CLUB NIEUWS, GESCHIEDENIS

Beerschot-Eupen: 2017-2018

Nu Beerschot in het seizoen 2020-2021 weer op het hoogste niveau – in 1A – aantreedt, duiken we in de aanloop naar elke competitiewedstrijd even terug in de tijd. En draaien we de schijnwerpers naar een rechtstreekse confrontatie uit ‘de jaren stillekes’…

 

Vandaag: Beerschot – Eupen 3-1 uit het seizoen 2017-2018

“GRACIAS HERNAN”: LOSADA NEEMT AFSCHEID ALS VOETBALLER

De zoektocht naar confrontaties tussen Beerschot en Eupen uit het verleden is sowieso kort want zo veel stonden beide ploegen nog niet tegenover elkaar. Geen probleem echter. Om een onvergetelijke wedstrijd tussen Beren en Panda’s te vinden kom je vanzelf terecht bij de partij uit 2018. Alleen al omdat het emotionele aspect toen het sportieve oversteeg. Want op 19 mei van dat jaar hing Hernan Losada zijn voetbalschoenen definitief aan de haak. En werd hij in het Olympisch Stadion in stijl uitgewuifd. Op een manier zoals dat alleen bij Beerschot kan.

De wedstrijd zelf was eigenlijk maar een verplicht nummer in de weinig aantrekkelijke Play-Off 2. Totaal bijkomstig dus, zodat alle schijnwerpers op het afscheid van Hernan Losada konden worden gedraaid. “Gracias Hernan” stond er op de spelerstruitjes, er werd met gratis toegangskaartjes gewapperd, het stadion zag  helemaal paars, de supporters pakten uit met mooie tifo’s, papa Losada kwam vanuit Buenos Aires overgevlogen en was een verrassende eregast op het feestje van zijn zoon. Kortom, alles stond in het teken van onze huidige hoofdcoach, die duidelijk geëmotioneerd was door dat o zo intense uitwuifmoment.

Wat die avond helemààl mooi maakte was het feit dat Hernan zijn eigen afscheid opfleurde met een ijzersterke prestatie, één doelpunt en twee assists. Het werd uiteindelijk 3-1, de eerste overwinning van Beerschot in Play-Off 2. Een perfecte afsluiter van een begenadigd voetballer, een voetbalstylist pur sang, die door de ganse Beerschot-familie als “ene van ons” was geadopteerd.

Voor de volledigheid – en omdat het zo mooi was – beschrijven we de drie Kielse doelpunten nog eens. Bij nummer één was het Losada die met een loepzuivere voorzet Kule Mbombo liet scoren. Goal nummer twee werd door de Argentijnse grootmeester zelf met rechts binnengetrapt. En voor de derde goal was Hernan foerier van dienst voor Rubin Okotie.

Twee minuten voor affluiten kreeg Losada zijn welverdiende applausvervanging. Staande ovatie van de supporters, een ereronde, Hernan op de schouders van zijn medemaats, een emotionele omhelzing van zijn papa en vooral ook vele tranen van geluk, dankbaarheid en respect.

 

 

ZATERDAG 19 MEI 2018 – OLYMPISCH STADION

KFCO BEERSCHOT WILRIJK – AS EUPEN  3 – 1

TOESCHOUWERS: 5.150

SCHEIDSRECHTER: Delferière

DOELPUNTEN: 16’ Mbombo 1-0, 28’ Toyokawa 1-1, 74’ Losada 2-1, 84’ Okotie 3-1

BEERSCHOT: Romo (85’ Nolle), Van den Bergh, Prychynenko, Swinkels, Dom, Maes, François, De Jonghe, Losada (88’ Schaessens), Mbombo, Zoua (68’ Okotie)

EUPEN: Niasse, Wagué, Peybernes, Blondelle, Ocansey, Valiente, Diagne, Lazare Amani (85’ El Harrak), Toyokawa, Koné, Diallo (72’ Raspentino)

GELE KAARTEN: Valiente, Swinkels, Diagne

 

Met veel plezier overlopen we nog even Losada’s spelerscarrière. Hij begon in Buenos Aires bij CA Barracas Central en Independiente, waar hij vanuit de jeugdacademie doorstroomde naar het eerste elftal. Vervolgens versierde hij een transfer naar Universidad de Chile. In 2006 belandde hij samen met zijn landgenoten Daniel Quinteros, Gustavo Colman, Patricio Gonzalez en Victor Figueroa op het Kiel. Na 2 seizoenen Germinal Beerschot (52 wedstrijden, 14 doelpunten) kwam Anderlecht hem hier weghalen. Daarna speelde hij voor Heerenveen en Sporting Charleroi… om in 2011 weer te keren naar Beerschot AC. Daar maakte hij in twee seizoenen (57 wedstrijden, 18 goals) een van de zwartste periodes uit onze clubgeschiedenis mee, met  de totale sportieve ineenstorting en het faillissement. Wat volgde was een transfer naar Lierse… en weer even later een nieuwe rentree in het Olympisch Stadion. Bij KFCO Beerschot Wilrijk en Beerschot VA. Als speler maakte hij de opgang mee vanuit derde klasse naar 1B; als hoofdcoach leidde hij onze club vorig seizoen naar 1A. Méér dan genoeg om een ereplaats te mogen claimen in ons geschiedenisboek.

Gracias Hernan!

 

Tekst: Danny Geerts

 

ChallengerPro League

1 K. Beerschot V.A. 50 pts
2 SK Lommel 48 pts
3 K.M.S.K Deinze 46 pts
4 F.C.V. Dender E.H 45 pts
5 Patro Eisden Maasmechelen 43 pts