CLUB NIEUWS, A-KERN NIEUWS

Kampioenenmatchen zijn mijn mooiste herinneringen

TOM PIETERMAAT, "ANCIEN" VAN DEN BEERSCHOT

In juli van dit kalenderjaar begon hij aan zijn achtste seizoen bij Beerschot. Want in 2014-2015 - jaargang twee van KFCO Beerschot Wilrijk - belandde Tom Pietermaat als 20-jarige middenvelder van Racing Mechelen op het Kiel, waar hij vanuit bevordering de ganse opgang naar 1A meemaakte. Een even mooie als indrukwekkend zegereeks met vier titels, drie periodekampioenschappen en niks dan schitterende ervaringen. Seraing-Beerschot van vorige zaterdag was zijn 150ste officiële wedstrijd in onze paars-witte kleuren. Het mag duidelijk zijn: het snotterke, onze 'kleine' van toen, is inmiddels een echte "ancien" geworden. En die 150 matchen hadden er gerust nog een vijftigtal meer kunnen zijn.

"Dat klopt inderdaad", beaamt hij. "Want door twee zware blessures zaten er bijna twee sabbatjaren tussen. Toen ik bij Beerschot tekende, was ik volop aan het revalideren van een zware knieoperatie en in 1B was er die enkelblessure die maar bleef aanslepen waardoor ik ook nog eens bijna een vol seizoen miste. Twee zware dobbers waren het - zeker mentaal - maar de rest was en is een groot succesverhaal waar ik enorm van genoten heb. En nog geniet. Met die uiteindelijke promotie naar 1A als ultiem hoogtepunt. Nooit had ik durven dromen dat ik heel die rit zou kunnen meemaken. Dat het allemaal zou snel zou gaan ook. Terwijl je je ook constant afvraagt of je tot 1A zou kunnen blijven meedraaien. Ja dus. Het stemt me tevreden en gelukkig. Ik ben een echte Beerschotter geworden, vanaf dag één eigenlijk al. Want ik kreeg direct van iedereen bij de club vertrouwen en respect. En een contractverlenging toen ik in de lappenmand lag. Mooi allemaal, en daarbovenop is er dan nog die toffe interactie met onze supporters."

Wat is het hoogtepunt tot hiertoe?

"Die kampioenschapsmatch in derde klasse toen we in de slotseconden van de allerlaatste wedstrijd Bocholt klopten met 1-0 en de titel pakten. Die apotheose, die veldbestorming van onze supporters, de manier waarop we die match nog wonnen, die ontlading,... Ik krijg er nog kippenvel van als ik daaraan denk. Uiteraard was die 1-4-winst op OHL toen we de promotie naar 1A afdwongen ook 'ene om in te kaderen'."

Jouw beste match?

"Dan denk ik spontaan aan die 4-0-overwinning thuis tegen Esperanza Pelt in vierde klasse. Individueel en collectief. Mooi voetbal, schitterende sfeer, vier doelpunten tegen onze dichtste achtervolger. Alles klopte die avond."

En je mooiste goal?

"Vanmorgen op training. (bulderlacht)  Zo veel heb ik als verdedigende middenvelder natuurlijk niet gescoord maar ik herinner me wel mijn goals tegen Coxyde en Wellen; die laatste wedstrijd op de dag dat Rik Coppens werd begraven."

Tom Pietermaat in 2014 met toenmalig Beerschottrainer Urbain Spaenhoven.

Genoeg nostalgie. Nu naar de huidige situatie. Tegen Seraing volgde vorige zaterdag eindelijk die eerste competitiezege. Verdiend en met goed voetbal ook. De aanpak van coach Javier Torrente begint zijn vruchten af te werpen.

"Dat is zo. We zijn de laatste weken stappen aan het zetten en dat is zeker de verdienste van onze nieuwe trainer. Mijnheer Torrente staat voor een duidelijke voetbalvisie, is positief ingesteld, hamert op collectiviteit en geeft ons vertrouwen. Zijn verhaal en zijn aanpak slaan aan bij de spelersgroep. Hij is eerlijk in zijn evaluaties, spontaan, open en heel sociaal. Hij focust altijd eerst op de positieve zaken vooraleer hij de mindere bespreekt. Dat zorgt voor een goede sfeer in de kleedkamer, en zoiets is altijd een gezonde basis."

Zaterdag naar Kortrijk. Trekken we daar de lijn van tegen Seraing verder? Met een 5-5-gelijkspel misschien zoals vorig seizoen?

"Wat een match was dat toen zeg. Onwaarschijnlijk hé? We hebben er het de voorbije dagen in de kleedkamer nog over gehad. Tien goals, een ongelooflijk scoreverloop en dan die koude douche in blessuretijd toen Kortrijk alsnog die 5-5 scoorde..."

Jullie gaan toch weer niet de buitenspelval hanteren zaterdag?

"Nee, daar en toen hebben we ons lesje wel geleerd. Het gebeurde allemaal in een spontane bui, en was eigenlijk typisch voor onze manier van voetballen in die periode. Zelf veel scoren en tegelijkertijd ook doelpunten incasseren. Wat ik van de match van aanstaande zaterdag verwacht? We gaan daar op een sterk blok stuiten. KV Kortrijk is een aangename en goed voetballende ploeg. Wijzelf hebben een boost gekregen na die overwinning tegen Seraing, trekken met vertrouwen naar het Guldensporenstadion waar we op de aanmoedigingen van onze supporters rekenen. De manier waarop zij ons dit seizoen gesteund hebben is grote klasse. Zelfs toen we match na match verloren was de sfeer in het Olympisch Stadion ronduit schitterend. Bij die zwakke wedstrijd tegen Union, toen we er helemaal niks van bakten, was er harde kritiek - volledig terecht overigens - maar ook die werd in een ludiek jasje verpakt. Zoiets kan alleen op den Beerschot, met onze aanhang. Uniek is dat."
 

Ondanks die Rangers-handicap is Lawrence wel een toffe gast. En een goede spits.

Tussen haakjes, hoe is je relatie met Lawrence Shankland? Jij als grote fan van Celtic. Hoe staat hij daar tegenover?

"Hij is toch wel supporter van de blauwe kant van Glasgow zeker. Een Rangers-fan. Dat heeft al voor pittige gesprekken en veel steken onder water gezorgd tussen ons. Ondanks die Rangers-handicap is Lawrence wel een toffe gast. En een goede spits. Hij heeft wat tijd nodig gehad om zich aan het Belgische voetbal aan te passen en lijkt nu zijn plaats in de spits te hebben afgedwongen. Ik hou van zijn speelstijl: rechttoe rechtaan, hard werkend, onvermoeibaar. Ik ben er zeker van dat hij voor Beerschot de komende weken en maanden nog heel wat gaat scoren."

Laatste vraag: hoe bevalt het vaderschap ten huize Pietermaat? 

"Da's genieten he. Emilia is nu drie maanden en een week oud en het zonnetje in huis. Gelukkig heb ik enorm veel 'chance' met mijn verloofde Carmen. Zij is een mama uit de duizend die 's nachts opstaat als het moet zodat ik mijn broodnodige rust krijg. Pas op, ik doe ook mijn deel in de opvoeding en verzorging hoor. Het is allemaal netjes verdeeld en geeft ons gezinsleven een extra dimensie."

Tekst: Danny Geerts