A-KERN NIEUWS, CLUB NIEUWS

'Er heerst een enorm groepsgevoel.'

Bijna exact 4 jaar geleden zette Denis Prychynenko (28) z’n handtekening onder z’n eerste contract bij Beerschot. Op het Kiel vond hij het voetbalgeluk waarnaar hij al jaren op zoek was. Op z’n reis door Europa, strandde onze Duitse tank 14 jaar geleden ook in  Kamen…. In sporthotel Kaiserau.

De tweede stagedag in Kamen begon met een lange en intensieve training. Zowel de afgelegde kilometers als het aantal balcontacten lagen hoog, op een heerlijk natte grasmat. Deed Denis Prychynenko het de voorbije dagen wat rustig aan met een lichte blessure, vrijdag miste hij -net als de uitgeziekte Loris Brogno- geen minuut. Ook ’s avonds in een stevige kracht(uithouding)sessie, ging Denis voluit.

“Ik ben sneller weer paraat dan verwacht en voel me goed. Het deed pijn enkele trainingen en de twee oefenmatchen te moeten missen want ik ben al sinds de eerste training gefocust op de finale. En ik hou van dat gevoel. Iedereen gaat daar anders mee om maar deze groep is er klaar voor. Ik was er gisteren nog over bezig met Rapha. Er heerst een enorm groepsgevoel op dit moment. We hangen sterk aan elkaar. Er is een goede vibe.”

Van Brussel tot Sebastopol, van Schotland tot Bulgarije, Europa kent geen geheimen meer voor Denis Prychynenko. Zijn leven leest als een boeiend reisverhaal dat in 1992 begon in Potsdam, niet toevallig ook een plaats met een bewogen oorlogsgeschiedenis. "Het is een wijk in het voormalige Oost-Berlijn maar de muur was al gevallen toen ik er geboren werd. 5 Jaar later ging ik er opnieuw wonen met m’n gezin en ik heb nooit het gevoel gehad dat Oost- en West-Berlijn twee verschillende werelden waren.”
 
Ook al zitten onze spelers op deze stage in een gerenommeerd en modern sporthotel, het gebouw van de sportacademie aan de overkant doet wel wat denken aan het grauwe en strenge Oostblok. De kale kop, de doordringende blik en het stevige, getatoeëerde lijf van Denis misstaan niet in de goed uitgeruste maar wat sobere en ouderwetse gym-en sportzalen. “Die Oostbloksfeer hangt hier inderdaad. Toen ik  donderdag aankwam, kwamen er veel jeugdherinneringen naar boven. Ik verbleef hier 14 jaar geleden met een selectie van de voetbalschool van Cottbus -dat ligt trouwens wel in het voormalige Oost-Duitsland-. Op het veld waar we nu trainen, speelde ik destijds een wedstrijd tegen een regionale selectie. We verloren met 2-0. Ik was niet groot en best fragiel maar was een van de beste. Op de 10! Ik belandde in de gerenommeerde voetbalacademie als een van de 12 spelers die gekozen werden uit een regionale selectie van meer dan 400 spelers. Niet alleen op het veld, ook in de klas waren m’n resultaten goed.(knipoogt)”

Als we met Denis Prychynenko door de gangen van sporthotel Kaiserau slenteren, herkent hij steeds meer. “Het is wel bijzonder om hier rond te lopen, en het was de eerste keer dat ik als voetballer in zo’n complex terechtkwam. Dat maakte indruk maar het was voor het overige geen fijne tijd. We waren pubers en de onderlinge strijd was groot. Er was veel jaloezie en venijn. En dat zal ik nooit vergeten. Sommige van die jongens probeerden me nog te contacteren, ondere andere in m’n periode bij Union Berlin, maar ik heb nooit gereageerd. Ik wil ze niet terugzien. Maar hey -Every memory, good or bad, is a sweet memory-.”

De voetbalschool van Cottbus werd alvast niet vereeuwigd op de stoere body van Denis. Het Beerschot stamnummer kreeg onlangs wel een plaats. Een Latijnse 13, meteen ook het logo van ons huismerk ‘Thirteen’, werd getatoeëerd op de onderbuik. “Beerschot zit in m’n hart en zal altijd een bijzondere plaats innemen. Op die manier zal ik de club, de stad en het respect dat ik hier krijg, nooit vergeten. Nu nog die promotie. De terugkeer naar  de hoogste afdeling, daarvoor tekende ik in 2016. Daarvoor doen we het.”

Lees ook het verslag van dag 1 hier.