CLUB NIEUWS, A-KERN NIEUWS

Javier Torrente: "KLAAR EN GEMOTIVEERD OM MET BEERSCHOT HET BEHOUD TE VERZEKEREN"

Exact één week na het ontslag van Peter Maes ondertekende Javier Torrente op het Kiel een contract tot het einde van dit seizoen. Hij en niemand anders is dus vanaf nu de nieuwe trainer van Beerschot. "Javier wie?" was de eerste reactie in voetballand. Javier Torrente dus! Een Argentijn van 52 jaar, jarenlang rechterhand van de eigenzinnige topcoach Marcelo Bielsa bij onder meer de Argentijnse nationale ploeg en Olympique Marseille. Een kerel met een duidelijke voetbalvisie ook. Gedreven en fanatiek. Samen met zijn nieuwe assistenten Greg Vanderidt, Frank Magerman en zijn broer Diego als video-analist moet hij ervoor zorgen dat er ook volgend seizoen in het Olympisch Stadion nog 1A-voetbal wordt gespeeld. Gisterenavond werd hij officieel voorgesteld... en konden we de vragen stellen die bij iedere Beerschotter spontaan opborrelen. 

Waarom je keuze voor Beerschot?

"Dit was een kans die ik niet mocht laten voorbijgaan. Hoofdcoach worden in Europa is altijd mijn droom en ambitie geweest. Dus toen de vraag kwam om hier bij Beerschot aan de slag te gaan, ben ik onmiddellijk met de bestuursleden van de club rond de onderhandelingstafel gaan zitten en zijn we snel tot een akkoord gekomen."

Het wordt wel een hele klus hier op het Kiel.

"Dat klopt. 1 op 24 en zes punten achterstand op de voorlaatste, het is niet direct een ideale uitgangspositie maar dat maakt de sportieve uitdaging alleen maar groter. Ik hou van dergelijke uitdagingen. Voetbal is mijn passie en mijn leven. Ik ben zelden zo gemotiveerd geweest om aan een klus te beginnen dan hier."

Had je überhaupt al van Beerschot gehoord en hoe goed ken je het Belgische voetbal?

"Ik heb me direct verdiept in de geschiedenis van deze club en merk dat Beerschot een traditievereniging is met een mooi palmares. De opgang sinds 2013 vanuit de lagere reeksen is ronduit indrukwekkend. En ook de gebeurtenissen van het voorbije seizoen - schitterende start en dan die terugval - is me bekend. Uiteraard wil ik zo rap mogelijk terug naar die sterke prestaties en resultaten van toen. Met het voetbal waar ik van hou en waarmee ik iedereen in de club, zowel spelers als supporters, wil meetrekken. Wat de Belgische competitie betreft weet ik dat de nadruk vooral op het fysieke ligt en dat het tactisch niveau hoog is. België heeft een goede naam in de internationale voetbalwereld dankzij de Rode Duivels. Hun opgang en het feit dat ze al jarenlang nummer 1 staan op de FIFA-ranglijst bewijst dat het hier ook qua jeugdopleiding wel goed zit. Ik kijk er naar uit om in die voor mij nieuwe voetbalcultuur te werken en om er met Beerschot ook een positieve bijdrage te kunnen leveren."

Welk soort voetbal mogen we van jou verwachten?

"Veel inzet, snelle omschakelingen en balrecuperatie. Met een duidelijk tactisch concept, veel temperament en een aanvallende dynamiek. Ik was en ben onder de indruk van de visie en manier van trainen van mijn leermeester Marcelo Bielsa maar ik wil er geen kloon van zijn. Graag leg ik ook mijn eigen accenten, aangepast aan het spelersmateriaal dat ik ter beschikking heb. Hier bij Beerschot wordt het eerst en vooral het vertrouwen herstellen en opkrikken maar tegelijkertijd ook mijn visie inslijpen. Dit moet een positief verhaal worden, waarin we met passie en strijd het roer moeten omgooien."

De Beerschotsupporters hunkeren naar succes. Naar punten en als het ook effe kan met oogstrelend voetbal.

"Voor onze supporters is er ook een belangrijke rol weggelegd: positief blijven en het elftal steunen. Beerschot zit met een relatief jonge spelerskern die nog moet groeien. Ik zal er alles aan doen om hier bij Beerschot weer een succesverhaal te kunnen schrijven. En met de onvoorwaardelijke steun van onze fans zal dit nog iets sneller gaan."

Hoe ga je je ideeën communicatief overbrengen aan je groep?

"Er zit in de spelersgroep een handjevol spelers dat Spaans praat. Ik begrijp en spreek ook een beetje Frans en Engels. En verder beschik ik met Greg Vanderidt niet alleen over een gewaardeerde assistent maar tegelijkertijd ook over een perfecte tolk, zoals hij hier vandaag op deze persconferentie met verve bewijst. Vergeet ook niet dat de voetbaltaal universeel is. Maak je geen zorgen, mijn spelers zullen snel begrijpen waar ik voetballend met hen en met Beerschot naartoe wil."

Naar handhaving in eerste klasse dus?

"Dat is inderdaad de grote uitdaging en het einddoel. Maar ik wil tegelijkertijd ook de basis leggen van de sportieve wederopbouw op langere termijn. Beerschot moet weer een club met uitstraling worden. Met duidelijke principes en een duidelijke manier van voetballen. Ik kan niet wachten om erin te vliegen."

Veel succes coach!

Tekst: Danny Geerts
Foto: Jan Mees