A-KERN NIEUWS, CLUB NIEUWS

'De groep is heel gefocust.'

Dag 4 op stage in Duitsland is een rust- en teambuildingsdag. Vanaf maandag gaan het volume en de intensiteit nog de hoogte in. We maken de voorlopige balans op met head of performance Pieter Jacobs “De groep is heel gefocust en zit op schema.”

Ook voor Pieter Jacobs is het zondag even bekomen van de drukke eerste dagen. “Ik ben heel tevreden met wat ik gezien heb de voorbije dagen. Net als de weken ervoor zijn de spelers gretig en gedisciplineerd. Dat heeft te maken met de lockdown. Ze hebben gewoon veel goesting om te voetballen en samen te zijn. Maar de finale is daar ook niet vreemd aan. Die eerste wedstrijd is meteen een hele belangrijke en dat zie je aan de inzet en de instelling van het team. Ondanks de voortdurende nieuwsstroom en de onzekerheid over het format laat deze groep zich niet afleiden. Enkel 2 augustus telt.”

Beerschot begint maandag aan week 5 van de voorbereiding. “Deze stage valt op het goede moment. Dit is de periode om de intensiteit op te drijven. Een stage is daar een uitgelezen moment voor. Hier zijn de controle en de begeleiding optimaal. Neem nu de twee doorgedreven trainingen van zaterdag. Dat is enkel mogelijk als je elk detail en elk uur van de dag kan bepalen en invullen. Als er voortdurend verzorging mogelijk is, als er voldoende rust is, als ze de juiste dingen eten en drinken, als ze voldoende aandacht schenken aan recuperatie, en ga zo maar voort… “

'Deze spelers laten zich niet afleiden. Alleen 2 augustus telt.

Ging Beerschot de vorige 2 seizoenen op zomerstage in Delden, nu stak de ploeg voor het eerst de Duitse grens over en vertoeft ze in Sporthotel Kaiserau. “Het is hier top. Het veld en de gymruimte zijn goed en ruim. De faciliteiten voor recuperatie zijn dik OK met massagekamers, een sauna, een ijsbad en een warm bad. Ze zijn hier in Duitsland ook heel strikt in de opvolging van de coronamaatregelen. Je komt geen gang in zonder mondmasker, overal staan handgels die je verplicht moet opdoen. Dat maakt onze job wat makkelijker. Want hoe je het ook draait of keert, corona houdt ons nog bezig en we willen geen enkel risico lopen. Daar maken we de spelers op attent. De coronamaatregelen hebben trouwens ook een voordeel. We zijn nu verplicht alleen in een kamer te liggen. Dat maakt dat de spelers meer en beter rusten, en dat merk je op training.”

Sommige delen van de trainingen leidt Pieter zelf, bij andere volgt hij nauwgezet de cijfers en parameters op z’n laptop naast het veld. “Elke speler heeft steeds z’n eigen objectieven. En als die parameters niet gehaald worden, dan moet de betreffende speler langer blijven om de doelen alsnog te bereiken. Ook op dat vlak heb ik geen enkel klagen op dit moment. Alle spelers zijn mee in het verhaal en schuwen het werk niet. Op deze stage is er echt geen enkele speler die de kantjes eraf loopt. De cijfers bewijzen dat ook. De vorm is goed. “

In aanloop naar de finale -in topsport in het algemeen- telt elke percent en elk detail. Pieter Jacobs waakt dan ook over veel meer dan de uithouding. Het gaat hem over de algemene gezondheid en fitheid. En dus is hij het die vooraf z’n lijstje doorgeeft en overlegt met het hotel over de voeding. “Dat is toch altijd bang afwachten maar van bij het eerste buffet was ik gerustgesteld. Het eten is gevarieerd, gezond en lekker, en dat is geen vanzelfsprekende combinatie. Het eten moet de juiste voedingswaarden hebben en een goed evenwicht tussen proteïnen, vitaminen, enz… De spelers worden elke dag gewogen en regelmatig meten we het vetpercentage.”

Ondanks de zware trainingsweken, is enkel Brian de Keersmaecker geblesseerd. “Jammer voor Brian dat hij er niet bij kan zijn. Alle andere spelers zijn fit. Hout vasthouden. Maar ik moet zeggen dat onze medische staff optimaal functioneert. Dokters Nick Jansen en Kris Peeters en de twee kine’s zitten er heel kort op. Zij spelen een belangrijke rol in deze voorbereiding. Dat geeft de spelers ook een gerust gevoel. Want ook dat testen we. Met vragenlijsten peilen we naar de algemene gemoedstoestand en de mentale gezondheid van de spelers. Al is dat natuurlijk iets dat je vooral ziet en aanvoelt als je dag in, dag uit met de spelers bezig bent. En Ik heb het zelden meegemaakt dat de sfeer en de verstandhouding in een ploeg zo goed zijn. Nu moeten we gefocust blijven en hard blijven werken om dat zo te houden. Er is op geen enkel vlak ruimte voor verslapping.