CLUB NIEUWS, A-KERN NIEUWS

PETER MAES: "ONZE AMBITIE VOOR DIT SEIZOEN? MIKKEN OP PLAY-OFF 2"

Beerschot begint zaterdagavond om half zeven aan het nieuwe voetbalseizoen met een thuiswedstrijd tegen Cercle Brugge. En met eindelijk weer toeschouwers in de tribunes. Nog niet met volle capaciteit, maar het is een begin. Aan het hoofd van de Kielse troepen straks: Peter Maes, een trainer met een mooi palmares, een duidelijk plan, keiharde aanpak, rechttoe-rechtaan, met het hart op de tong... en - als dat geen bonus is - een verleden in het Olympisch Stadion. Van 1999 tot 2001 zat hij immers als doelman in de A-kern van het toenmalige Germinal Beerschot en stond hij acht keer onder de Kielse lat. Met onze nieuwe T1 keken we even vooruit naar de competitie-opener. En vielen we direct maar met de deur in huis.

Zijn we d'r klaar voor, coach?

"We hebben er in de voorbije zeven weken toch alles aan gedaan om er te stààn, dus ik heb er vertrouwen in. De voorbereiding evalueer ik als positief. Ik merkte van bij het begin een enorme bereidwilligheid bij de spelers waardoor we de basis hebben kunnen leggen qua opbouw, fysiek en parameters. En ook het tactische plaatje hebben kunnen inslijpen. Het inpassen van een achttal talentrijke beloften was eveneens leerrijk. Helemaal perfect was en is het momenteel niet. Onze selectie is niet volledig. Zo zijn we nog op zoek naar enkele geroutineerde, direct inzetbare spelers die ons meer mogelijkheden moeten geven om ons voetbal te spelen en de druk op onze sterkhouders wat te verlichten.  In onze oefencampagne ondervonden we misschien wel iets te weinig weerstand van onze tegenstanders en ook het uitvallen van Ryan Sanusi is een aderlating. Maar zaterdag tegen Cercle wordt het sowieso een match met een hoge intensiteit en voetbal tegen 100 per uur. Zoals dat in openingswedstrijden meestal het geval is."

Je kende het huis hier al een beetje. Mag ik aannemen dat de aanpassing vlotjes verlopen is?

"Je moet je sowieso aanpassen als je bij een nieuwe club komt, en dat is ook gebeurd. In beide richtingen. Ik merkte hier direct een grote prestatiedrang in alle geledingen van de club.  Mijn spelersgroep hangt bovendien goed aan elkaar; iedereen is bereid om dat extra metertje te lopen, voor zichzelf en voor de medemaats. Maar soms zijn ze een beetje te braaf maar daar gaan we aan werken. Ik zit er altijd kort op, leg de lat hoog en ben heel veeleisend. Dat zullen ze de komende weken en maanden wel ondervinden." (lacht)

Was je verrast door Beerschots sterke seizoen als nieuweling in 1A vorig seizoen?

"Niet echt, nee. Ik had hun progressie al in de mot in 1B, toen ik trainer was bij Lommel. Er zat duidelijk potentie in die groep en Holzhauser groeide steeds beter in de rol van spelmaker, assistgever en afwerker.  Die lijn werd vorig seizoen op het hoogste vlak netjes doorgetrokken. Het voetbal dat op de mat werd gebracht kon me ook bekoren."

Welk soort voetbal mogen we van 'onzen' Beerschot verwachten dit seizoen?

"Een beetje een doorslag van de voorbije campagne: verticaal voetbal met een realistische 'touch', zeg maar. Voorts wil ik een vlottere balcirculatie, het percentage aan balbezit optrekken en minder voorspelbaar worden."

Heb je daar de nodige spelers voor?

"Met het transferbeleid kan ik zeker leven. De kern werd opgefrist met een handjevol talentrijke jongeren die nog groeimarge hebben. En er moeten nog, zoals eerder al gezegd, nog een tweetal routiniers bijkomen. Op die manier moeten we ons doel kunnen bereiken..."

En dat doel is...?

"Toevallig sneden de spelers vrijdagochtend na de training dat onderwerp zelf aan in de kleedkamer. En wat leuk was, iedereen zat daarbij op dezelfde lijn: het voorbije seizoen bevestigen en mikken op een plaats in Play Off 2. Ik kan me daar trouwens perfect in terugvinden. Die ambitie moeten we als club durven uitspreken. Het is onnodig ons in de rol van underdog te wentelen. We gaan van onze eigen kracht uit. Dat leeft ook bij onze supporters heb ik onlangs gemerkt en gehoord. Tijdens een gesprek met een delegatie van de supporters proefde ik dezelfde drive, dezelfde betrokkenheid, dezelfde drang naar succes. Daar hou ik van. Zij willen ons weer 'live' aan het werk zien in het Olympisch Stadion, terwijl de spelers eveneens toe zijn aan voetballen met de steun van de supporters. Dat leeft enorm in de kleedkamer. Iedereen is hongerig. Naar mekaar. Naar 'normaal' voetbal. En naar succes. Laat het seizoen maar beginnen!"

Tekst: Danny Geerts