CLUB NIEUWS, A-KERN NIEUWS

TERUG IN DE TIJD: BEERSCHOT - OOSTENDE 0 - 0, SEIZOEN 1969-1970

TERUG IN DE TIJD: BEERSCHOT - OOSTENDE  0 - 0, SEIZOEN 1969-1970

Nu Beerschot in het seizoen 2020-2021 weer op het hoogste niveau - in 1A - aantreedt, duiken we in de aanloop naar elke competitiewedstrijd even terug in de tijd.  En draaien we de schijnwerpers naar een rechtstreekse confrontatie uit "de jaren stillekes"... Vandaag: Beerschot - AS Oostende 0-0, seizoen 1969-1970

HET BEERSCHOT-VERHAAL VAN ARTO TOLSA BEGON TEGEN OOSTENDE

De keuze in onze zoektocht naar een confrontatie tussen onze Mannekes en de Kustboys op het hoogste niveau was snel gemaakt. Enkel een goede vijftig jaar geleden speelden Beerschot en AS Oostende (één van de voorlopers van de huidige fusieclub KV Oostende) tegen elkaar in eerste klasse. De wedstrijd van medio oktober 1969 op zich stelde weinig tot niks voor, eindigde op een troosteloos 0-0-gelijkspel maar had toch een speciaal randje. Op die kille zaterdagavond speelde Arto Tolsa immers zijn eerste wedstrijd voor Beerschot. De Finse spits was in de transferperiode - in de schaduw van Lothar Emmerich - van Kotka TP naar Beerschot getransfereerd maar slaagde er niet in om in zijn eerste seizoen in het Olympisch Stadion de doorbraak te forceren. Zijn debuut ging compleet de mist in.

Tolsa was in die periode met voorsprong de beste speler in Finland, een certitude in de nationale ploeg... en had een neusje voor doelpunten. Dat opportunisme vond hij nooit op het Kiel. "Te groot, te braaf, niet beweeglijk genoeg en technisch onvoldoende geschoold, luidde de keiharde kritiek in die beginperiode... en Arto - een reus van 1,90 meter - werd bijna onmiddellijk naar de reserven verbannen. De wedstrijd tegen AS Oostende zou trouwens zijn enige optreden in het eerste eklftal zijn dat seizoen. Iets waar uiteraard ook de aanwezigheid van Lothar Emmerich een groot deel had mee te maken. De Duitse topschutter scoorde immers met de ogen toe: 29 doelpunten in 30 competitiematchen, en daarmee verwees hij iedereen naar het tweede plan.

Arto Tolsa was echter karaktersterk, paste zich langzaam maar zeker aan het Belgische voetbal aan en knokte zich uiteindelijk toch in het eerste elftal. Oorspronkelijk als aanvaller en met meer dan behoorlijke cijfers: 16 wedstrijden en 7 doelpunten in 1970-1971, 23 wedstrijden en 6 goals in 1971-1972. In 1971 scoorde hij op de Heizel zelfs de winning goal in de finale van de Beker van België tegen Sint-Truiden, toen hij in de verlengingen een rush van Ivan De Ferm in doel devieerde. "A Finnish star was born".

Toen hij op training door trainer Cois Geeraerts eens als verdediger werd uitgeprobeerd en daar iedereen verbaasde met zijn spelinzicht, duelkracht, sterkte en bikkelharde tackles, begon hij aan een (tweede) carrière als... libero. En in die positie centraal achteraan groeide hij uit tot één van de beste verdedigers in de Belgische eerste klasse. Liefst tien seizoenen stond Arto Tolsa bij Beerschot onder contract. Afscheid nemen deed hij in 1979, op de Heizel in de finale van de Beker van België met 1-0-winst tegen Club Brugge. In een team naast gerenommeerde ploegmaats als onder anderen Jan Tomaszewski, Juan Lozano en Emmanuel Sanon.

Met die Belgische beker in zijn bagage keerde Tolsa terug naar KTP, de club waar het voor hem allemaal was begonnen. En waar hij nog een mooi eind aan zijn spelersloopbaan breide. Het stadion in Kotka kreeg de naam Arto Tolsa Areena mee, wat duidelijk maakt hoe populair en algemeen gerespecteerd hij daar wel was.

Een happy end kreeg het verhaal evenwel niet. Tolsa viel in Finland immers in een zwart gat, werd het slachtoffer van een zware alcohol- en gokverslaving... en stapte op 30 maart 1989, op amper 43-jarige leeftijd uit het leven.

Voor Beerschot was en is hij evenwel één van de meest lucratieve en geslaagde buitenlandse transfers uit de clubgeschiedenis. En zeggen dat het allemaal begon op een kille zaterdagavond met een archi-slechte en vervelende competitiematch tegen Oostende...

Eind vorig jaar verscheen in Finland zijn biografie "Arto Tolsa" van auteur Kimmo Muttilainen, waarin zijn 10-jarig verblijf bij Beerschot uitvoerig wordt belicht.

 

ZATERDAG 12 OKTOBER 1969 – OLYMPISCH STADION

BEERSCHOT – AS OOSTENDE 0-0

TOESCHOUWERS: 12.000

DOELPUNTEN: geen

BEERSCHOT: Brösch, Van Opdorp (46' Hermans), Van Herck, Raskin, Willems, Verheyen, Weyn, Houben, Van Puymbroeck, Tolsa, Emmerich

Tekst: Danny Geerts

Jupiler Pro League

1 Club Brugge 76 pts
2 R. Antwerp F.C. 60 pts
3 RSC Anderlecht 58 pts
4 KRC Genk 56 pts
5 KV Oostende 53 pts

XIII teamwear

ontdek onze webshop