CLUB NIEUWS, GESCHIEDENIS

KV MECHELEN-BEERSCHOT: 2012-2013

Nu Beerschot in het seizoen 2020-2021 weer op het hoogste niveau – in 1A – aantreedt, duiken we in de aanloop naar elke competitiewedstrijd even terug in de tijd. En draaien we de schijnwerpers naar een rechtstreekse confrontatie uit ‘de jaren stillekes’…

 

Vandaag: KV Mechelen - Beerschot 0-2 uit het seizoen 2012-2013

WINST ACHTER DE KAZERNE MET GOALS VAN FONSO OJO EN… HERNAN LOSADA

Het seizoen 2012-2013 zou de zwanenzang van het Beerschot AC van Patrick Vanoppen worden. Een seizoen met een hele zwarte rand dus, eindigend met een sportieve degradatie en een pijnlijk faillissement. Het was nochtans allemaal goed begonnen want begin september 2012 gingen onze Mannekes met 0-2 winnen bij KV Mechelen. Leuk detail daarbij is dat een zekere Hernan Losada in blessuretijd het doelpunt van de zekerheid scoorde.

Beerschot legde de basis van die zege met een ijzersterke verdediging, waarbij Nyoni twee keer op de lijn redding bracht en vooral het duo Özturk-Mikulic zich onklopbaar toonde. Reeds na een kwartier klommen onze Mannekes op voorsprong toen Funso Ojo met een kopbal aan de verste paal goed voorbereidend werk van Mununga afrondde.

In de tweede helft ontketende KV Mechelen nog een alles-of-niks-offensief maar onze afweer toonde zich onverzettelijk en bij het ingaan van de blessuretijd nam Hernan Losada aan de overzijde alle twijfel weg. Met een even hard als onhoudbaar schot knalde hij de 0-2-eindstand op het bord.

Drie punten dus voor Beerschot, dat de week voordien Charleroi met 2-0 had geklopt en ook de twee daaropvolgende competitiematchen zou winnen: 3-2 tegen Standard en 2-1 tegen KV Kortrijk. Vier overwinningen op een rij: even flakkerde de hoop op. Maar dan stokte de Kielse motor want staken de financiële problemen de kop op, moesten de spelers op hun loon en premies wachten… en ging het sportief steil bergaf. Maar die uitzege Achter de Kazerne stond en staat toch mooi op ons palmares. Het is een  resultaat dat nu zondag voor herhaling vatbaar is.

 

ZATERDAG 1 SEPTEMBER 2012, ARGOSSTADION “ACHTER DE KAZERNE”

KV MECHELEN – BEERSCHOT  0 – 2

TOESCHOUWERS: 9.900

SCHEIDSRECHTER: Geldhof

DOELPUNTEN: 16’ Ojo 0-1, 90+1’ Losada 0-2

KV MECHELEN: Renard, Chen, Pandza (63’ Dialiba), De Witte, Van Loo (46’ Ghomsi), De Petter, Van Tricht (62’ Henkens), Destorme, Cordaro, Enevoldsen, Junker

BEERSCHOT: Stijnen, Öztürk, Brillant, Mikulic, Nyoni, De Decker, S. Wuytens (87’ Malul), Ojo, Mununga (90’ François), Losada, Coulibaly

GELE KAARTEN: Nyoni, Van Loo, Öztürk, Chen, De Witte, Mununga, Henkens, Stijnen

RODE KAARTEN: geen

 

Het absolute sportieve dieptepunt van dat seizoen was de 1-7-thuisnederlaag tegen Club Brugge  begin december; de aanzet van een onwaarschijnlijke slechte reeks met 8 nederlagen, 2 draws en één overwinning op de slotdag tegen Cercle Brugge. Beerschot werd hierdoor veroordeeld tot Play-Off 3 tegen datzelfde Cercle Brugge. Paars-wit won match 1 maar ging daarna drie keer met de billen bloot… en degradeerde zodoende op sportief vlak naar tweede klasse. Enkele weken later werd duidelijk dat voorzitter Patrick Vanoppen onze mooie club naar een pijnlijk faillissement had geleid. Boeken toe dus in het Olympisch Stadion. Wat we toen nog niet wisten dat deze dood de inleiding zou zijn van een wonderbaarlijke verrijzenis als KFCO Beerschot Wilrijk en die zeven vette jaren, die ons vanuit eerste provinciale weer naar 1A zouden brengen.   

Beerschot AC was in het seizoen 2012-2013 FC De Zoeten Inval, want trainers Adrie Koster en – vanaf 29 november 2012 - Jacky Mathijssen zagen in die jaargang maar liefst 41 spelers in de A-kern passeren. We zetten ze voor de volledigheid nog eens netjes op een rij: Stijn Stijnen, Koen Van Langendonck, Stefan Deloose, Stefano Marzo, Dries Wuytens, Frédéric Brillant, Maxime Chanot, Giel Deferm, Maël Lépicier, Boldiszar Bodor, Raùl Bravo, Dor Malul, Jon Guoni Fjoluson,  Tomislav Mikulic, Jaric Schaessens, Wim De Decker, Joachim Mununga, Joey Suk, Stijn Wuytens, Sam Van den Abeel, Hernan Losada, Ilias El Yazidi, Alpaslan Öztürk, Funso Ojo, Georgi Zjukov, Thibaut Van Acker, Goran Galesic, Vusumuzi Nyoni, Johanna Omolo, Uros Delic, Roni Porokara, Benito Raman, Kennedy Nwanganga, Roy Dayan, Marvin Ogunjimi, Wanderson, Dalibor Veselinovic, Kwame Franck Mawuena, Elimane Coulibaly, Conor Laerenbergh en Guillaume François.

 

Tekst: Danny Geerts

 

ChallengerPro League

1 K. Beerschot V.A. 50 pts
2 SK Lommel 48 pts
3 K.M.S.K Deinze 46 pts
4 F.C.V. Dender E.H 45 pts
5 Patro Eisden Maasmechelen 43 pts