CLUB NIEUWS, GESCHIEDENIS

De geschiedenis van de derby

Aanstaande zondag 25 oktober 2020 spelen Antwerp en Beerschot op de Bosuil de 165ste grote competitiederby in eerste klasse. Meer dan zestien en een half jaar na de laatste confrontatie, want daarvoor moeten we inderdaad al terug naar 22 februari 2004 toen Germinal Beerschot in het Olympisch Stadion de buren uit Deurne Noord klopte met 1-0. Het was de Braziliaan Milson die op het halfuur zijn eerste en enige doelpunt in de paars-witte kleuren maakte. Het elftal: Luciano, De Wree, Van Dooren (70’ Bodor), Hoefkens (76’ Van Zundert), P. Monteyne, Snoeckx, Dhont, Cooreman, Camara, Prince Asubonteng (70’ Cruz) en Milton.

In datzelfde seizoen 2003-2004 – het jaar waarin Antwerp degradeerde naar tweede klasse, waar het 12+1 jaar zou blijven hangen - waren onze Mannekes ook al met 0-4 op de Bosuil gaan winnen. De match van en met Kabouter Eddy, weetje wel? Maar daar komen we later deze week nog uitvoerig op terug. Vandaag nemen we de geschiedenis van de “Grote Derby” onder de loep. Aan de hand van cijfermateriaal, onvergetelijke wedstrijden en opmerkelijke figuren of gebeurtenissen.

Eerst het slechte nieuws. In de totaalstand van de competitiederby’s staan onze buren nipt aan de leiding: Antwerp won 64 derby’s, tegen 61 zeges van Beerschot en 39 gelijke spelen. Die kleine achterstand willen we zondag al graag beginnen weg knabbelen.

De allereerste derby

De eerste Beerschot-Antwerp werd gespeeld op 6 mei 1900, ter gelegenheid van de inhuldiging van het stadion op het Kiel, enkele maanden nadat maar liefst vijftien spelers van Antwerp – op vraag van Beerschot-stichter Alfred Grisar – naar het Kiel waren overgestapt. De reden van deze opmerkelijke overstap? Sommige bronnen spreken van onderlinge onvrede tussen de spelers van Antwerp en de clubleiding; anderen gewagen dat de aantrekkingskracht van de gloednieuwe Beerschot-accommodaties de ogen uitstak. Hoe dan ook, Beerschot won onder grote publieke belangstelling met 6-1, en met volgend elftal: Grisar; A. Friling, F. Friling, Voets, C. Jacobs, Potts, Robyns, E. Friling, Wolff, Gandon en H. Jacobs. De toon en de rivaliteit waren gezet.  

 

Testmatch om de landstitel

Eén van de belangrijkste derby’s was ongetwijfeld de confrontatie van 16 juni 1929 toen rood-wit en paars-wit op het terrein van Racing Mechelen in een testwedstrijd moesten uitmaken wie landskampioen zou worden. Beerschot schoot zich in de aanloop naar die match zelf in de voet met de beslissing van het bestuur om zijn sterspeler Raymond Braine na een onderling conflict te schorsen. Toen in de wedstrijd zelf zijn broer Pierre ook  nog eens geblesseerd uitviel, lag de weg naar de zege voor Antwerp wijd open. In de laatste vijf minuten scoorden eerst Dis Bastin en daarna Jos Van Beeck. Twee-nul winst én de titel dus voor Antwerp. Teleurstelling en frustratie gingen bij Beerschot die namiddag hand in hand.

 

Vijf maanden later sportieve revanche op de Bosuil

Die frustratie om het mislopen van de zesde landstitel gomde Beerschot op 10 november 1929 helemaal weg met een klinkende 2-6-uitoverwinning. Willy Ulens had de Great Old nog wel op voorsprong getrapt maar met drie doelpunten van Fons De Winter, en één van Raymond Braine, Neleke Elst en Salomon Meljado stelden onze Mannekes orde op zaken. De ploeg die Antwerp afdroogde: Raemdonck, Ruysseveldt, Janssen, Van Averbeke, Lefèbvre, Meljado, Elst, De Winter, P. Braine, R. Braine en Van den Eynde.

Doelpuntenkermis in het seizoen 1932-1933

De liefhebbers van veel derbygoals werden in het seizoen 1932-33 op hun wenken bediend. Op 30 oktober 1932 won Antwerp thuis met 4-3 nadat Beerschot met doelpunten van Isemborghs, Van den Eynde en Engelen in een sterke eerste helft tot 0-3 was uitgelopen. Flor Lambrechts en Jos Van Beeck scoorden daarna elk twee keer, en zo boog rood-wit die achterstand alsnog om in een overwinning. Het zou het derbyjaar van Antwerp worden want op 5 februari 1933 kwam de Great Old op het Kiel winnen met maar liefst 2-8. Voor Beerschot scoorden Rik Isemborghs en Gustaaf Schouwaert; bij Antwerp stonden Jos Van Beeck (3), Willy Ulens (2), Sooi De Vries (2) en Flor Lambrechts aan het kanon.

Antwerp-icoon Bob Paverick helpt Beerschot uit de nood

Eén van de mooiste derby-verhalen is dat van Bob Paverick. ‘Den Bob’ was een échte man van den Bosuil die in de periode 1930 tot 1948 ononderbroken voor Antwerp uitkwam en maar liefst 271 wedstrijden speelde. Hij won ook 41 caps voor de Rode Duivels. Toen Beerschot in het daaropvolgende seizoen een blessuregolf kende en in spelersnood kwam, toonde Paverick – in de nadagen van zijn carrière - zijn groot voetbalhart en besliste hij om zijn vrienden van het Kiel te komen helpen. Hij ruilde de liefdevolle kleuren in voor het paars-wit van Beerschot maar stelde categoriek dat hij de derby aan zich zou laten voorbijgaan. “Ik kan en wil nooit of nooit tégen den Antwerp spelen”, aldus Paverick, die tijdens de derby op de Bosuil (1-1-gelijkspel) dan ook netjes in de tribune bleef. Bob Paverick zou in het seizoen 1948-1949 twaalf wedstrijden spelen met Beerschot… en daarna gewoon terugkeren naar Deurne.

