CLUB NIEUWS, GESCHIEDENIS

Beerschot-OHL: 2007-2008

Nu Beerschot in het seizoen 2020-2021 weer op het hoogste niveau – in 1A – aantreedt, duiken we in de aanloop naar elke competitiewedstrijd even terug in de tijd. En draaien we de schijnwerpers naar een rechtstreekse confrontatie uit ‘de jaren stillekes’…

 

Vandaag: het bekerduel Beerschot – OHL uit het seizoen 2007-2008

VINNIE VERHOEVEN TRAPT DE BESLISSENDE PENALTY BINNEN

Echt moeilijk was het niet om een wedstrijd tegen OHL te vinden die in ons geheugen is blijven hangen. Daarvoor moeten we dertien (!) jaar terug naar een wedstrijd in de Beker van België, die toen nog niks met Croky chips te maken had. Alle spectaculaire momenten van die cupmatch zaten verpakt in de verlengingen… én de penalty-epiloog. Bovendien was het een échte Beerschotter die ons uiteindelijk vanop elf meter naar de kwartfinale trapte. Meer moet dat niet zijn.

OHL, op dat moment een tweedeklasser die in de lift zat, hield makkelijk gelijke tred met Beerschot en er waren enkele knappe reddingen van Kenny Steppe nodig om de nul te houden. De gevaarlijkste Leuvenaar was die avond trouwens een zekere Bjorn Ruytinx. Hij was het die vroeg in de eerste verlenging OHL op voorsprong trapte. En toen Kevin Janssens een goeie tien minuten later op zijn beurt scoorde, leek de uitschakeling voor Beerschot nabij.

Maar dan kwam plots nog de totaal onverwachte ommekeer. Niet toevallig op een moment dat OHL op z’n adem begon te trappen en heel veel overtredingen (zeven gele kaarten!) nodig had om overeind te blijven. De Braziliaan Ederson Tormena luidde de Kielse terugkeer in met een opportunistische goal en in de allerlaatste minuut van de verlengingen scoorde Sanharib Malki zowaar nog de 2-2… die strafschoppen opleverde. De meer dan 6.500 Beerschot-fans, die daarvoor hun kritiek niet gespaard hadden, kregen weer hoop… en creëerden een sfeertje uit de oude doos. Dit kon niet meer mislopen.

En in die penalty-epiloog kwam het inderdaad nog allemaal in orde. Voor een totaal leeg gespeeld en aangeslagen OHL trapte alleen Janssens raak vanop de stip. Voor Beerschot scoorden Martijn Monteyne, Hernan Losada… en was het tenslotte Vincenzo Verhoeven die de beslissende elfmeter binnen kanjerde. Tot groot jolijt van alles wat paars-wit was. “De Vinnie” was – en is – immers een echte Beerschotter, opgegroeid op de Wilrijkse Pleinen. Een kerel met een neusje voor doelpunten ook, en iemand voor wie clubliefde geen ijdel woord is. Superpopulair en onsterfelijk bij de fans. Zijn penalty zorgde alsnog voor een happy end.  Vinniiiieeee!

 

 

ZATERDAG 12 JANUARI 2008 – OLYMPISCH STADION

BEKER VAN BELGIE – 1/8ste FINALE

GERMINAL BEERSCHOT – OUD-HEVERLEE LEUVEN  2 – 2 na verlengingen (strafschoppen 3-1)

TOESCHOUWERS: 6.500

SCHEIDSRECHTER: Pots

DOELPUNTEN: 96’ Ruytinx 0-1, 107’ K. Janssens 0-2, 110’ Ederson 1-2, 120’ Malki 2-2

BEERSCHOT: Steppe, M. Monteyne, Van Dooren, Lembi (77’ De Wree), P. Monteyne, Wamfor, Ederson, Colman (68’ King), Losada, Malki, Dosunmu (85’ Verhoeven)

OHL: Boyen, Nwadikwa, Greven, Vastmans, Odoi, Omonga, Matton, Baghdad, Brogno (74’ Schouterden), Schoonjans (106’ K. Janssens), Ruytinx (119’ Francis)

GELE KAARTEN: Wamfor, Vastmans, Odoi, Baghdad, Greven, Ruytinx, Schouterden, Francis

 

In de bekercampagne van 2007-08 had Beerschot in de 1/16de finale Union uitgeschakeld. Na de zege tegen OHL klopte het team van trainer Harm van Veldhoven in de kwartfinale Roeselare (5-1 thuis, 1-1 uit) om in de halve finale uiteindelijk uitgeschakeld te worden door Anderlecht (een discutabele 1-0-nederlaag in Brussel en 1-1 thuis). Even jammer als schandalig en onverdiend.

In competitieverband dan eindigden onze Mannekes mooi vijfde met 55 punten uit 34 wedstrijden. Sanharib Malki was onze topschutter met 16 goals, twee minder dan Joseph Akpala van Charleroi.

Kenny Steppe tenslotte werd tijdens het Gala van de Gouden Schoen” uitgeroepen tot “Doelman van het jaar”… en versierde mede op die manier een transfer naar de Nederlandse eredivisionist Heerenveen.

 

Tekst: Danny Geerts