34 matchen op een mooie zesde plaats, ex-aequo met Club Brugge dat een beter doelsaldo had. François Sterchele werd topschotter in eerste klasse met 21 doelpunten, en dat was er eentje meer dan Patrick Ogunsoto van Westerlo en Mohammed Tchité van Anderlecht.

Trainer Marc Brys telde in het seizoen 2006-2007 volgende spelers in zijn A-kern: Luciano, Kristof Maes, Kenny Steppe, Jonas De Roeck, Igor Lolo, Didier Dheedene, Ninoslav Milenkovic, Pieterjan Monteyne, Bakary Soro, Kurt Van Dooren, Jasper Vermeerbergen, Tim Vleminckx, Kris De Wree, Agyeman Dickson, Daniel Quinteros, Daniel Cruz, Gustavo Colman, Hernan Losada, King Osei Gyan, Enoch Oteng, Kevin Roelandts, Justice Wamfor, Björn de Wilde, Vincenzo Verhoeven, Abuda, Patrick Okoro, Alfredo Monje, Jurgen Cavens, Sanharib Malki, François Sterchele .

 

Tekst: Danny Geerts