CLUB NIEUWS, A-KERN NIEUWS

RAPHA HOLZHAUSER: "NATUURLIJK GELOVEN WIJ NOG ROTSVAST IN DE REDDING"

Tiende keer goede keer? Met die vraag in het achterhoofd reist Beerschot zaterdagavond af richting Leuven, waar het op zoek gaat naar die broodnodige eerste overwinning van het seizoen. Voor doelpunten en/of assists rekent het Kielse gezelschap onverminderd op Rapha Holzhauser. Hoe zou het overigens zijn met den Holzie? Loopt hij gefrustreerd rond? Ziet hij het nog zitten? Pakken we zaterdag eindelijk eens de drie punten aan den Dreef? Komt het goed met Beerschot? Al die vragen, en nog een paar andere, legden we hem donderdagnamiddag voor. Vertel het maar Rapha.

"Ik hoop dat we dit weekend onze successenreeks tegen OHL kunnen doortrekken. Op basis van het aantal behaalde punten die we de voorbije seizoenen tegen hen haalden, lijken de Leuvenaars wel onze favoriete tegenstander. Zo denk ik met veel plezier terug aan die 1-4-zege in de terugmatch van de promotiefinale vorig jaar waarmee we onze plaats in 1A vastlegden. Dergelijke prestatie en eenzelfde resultaat herhalen, zou super zijn. Winnen is in onze huidige situatie een must geworden. Zij staan voorlaatste in het klassement, maar presteren net als wij onder de verwachtingen. Kwalitatief beschikt Marc Brys immers over een sterke kern, maar wij zijn zeker even goed. Dat moeten we zaterdag, maar eens bewijzen. Ik ben alvast optimistisch gestemd."

Vanwaar dat optimisme?

De sfeer in de kleedkamer en op training is helemaal ten goede omgeslagen. De nieuwe trainer heeft gezegd dat we nu maar eens een dikke streep onder dat slechte seizoensbegin moeten trekken en ons alleen op de toekomst focussen. Bovendien heeft hij direct iedereen meegekregen in zijn voetbalfilosofie. Het is opvallend hoe iedereen in de spelersgroep weer nieuw enthousiasme uitstraalt.

In Leuven moet onze 'operatie redding' definitief beginnen. Het is jammer dat we nog altijd belangrijke pionnen als een Ryan Sanusi en een Joren Dom moeten missen door blessures. Die blessurelast is overigens iets waar we al van tijdens de voorbereiding mee zitten, en ook een belangrijke reden is van onze slechte seizoenstart. Samen met het soort voetbal waarvoor de vorige trainer opteerde én die dekselse individuele fouten. Op training straalde iedereen hernieuwd vertrouwen uit. Dat moeten we nu proberen door te trekken naar die match in Leuven."

Hoe is Beerschot in amper één jaar tijd verdorie zo kunnen terugvallen? Van leider in 1A tot allerlaatste in de rangschikking.

"Toen we vorig seizoen startten beschikten we over een goed ingespeeld elftal en zaten we meteen in het goede ritme. Dat begin was ongelooflijk sterk. Maar vanaf het ogenblik dat de meeste spelers op hun tandvlees zaten en het verrassingseffect wegviel, ging het plots bergaf. In de aanloop naar dit seizoen moesten we dan weer veel en vooral jonge nieuwelingen inpassen, en dat verliep stroef. We misten ook dat tikkeltje geluk om fifty-fifty wedstrijden in ons voordeel te beslechten. En voor je het goed besefte, zaten we in die neerwaartse spiraal."

En daar staan we nu dan met amper één schamel puntje op 27. Het leidt tot twijfel en frustratie. Ook bij jou.

"Klopt. Ook ik reageerde al wel eens gefrustreerd en boos in die moeilijke periode. Maar daar heb ik uit geleerd. Vanaf nu is het vol gas naar de wederopstanding. Zonder terug te kijken op die zwarte weken zonder punten. Ik krijg van mijnheer Torrente weer mijn vertrouwde positie op de 8 of de 10 met de nodige vrijheden om meer spelbepalend te worden, goede voorzetten te trappen en zelf te scoren. Hopelijk kan ik mijn belangrijke rol in het team straks weer opnemen."
 

De supporters blijven jullie wel ongelooflijk fanatiek, luidruchtig en positief aanmoedigen tijden de wedstrijden.

"We hebben schitterende fans, ook nu in deze sportief moeilijke periode. Akkoord, er komt ook al wel eens keiharde kritiek vanuit de tribunes. Niet plezant, maar begrijpelijk. Zij zijn even boos en gefrustreerd als wij omdat het maar niet wil lukken. Maar zoals ze tegen Eupen negentig minuten bleven zingen en scanderen, daar kunnen we ons aan optrekken. Ik hoop zo hard dat we hen zo rap mogelijk eindelijk met sterke prestaties en vooral veel punten iets kunnen teruggeven. Zoals vorig seizoen in die mooie heenronde."

Was het voorbije seizoen met die 16 doelpunten en evenveel assists het beste uit je carrière?

"Eén van de beste alleszins maar dat jaar toen we met Austria Wien sterk presteerden, de Europa League haalden en onder meer tegen AS Roma speelden, sprak misschien toch nog iets meer tot de verbeelding. Vooral gezien het internationale karakter van die successen."

Gaat Beerschot zich redden Rapha? Zullen we volgend jaar nog 1A-voetbal zien op het Kiel?
 
"Ja, daar ben ik rotsvast van overtuigd. 'Wir schaffen das'. Samen met onze supporters."

Wat doet Rapha Holzhauser in zijn vrije tijd?

"Rusten en slapen om te recupereren van de trainingen. Tussendoor facetimen met mijn vrouw, familie en vrienden in Oostenrijk. Verder staat de Playstation hier ook regelmatig aan. En 's avonds vaak lekker iets gaan eten met Denis Prychynenko en Tarik Tissoudali, twee vrienden voor het leven. Met hen klikt het zowel op als naast het veld. We zoeken altijd en overal elkaars gezelschap op. Ik zal nooit vergeten hoe Denis mij onder zijn hoede nam toen ik bij Beerschot aankwam, mij hier op het Kiel introduceerde en ook 't stad leerde kennen. Ik ben hem trouwens ook al enkele keren gaan aanmoedigen bij Deinze. Hopelijk spelen we volgend seizoen weer tegen elkaar..."

In 1A dan toch?

"Natuurlijk. Deinze promoveert en wij blijven erin. Maar dat laatste had ik al gezegd zeker?"

Tekst: Danny Geerts