CLUB NIEUWS, GESCHIEDENIS

Beerschot huldigt borstbeeld van Rik Coppens

Vandaag, donderdag 29 april 2021, zet Beerschot zijn icoon Rik Coppens nog eens nadrukkelijk in de schijnwerpers. De club vereeuwigt de Koning van het Kiel met de inhuldiging van zijn eigen bronzen borstbeeld, uitgerekend op de dag dat hij 91 jaar oud zou worden.

Dat beeld is een initiatief van onze supporters. Samen met de club en ons huidig icoon Rapha Holzhauser droegen zij allemaal hun steentje – én centje – bij om tot dit schitterende eindresultaat te komen. De grondleggers van het project huldigden deze namiddag samen met de beeldhouwer en Frank Raes – auteur van Rik Coppens’ biografie – het beeld in.

Fans die het beeld willen bewonderen zijn tijdelijk welkom in onze Fanshop. Later krijgt het beeld een vaste plaats, ofwel in Museum XIII, ofwel aan de hoofdingang van het Olympisch Stadion. Communicatie hierover volgt nog.

Tegelijkertijd pakt Beerschot uit met een eigen Coppens-kledinglijn met onder meer een wit t-shirt met de bekende hoekschopfoto en een zwart shirt met een Coppens-borstzakje. Alsook Coppenskousen, gemaakt in samenwerking met COPA FOOTBALL, en drie retro pins uit de Coppens-periode. Last but definitely not least lanceren we 200 gouden én genummerde ‘Gouden Schoen-sleutelhangers’. “Die sleutelhangers worden ongetwijfeld een exclusief collector’s item. De fans zullen moeten vechten voor nummer 1 en 13”, vertelt Finn Van der Kaa, ons hoofd marketing.

"Met dit borstbeeld eren we één van Beerschots' grootste legendes, onze Rik Coppens", weet ondervoorzitter Walter Damen. "Het eindresultaat is verbluffend. Het beeld is een echt pareltje geworden. Zijn gelaatstrekken, de houding, het klopt allemaal. Het was voor de club ook fantastisch dat Rik ons bewust vanaf 1ste provinciale tot zijn overlijden heeft gevolgd. Gelukkig hebben we hem nog een indrukwekkend afscheid kunnen geven. Een borstbeeld was dan ook een natuurlijke en evidente stap."

Met andere woorden: het is Rik Coppens-tijd op het Kiel. En dat mag voor een speler die van 1946 tot 1961 schitterde als aanvaller van den Beerschot en in die periode 362 wedstrijden speelde waarin hij 258 keer scoorde. Coppens was een voetballer voor wie de mensen naar het stadion kwamen: spektakelman, individualist, enfant terrible en publiekslieveling in één. Hij debuteerde als 16-jarige in het eerste elftal op 29 december 1946 tegen Eendracht Aalst en scoorde meteen twee keer in de 4-2-overwinning.

Rik Coppens stond garant voor succes. Hij werd topscorer in de hoogste voetbalklasse tijdens de seizoenen 1951-1952 (23 doelpunten), 1952-1953 (35 doelpunten) en 1954-1955 (35 doelpunten). In 1954 won hij zelfs de allereerste Gouden Schoen. Verder speelde hij 47 wedstrijden voor de Rode Duivels, waarin hij 21 doelpunten maakte. Na zijn spelerscarrière was hij gedurende twee periodes ook trainer van Beerschot. Eerst van 1974 tot 1977 en later ook nog van 1982 tot 1984.

Rik Coppens overleed op 5 februari 2015. Hij werd 84 jaar.