CLUB NIEUWS, GESCHIEDENIS

Moeskroen-Beerschot: 1993 - 1994

Nu Beerschot in het seizoen 2020-2021 weer op het hoogste niveau – in 1A – aantreedt, duiken we in de aanloop naar elke competitiewedstrijd even terug in de tijd. En draaien we de schijnwerpers naar een rechtstreekse confrontatie uit ‘de jaren stillekes’…

 

Vandaag: Moeskroen - Beerschot uit het seizoen 1993-1994

YARON DRORI STUURT MOESKROENS PROMOTIEFEESTJE IN DE WAR

Het Stade du Canonnier staat niet direct in de top tien van meest sfeervolle stadions in België. De thuisbasis van Excelsior Moeskroen oogt immers meestal kil, leeg en stil. Op de slotspeeldag van de eindronde tweede klasse in het seizoen 1993-1994 bruiste het evenwel als nooit tevoren. Het stadion was stijf uitverkocht want winst tegen Beerschot volstond voor Moeskroen om de promotie naar eerste klasse af te dwingen. De hoop en het vertrouwen op een goede afloop waren groot aan de Frans-Belgische grens. Maar Beerschot stak in een razend spannende wedstrijd stokken in de wielen want sleepte er een 1-1-gelijkspel uit de brand. Moeskroens promotieballon spatte uit elkaar. Het was Eendracht Aalst dat thuis won tegen Lokeren en zo de eindronde won. Moeskroen in rouw, wit van woede en gefrustreerd. De Beerschotspelers en –supporters moesten onder politiebegeleiding naar de bussen worden geëscorteerd.

Beerschot-trainer René Desaeyere posteerde met Philippe Clement, Alex Camerman, Paul Franken en Jerko Tipuric vier ‘reuzen’ in zijn verdediging, en die hielden de aanvalsgolven van de thuisploeg netjes af. Vlak na de rust kopte Baudri voor Moeskroen na hoekschop dan toch de 1-0 binnen en lag de weg naar eerste klasse wijd open. Maar Beerschot schakelde een versnelling hoger en het was de ingevallen Israëlische aanvaller Yaron Drori die een kwartier voor het einde de gelijkmaker binnenkopte en zo de thuissupporters in de rouw dompelde. Beerschot scherprechter in de eindronde dus, maar het leverde de Mannekes niks tastbaars op. Behalve gelukwensen van de onverwachte promovendus Eendracht Aalst…

 

DONDERDAG 26 MEI 1994 – STADE LE CANONNIER

EXCELSIOR MOESKROEN – BEERSCHOT  1 – 1

TOESCHOUWERS: 8.400

SCHEIDSRECHTER: Meese

DOELPUNTEN: 48’ Baudry 1-0, 77’ Drori 1-1

MOESKROEN: Bourgois, Verbeeck, Besengez, Thibaut, Dugardein, Kasperek (70’ Moock), Lemoine, Broeckaert, Vanderhaeghe, De Vreese, Baudry

BEERSCHOT: Drouguet, Clement (48’ Drori), Camerman, Franken, Tipuric, Van Cleemput, Audoor (73’ Conteh), Lodewijckx, Walschaerts, Simba, Van Overloop

GELE KAARTEN: Franken, Tipuric

RODE KAART: 85’ Dugardein

 

Beerschot was het reguliere seizoen als vijfde geëindigd. Achter kampioen Sint-Truiden, dat met zeven punten voorsprong de titel en het rechtstreekse promotieticket op zak stak. In de eindronde bakte Beerschot er niks van. Het speelde twee keer gelijk, verloor vier keer en finishte troosteloos laatste. De zoveelste keer dat het in de eindronde misliep. Paars-wit zou overigens niet meer naar eerste klasse terugkeren. Erger nog, sportief liep het vanaf dan steil bergaf, de financiële problemen stapelden zich steeds verder op… en zouden uiteindelijk leiden tot het faillissement van 1999. 

Beerschot maakte het seizoen 1993-1994 rond met achttien spelers (met tussen haakjes het aantal gespeelde wedstrijden): Pierre Drouguet (36), Alain Lodewijckx (28), Philippe Clement (12), Johan De Ruyter (31), Jerko Tipuric (19), Yves Audoor (35), Ronny Prins (31), Paul Franken (33), Glenn Dillens (30), Paul Van Overloop (26), Rashin Wurie (11), Wim Walschaerts (26), Lamine Junior Conteh (18), Didier Ekanza Simba (28), Alex Camerman (28), Christopher Nwosu (24), Peter Van Cleemput (27) en Yaron Drori (20).

Ekanza Simba was clubtopscorer met 11 doelpunten. Yaron Drori trapte er 7 binnen en Lamine Conteh 4. Rashin Wurie en Glenn Dillens scoorden elk drie keer. Vier Beerschotters ieder twee keer: De Ruyter, Prins, Franken en Camerman, terwijl Clement, Nwosu en Walschaerts één maal raak troffen. Thibaut van Moeskroen scoorde een own goal in ons voordeel.

Ronny Prins was met dertien gele kaarten de grote slokop, gevolgd door Peter Van Cleemput die tien kartonnetjes onder zijn neus geduwd kreeg.

Beerschot speelde in de jaargang ‘93-’94 thuis voor gemiddeld 2.800 toeschouwers.  De thuiswedstrijd tegen Lokeren lokte met 4.500 aanwezigen het meeste volk.

 

Tekst: Danny Geerts


 

ChallengerPro League

1 K. Beerschot V.A. 50 pts
2 SK Lommel 48 pts
3 K.M.S.K Deinze 46 pts
4 F.C.V. Dender E.H 45 pts
5 Patro Eisden Maasmechelen 43 pts