CLUB NIEUWS, A-KERN NIEUWS

TERUG IN DE TIJD: BEERSCHOT – KV MECHELEN 6-1, SEIZOEN 1975-1976

Nu Beerschot in het seizoen 2020-2021 weer op het hoogste niveau – in 1A – aantreedt, duiken we in de aanloop naar elke competitiewedstrijd even terug in de tijd. En draaien we de schijnwerpers naar een rechtstreekse confrontatie uit ‘de jaren stillekes’…Vandaag: Beerschot-KV Mechelen 6-1, uit het seizoen 1975-1976

EEN OUDERWETSE DOELPUNTENKERMIS OM HET SEIZOEN AF TE SLUITEN

Het seizoen 1975-1976 was voor Beerschot meer dan degelijk verlopen. Op de slotdag werd weliswaar met 4-2 verloren bij kampioen Club Brugge – onder het oog van koning Boudewijn en koningin Fabiola dan nog - maar in de rangschikking eindigden onze Mannekes op een mooie zevende plaats (van negentien ploegen!), na Club Brugge, Anderlecht, RWDM, Lokeren, Waregem en Beveren…  Kijk naar die vier laatste namen: andere tijden waren het.

Afsluiten deed paars-wit met een oefenwedstrijd in het kader van de “Trofee Gazet van Antwerpen – Beker André Deckers”. Tegenstander was KV Mechelen, en die werden met 6-1 ingepakt en binnenstebuiten gekeerd. In die periode hadden de Kakkers misschien nog wel propere handen maar blijkbaar geen al te beste voeten. Dat blijkt ten volle uit een passage van het wedstrijdverslag in Het Laatste Nieuws:

“In het tot een werf omgetoverd Olympisch Stadion  heeft Beerschot gedurende anderhalf uur zijn bestendige vorderingen op zuiver voetbalgebied onderstreept: logische balcirculatie, zich voortdurend aanbieden, gevarieerde acties. Lozano was groots voor de rust, de Denen bestendig bijzonder nuttig, Sanon sensationeel in zijn uitbraken, de jongeren (Rylant en daarna Van Landeghem) veelbelovend, Tolsa ongenaakbaar, Cabral in vordering. Resultaat: een karton en de cijfers waren niet eens overdreven.”

WOENSDAG 26 MEI 1976 – OLYMPISCH STADION
BEERSCHOT – KV MECHELEN  6 – 1
DOELPUNTEN:  15’ Cabral 1-0, 26’ Lozano 2-0, 35’ Cabral 3-0, 52’ Sanon 4-0, 66’ Hansen 5-0, 84’ L. Van Gucht (own-goal) 5-1, 86’ Cabral 6-1
BEERSCHOT: Lauryssen, Deraet, Tolsa, L. Van Gucht, Nielsen, Lozano, Hansen, Rylant (65’ R. Van Landeghem), Lambert, Cabral, Sanon (80’ Cornelis)
KV MECHELEN: Verbelen, Houben, Blair (35’ Talbut), Van de Sompel, Rochtus, Callaerts, Selleslagh (75’ Crabbé), Asselberghs, Van Herp, Aguas, Rits

Van het originele Beerschot-stadion bleef toen al niet veel meer over. De plannen voor een algemene verfraaiing werden eind mei 1976 immers in de praktijk gebracht. De hoofdtribune kreeg een opfrisbeurt:  zo werd de meer dan 50 jaar oude Olympische houten constructie verwijderd en/of ingekapseld, het dak helemaal vernieuwd en de zitjes aangepakt. De staanplaatsen, zowel ‘kant klooster’ als ‘kant fles’, kregen voor het eerst een overkapping waardoor Beerschot aan het seizoen 1976-77 kon beginnen in een volledig overdekt stadion. Een primeur voor België. Onze Mannekes deden dat tijdens die openingsmatch in september 1976 overigens in stijl: met een schitterende 6-2-overwinning tegen Lierse.

Tekst: Danny Geerts