A-KERN NIEUWS, CLUB NIEUWS

OOK SAINT-LOUIS HEEFT DE KNOP OMGEDRAAID

Zijn winning-goal van vorige zaterdag in Westerlo leverde Beerschot niet alleen drie punten op, de doelpuntenmaker zelf versierde er ook een plaatsje mee op onze praatstoel in de aanloop naar de laatste competitiematch van 2019, nu vrijdag in Lommel.

“De enige treffer maken van de wedstrijd is altijd natuurlijk een leuke individuele opsteker, maar de verdienste gaat uit naar de ganse ploeg en die perfecte voorzet van Greg Grisez. Het was een mooie collectieve actie waarbij ik het beslissende tikje gaf”, lacht Dylan Saint-Louis, 24 jaar en het Manneke met de mooiste, meest exotische naam in de Kielse spelerskern.

“Mijn papa is Haïtiaan, vandaar allicht die iets speciale naam. Verder heb ik niet veel meer met zijn geboorteland. Of de naam Emmanuel Sanon me iets zegt? Nee, die ken ik niet. Van ver voor mijn tijd, vrees ik. Wel heb ik een dubbele nationaliteit: enerzijds Congo Brazzaville en anderzijds “français”. Ik kreeg van mijn 11ste tot mijn 14de mijn voetbalopleiding trouwens in de Académie van Saint-Etienne, verhuisde vervolgens naar Evian. Daar kon ik me moeilijk doorzetten. Daarna Laval en twee jaar bij Paris FC in de Franse tweede klasse, waar ik een uitstekend eerste seizoen speelde maar het daaropvolgende moest vertrekken. En van daar ben ik dan uiteindelijk bij Beerschot beland.”

Met de bedoeling om er in 1A te gaan voetballen…

“Zo werd me inderdaad ‘beloofd’. Iedereen in deze club was er van overtuigd dat KV Mechelen gestraft zou worden voor matchfixing  en Beerschot die vrijgekomen plaats in de hoogste afdeling zou innemen.”

Tot het BAS daar met die ook nu nog altijd onwaarschijnlijke beslissing een stokje voor stak…

“Dat kwam hard aan. Bij bestuur, supporters en spelers. Zeker bij de nieuwelingen die zich al hadden opgemaakt om in 1A te kunnen spelen. Die situatie, die klop op onze kop, heeft toch langer op de groep gewogen dan gedacht. Vandaar misschien dat we in de eerste periode ondermaats presteerden en veel te weinig ons beste niveau haalden. Dat onze supporters in die momenten vrij kritisch waren en snel gefrustreerd geraakten, is inherent aan het voetbal. Ook wij spelers liepen er toen ambetant bij. Omdat het maar niet wou draaien. Het was voor mij ook even aanpassen aan het voetbal in België, want de intensiteit en het tempo liggen hier hoger dan in Frankrijk. Bij Paris FC in D2 ging het er kalmer aan toe, waren er meer dode periodes in een match en meer recuperatiemomenten.”

"Zoals de supporters ons nu aanmoedigen, c'est fou!"

Er is intussen veel veranderd bij Beerschot. Want kijk, na vijf matchen in de tweede periode staan we ongeslagen eerste in het klassement. Met drie punten voorsprong.

“Het verschil is inderdaad frappant. Enkele tactische aanpassingen en een duidelijkere communicatie hebben voor veel beter voetbal en goede resultaten gezorgd. We zitten in een positieve flow. Dat zie je in de spelersgroep maar merk je evenzeer aan onze supporters. Zoals ze ons nu aanmoedigen, c’est fou. Er heerst een perfecte wisselwerking tussen hen en ons. Nu krijg ik het bewijs van wat me voor het seizoen werd verteld, namelijk dat Beerschot over enthousiaste, trouwe en luidruchtige fans beschikt, die veel ambiance maken. Kijk bij voorbeeld naar de wedstrijd van vorig weekend in Westerlo. Dat voelde echt aan als een thuismatch.”

Vrijdag staat de laatste match van 2019 op het programma.

“Ja, en iedereen ligt er op gebrand om ook in Lommel te gaan winnen, zodat we met vier uitoverwinningen op vier de korte winterstop in kunnen.”

Met een bisnummer zoals in Westerlo kan ik leven, Dylan: 0-1-winst en jij opnieuw als matchwinnaar.

“Daar teken ik ook direct voor.” (lacht)

Wat staat er op jouw programma  tijdens de winterstop?

“Niet veel eigenlijk. Ik ben sowieso een huismus en woon in het centrum van Antwerpen, een stad die me uitstekend bevalt maar wel een pak kalmer en rustiger is dan Parijs. Ik kijk veel tv, probeer ook regelmatig mijn rustmomenten te nemen… en als ik buiten kom is het meestal om op restaurant te gaan eten. Tijdens de winterstop plan ik een korte trip naar de regio Parijs voor een bezoek aan de familie. Nee, ik ga geen zotte dingen doen. Op 2 januari beginnen we immers aan onze winterstage in Spanje, waar we het vervolg van de competitie gaan voorbereiden. En daar wil ik op mijn best zijn om voluit mee te knokken voor de promotie naar 1A.”

Heb je al wedstrijden uit 1A bekeken?

“Niet in de stadions, maar wel op tv. Jaja, ik volg dat wel. Ook al enkele matchen van Antwerp. Ze hebben me al verteld dat de concurrentie tussen Beerschot en Antwerp erg groot is en dat de derby’s enorm fel beleefd worden. Dat wil ik graag eens meemaken. Hopelijk en liefst volgend seizoen al. Daar gaan we alleszins onze uiterste best voor doen, om dat te bewerkstelligen. Laat ons echter nog niet te ver vooruit kijken. De eerste opdracht is Lommel. En dan kijken we wel weer verder… Maar de goesting in de spelersgroep om de promotiematchen te halen, is groot. We beschikken over een sterke, hechte en gemotiveerde groep.”

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees