CLUB NIEUWS, GESCHIEDENIS

Beerschot-Genk-: 2004-2005

Racing Genk, in 1988 opgericht uit een fusie van Waterschei en Winterslag, heeft in de periode 1999-2013 op het Kiel nooit overdreven veel punten gesprokkeld. Van de 16 rechtstreekse competitieconfrontaties wonnen onze Mannekes er acht en eindigden er drie op een gelijkspel. De meest in het oog springende zeges waren de 5-1 op 9 december 2000 (met goals van Van Zundert, Degryse, Van de Weyer, Mutavdzic en Dagano) en een al even knappe 4-1 van 18 januari 2009, toen Kris De Wree (2), Faris Haroun en King Osei Gyan de Kielse doelpunten scoorden.

Voor onze terugblik van vandaag opteren we echter voor de kwartfinale in de Beker van België 2004-2005, waarin Daniel Cruz & co de weg plaveiden naar de finale en het bekersucces tegen Club Brugge. Het is een wedstrijd die ons zelfs nù, vijftien jaar later, nog kiekenvlees oplevert…

Germinal Beerschot, dat was onze officiële clubnaam toen, had in de heenwedstrijd in Limburg met 1-1 gelijkgespeeld. De return zou uitdraaien op een onwaarschijnlijk spektakelstuk met een Hitchcock-scenario. En een happy ending.

De eerste helft was er nochtans één zonder veel hoogtepunten. Jurgen Cavens, die in een heel sterke periode zat, had het openingsdoelpunt op de voet maar Gert Claessens stak daar met een ultieme sliding in extremis nog een stokje voor. Na de pauze brak de partij helemaal open, zeker na het doelpunt van Orlando Engelaar, die slecht uitverdedigen van de Beerschot-afweer onverbiddelijk afstrafte. Tegen de gang van het spel in. Dat was een koude douche.

Trainer Marc Brys speelde nu alles of niks, stuurde met de Braziliaan Cadu extra aanvallend geweld de wei in, iets wat al snel tot niet minder dan vijf loepzuivere doelkansen leidde. Maar Genk-doelman Jan Moons ranselde de schoten en kopstoten van Cavens, Cadu, Cruz, Snoeckx en nog eens Cavens allemaal uit zijn kooi. Het Kielse eenrichtingsvoetbal zorgde wel voor een ongelooflijke sfeer in het Olympisch Stadion. Eén minuut voor het einde – op een moment dat de Genkse bestuurslui in de spelerstunnel klaar stonden op het terrein op te stormen - volgde dan de grote ontlading. Niet toevallig was het Jurgen Cavens die de o zo verdiende gelijkmaker scoorde. Met een heerlijk geplaatst schot randje grote backlijn dat perfect in de kruising belandde. 1-1 en verlengingen dus.

En daarin ging Beerschot helemaal ontketend, en gedragen door zijn fans, op z’n elan verder. Met schitterend combinatievoetbal, veel druk naar voren en een opportunistische afwerking werd Racing Genk helemaal naar huis gespeeld. Eerst de onontbeerlijke Cadu en nadien de ingevallen Kenny Thompson zorgden er elk met een doelpunt voor dat het Kiel ontplofte. Drie-één na verlengingen: een groot volksfeest barstte log in en rond het Olympisch Stadion. De sfeer van de grote dagen!

WOENSDAG 13 APRIL 2005 – OLYMPISCH STADION

GERMINAL BEERSCHOT – RACING GENK  3 – 1 (na verlengingen)

TOESCHOUWERS: 8.500

SCHEIDSRECHTER: Vervecken

DOELPUNTEN: 52’ Engelaar 0-1, 89’ Cavens 1-1, 107’ Cadu 2-1, 113’ Thompson 3-1

GERMINAL BEERSCHOT: Luciano, De Wree, Hoefkens, Van Dooren, Cvitanovic, P. Monteyne, Dickson (88’ Thompson), Snoeckx, Messoudi (62’ Cadu), Cruz, Cavens (115’ Prince)

RACING GENK: Moons, Claessens, Matoukou, Mikulic, Priske, Chatelle (57’ Beslija), Daerden, Engelaar, Wamfor, Stojanovic (73’ Haroun), Vandenbergh (88’ Soetaers) 

 

Deze overwinning bleek uiteindelijk hét kantelmoment in Beerschots rush naar de beker. In de halve finale schakelde Beerschot daarna Lokeren uit (1-1 op Daknam en 0-0 thuis) en in de finale klopten onze Mannekes kampioen Club Brugge met 2-1, en doelpunten van Karel Snoeckx en Kris De Wree. Zoete herinneringen allemaal…

 

Tekst: Danny Geerts