 

Coppens scoort een wereldgoal in de sneeuw

Het is allesbehalve een verrassing dat ook Rik Coppens in deze derbygeschiedenis zijn plaatsje heeft afgedwongen. Met een doelpunt dat alleen hij kon maken. In de sneeuw nog wel. Op zondag 10 februari 1952, ofwel acht jaar voor hij tegen Santos en Pele ook al een onvergetelijke treffer zou scoren. In hetzelfde doel, “kant fles”. Antwerp was die namiddag baas en zou die derby met 2-5 winnen. Maar dat was bijzaak. Alleen over het doelpunt van de Coppens werd gesproken. Bij een hoge voorzet vanop de flank dook Rik hoofd-vooruit naar de bal en plaatste hij die met een ‘vliegende hakbal’ over zijn eigen horizontale lijf pardoes in de winkelhaak. Een wereldgoal! Ook zijn reactie mocht er zijn. Rik stapte immers op zijn rechtstreekse tegenstander Jos Van Ginderen af, en zei “Zo’n goalen maken ze niet op den boerenbuiten hé…?!” Typisch Rik.

Thuisvoordeel zegt vaak niks in de grote derby’s

Twee opvallende uitzeges nog in de derbygeschiedenis. Op 26 april 1959 won Beerschot in de Hel van Deurne met 2-6, terwijl Antwerp op 10 september 1975 met al bijna even indrukwekkende 2-5-cijfers Beerschot in het met 22.000 toeschouwers gevulde Olympisch Stadion kwam oppeuzelen. Karl Kodat was met drie doelpunten de grote uitblinker. Jos Heyligen en Jim De Schrijver scoorden de twee andere goals. Voor Beerschot troffen Chico Cabral en Tommy Hansen raak. De ploegen die avond: Beerschot: Lauryssen, Van Opdorp, Meeuws, Tolsa, L. Van Gucht, Lozano, Hansen, Van Pelt, Mallants, Mücher, Cabral. Antwerp speelde met Trappeniers, Van Riel, Geens, Caers, Velser, Deraeve, De Schrijver, Desaeyere, Heyligen, Kodat, Lund. Twee (fameuze) elftallen om “U” tegen te zeggen.

 

Het legendarisch duel Barry Hughes-Georg Kessler… en die onvergetelijke 5-1

We schrijven vrijdagavond 2 september 1988 en de derby Beerschot-Antwerp staat op het programma. Niet alleen in het Olympisch Stadion maar ook in de tv-gids. De eerste competitiewedstrijd die in België live werd uitgezonden. De strijd tussen beide trainers – Barry Hughes bij Beerschot en Georg Kessler bij Antwerp – gaf het duel extra pigment na hun rechtstreekse aanvaringen in de Nederlandse eredivisie. Het was Beerschot dat die avond uitpakt met een voetbaldemonstratie: heerlijke combinaties, fraaie doelpunten en technische hoogstandjes in een kolkend Kiel. Vijf-één werd het. Ton Blanker en… Patrick Goots zorgden voor een 2-0-ruststand. In de tweede ging het Carnaval gewoon door en scoorden achtereenvolgens Jos Daerden, opnieuw Patrick Goots en Willy Wellens. In de slotminuut maakte Geert Emmerechts de eerreddende (hoewel…) tegentreffer. Wat een feest voor Beerschot en wat een elftal: Kerremans, Masefield, Daerden (86’ Makhi), Camerman, Talbut, Vanheusden, Schaessens, Blanker, Tahamata, Wellens en Goots. Frappant is wel dat Beerschot pas in de allerlaatste seconde van dat seizoen het behoud wist veilig te stellen…

 

Van 0-3 voor naar een 5-3-nederlaag in 2002

Acht derby’s speelden Antwerp en Germinal Beerschot in de periode 2000-2004. Daarvan eindigden er zes in ons voordeel, werd er één gelijkgespeeld en blijft er één (ook nu nog) aan onze ribben plakken. Op zondagnamiddag 3 november 2002 voetbalden de Mannekes met twee goals van Kwame Quansah en één van Pul Kpaka een dik verdiende 0-3-voorsprong bij elkaar. Scheidsrechter De Bleeckere ‘vergat’ tussendoor de tureluurs gedraaide Harald Pinxten uit te sluiten voor een aanslag… en het was uitgerekend die Antwerp-speler die de ommekeer inluidde. Patrick Goots en die Pinxten scoorden nog voor de rust de twee aansluitingstreffers, en na de rust ging Antwerp op z’n indrukwekkende elan verder. Twee keer Mussa en één keer Yattara telden Germinal Beerschot uiteindelijk met 5-3 uit. Nee, dat was geen prettige terugreis naar het Kiel…

 

En dan was er natuurlijk ook nog de derby van Kabouter Eddy…

… maar daar komen we, zoals eerder al gezegd, later deze week uitgebreid op terug…

 

Tekst: Danny Geerts

ChallengerPro League

1 K. Beerschot V.A. 50 pts
2 SK Lommel 48 pts
3 K.M.S.K Deinze 46 pts
4 F.C.V. Dender E.H 45 pts
5 Patro Eisden Maasmechelen 43 pts