A-KERN NIEUWS, CLUB NIEUWS

TERUG IN DE TIJD: BEERSCHOT – CERCLE BRUGGE, SEIZOEN 1925-1926

Nu Beerschot in het seizoen 2020-2021 weer op het hoogste niveau – in 1A – aantreedt, duiken we in de aanloop naar elke competitiewedstrijd even terug in de tijd. En draaien we de schijnwerpers naar een rechtstreekse confrontatie uit ‘de jaren stillekes’… Vandaag: Beerschot-Cercle Brugge 2-0, uit het seizoen 1925-1926.

BEERSCHOT LEGT DE BASIS VAN ZIJN VIERDE LANDSTITEL

Voor een memorabele wedstrijd tussen de stamnummers 13 en 12 hebben we vandaag fameus terug gegraven in onze clubgeschiedenis. 95 jaar geleden stevenden onze Mannekes af op hun vierde kampioenstitel. En in de thuismatch tegen Cercle Brugge werd de kroon op het werk gezet.
 

Maar liefst 25.000 toeschouwers zakten op die zondagnamiddag af naar het Kiel, en waren er getuige van een even overtuigende als onaanvechtbare 2-0-overwinning. Het was Yvan Thys, vader van ex-bondscoach Guy Thys, die beide Beerschot-doelpunten voor zijn rekening nam. Eén in elke speelhelft. Met deze zege was Beerschot mathematisch zeker van de landstitel. Nummer vier van de zeven.

De kranten vonden amper woorden van lof om het voetbal van Beerschot en het Kielse overwicht te omschrijven. In Gazet van Antwerpen lazen we: “Eindelijk is de teerling geworpen en wel in het voordeel van Beerschot, dat zonder eenigen twijfel zijn kampioenstitel vernieuwt en wel met een grooten voorsprong. Reeds staan de kampioenen met zes punten los en de nog te betwisten matchen kunnen niets anders dan den voorsprong nog vergroten. De kapitale match op het Beerschot-terrein betwist, had een tot heden ongekende belangstelling gewekt, daar het record der opkomst voor een competitiewedstrijd met groote cijfers neergehaald werd.”
 

ZONDAG 28 MAART 1926 – OLYMPISCH STADION
BEERSCHOT – CERCLE BRUGGE  2 – 0
TOESCHOUWERS: 25.000
SCHEIDSRECHTER: Christophe 
DOELPUNTEN: 37’ Thys 1-0, 66’ Thys 2-0
BEERSCHOT: Raemdonck, Ruyssevelt, Janssens, Pelsmaeker, Meljado, Van Averbeke, Elst, Hendrickx, P. Braine, Thys, R. Braine
CERCLE: De Plancke, Van Couillie, Baes, Fl. Van Halme, F. Van Halme, Brilleman, Van den Bouwhede, Van Hoorick, De Vos, Van Cappel, Van den Broeck  

Ook in de resterende vijf wedstrijden bleef Beerschot imponeren. De week nadien werd gewonnen uit bij Cercle met 0-1, dan een spijtige uitschuiver op Antwerp met 2-0 – een beetje geflikt eigenlijk, want rood-wit won onder meer met een zeer betwistbare strafschop – en vervolgens 0-0 thuis tegen Union, om uiteindelijk af te sluiten met twee derby-overwinningen: 1-2 op Berchem Sport en 2-1 tegen Antwerp in het Olympisch Stadion.

In de eindrangschikking telde Beerschot zeven punten meer dan de dichtste achtervolger Standard. De twee Brusselse tenoren uit die tijd, Daring en Union, finishten respectievelijk derde en vierde, met acht punten achterstand.

Beerschot scoorde in het seizoen 1925-26 zo maar eventjes 80 doelpunten in 26 competitiewedstrijden. Topscorer werd Raymond Braine met 25 goals, op de hielen gevolgd door Yvan Thys met 23 stuks. Pierre Mertens trof 12 keer raak en Pierre Braine trapte er negen tegen de netten.

Volgende spelers werden in de bloemetjes gezet met het behalen van de vierde landstitel. (Met tussen haakjes het aantal gespeelde wedstrijden): Pierre Braine, Raymond Braine en Neleke Elst (26), Staf Pelsmaeker (25), Yvan Thys en Henri Van Averbeke (24), Sam Meljado en Pierre Mertens (23), Kamiel Raemdonck (22), Henri Janssens en August Ruyssevelt (21), Louis D’Hondt en Henri Rummens (5), Armand Proost en Sebastien Verhulst (4), Albert Hendrickx (3), François Croenen en Marcel De Bakker (2) en André Fierens (1)

Tekst: Danny Geerts
 

XIII teamwear

ontdek onze webshop