CLUB NIEUWS, A-KERN NIEUWS

MET DE "MEMORIAL MARC STEENACKERS" HERDENKT BEERSCHOT ZIJN BETREURDE ALGEMEEN DIRECTEUR

Aanstaande woensdag 14 juli werkt Beerschot tegen de Nederlandse eredivisionist FC Utrecht zijn achtste wedstrijd af in de aanloop naar het seizoen 2021-2022. Het is niet zomaar een oefenduel. Nee, het betreft de belangrijkste match én waardemeter uit onze voorbereidingscampagne. En derhalve kreeg die het etiket "Memorial Marc Steenackers" opgekleefd, waarmee onze club de traditie verderzet om zijn op 12 maart 2017 dodelijk verongelukte Algemeen Directeur te herdenken, te eren, nog eens stevig aan het hart te drukken en er tegelijkertijd voor te zorgen dat zijn sportieve erfenis wordt verdergezet.

Marc Steenackers werd in november 2016 door het clubbestuur verkozen in die functie en al snel werd duidelijk dat hij "the right man in the right place" was. Hij was een van de 13 (!) pioniers die via "Wij zijn Beerschot" aan de wieg stond van 'het project KFCO Beerschot Wilrijk' en op die manier mee verantwoordelijk voor de succesvolle herstart in eerste provinciale na het faillissement van 2013. Als echte Beerschotter, als gedreven en ervaren horeca-zakenman, als een man uit één stuk met een duidelijke visie en een no-nonsense-communicatie groeide hij binnen de club verder door... en legde hij de gezonde basis waarvan onze huidige voorzitter Francis Vrancken en hoofdaandeelhouder prins Abdullah de uitbouw van Beerschot konden verderzetten. Een verhaal dat uiteindelijk - onder de naam Beerschot VA en het stamnummer 13 - zijn doel bereikte: de promotie naar 1A. De rol die "onze Marc" daarin heeft gespeeld, verdient alle lof en mag nooit vergeten worden. Vandaar dat de club besloot om daar met de organisatie van de "Memorial Marc Steenackers" elk seizoen aan te refereren.

Woensdag staat de vierde editie op het programma nadat de organisatie van vorig seizoen als gevolg van de corona-maatregelen noodgedwongen moest worden afgeblazen. Laat ons even terugblikken op de voorbije edities...

De allereerste "Memorial" vond plaats op 22 juli 2017 tegen AA Gent, en het waren de Buffalo's die de trofee uit het Olympisch Stadion meepikten na een 2-3-overwinning. Niet minder dan 3.500 toeschouwers zagen AA Gent via Kubo en Sylla tot 0-2 uitlopen, waarna Fessou Placca de aansluitingstreffer binnenschoot
en Beerschot enkele minuten later zowaar weer op gelijke hoogte kwam via een own-goal van Mitrovic. Twintig minuten voor affluiten zorgde Simon voor de Gentse winnende treffer.

Het daaropvolgende seizoen was Aris Thessaloniki te gast op het Kiel; een match zonder doelpunten maar met een spannende penalty-epiloog... waarbij de Grieken uiteindelijk aan het langste eind trokken. Dju toch...

Derde keer goede keer in 2019, waar Beerschot op 20 juli na een spectaculaire wedstrijd de Griekse top- en traditieclub Panathinaikos klopte met 2-1. Dylan Saint-Louis zette Beerschot na een halfuur op voorsprong. Net voor het uur scoorde Vergos de gelijkmaker maar Fessou Placca had het laatste woord en zorgde er met een mooi doelpunt voor dat de trofee "Memorial Marc Steenackers" voor de eerste keer op het Kiel bleef. Yes!

Woensdag gaat Beerschot voor de "dubbel". U komt onze Mannekes toch ook aanmoedigen tegen FC Utrecht in de aanloop naar ons tweede seizoen in 1A? En tegelijkertijd met een staande ovatie Marc Steenackers en zijn familie respectievelijk herdenken en een hart onder de riem steken? De aftrap in het Olympisch Stadion is om 18 uur.

Tekst: Danny Geerts 
Foto: Jan Mees