CLUB NIEUWS, GESCHIEDENIS

Terug in de tijd: Beerschot-Waregem '77-'78

Nu Beerschot in het seizoen 2020-2021 weer op het hoogste niveau – in 1A – aantreedt, duiken we in de aanloop naar elke competitiewedstrijd even terug in de tijd. En draaien we de schijnwerpers naar een rechtstreekse confrontatie uit ‘de jaren stillekes’…

Vandaag: Beerschot-Waregem uit het seizoen 1977-1978

JUAN LOZANO BLAAST WAREGEM WEG MET LOEPZUIVERE HATTRICK

Op zaterdag 28 januari 1978 speelde (den ouden) Beerschot gastheer voor (het oude) Waregem. Alleen dat gegeven al doet bij ons nostalgische bellen afgaan. Rik Coppens was trainer dat seizoen en onze Mannekes stonden knap vierde in het klassement toen de West-Vlamingen in hun sterkste opstelling afzakten naar het Olympisch Stadion.

Maar daar werden zo op een hoopje gespeeld, binnenstebuiten gekeerd en op een kwartier tijd koelbloedig afgemaakt door een zekere  Juan Lozano. Drie doelpunten in een tijdspanne van amper vijftien minuten trapte ons Spaans wonderkind die avond tegen de netten. Eerst twee penalty’s, daarna een meesterlijk getrapte bal, onhoudbaar voor de Waregem-doelman.

Het gebeurde allemaal in een wervelend vierde en vijfde kwartier waarin Beerschot champagnevoetbal serveerde. En de vijf aanvallend ingestelde spelers excelleerden. Kijk ook eens naar die namen: René Mücher, Chico Cabral, Walter Meeuws, Manu Sanon en… Juan Lozano. Kleppers die garant stonden voor klasseflitsen en doelpunten om duimen en vingers bij af te likken.

De eerste helft was amper het aankijken waard maar na de pauze kregen de toeschouwers (meer) dan waar voor hun geld. In de slotfase deed ook Walter Meeuws nog zijn duit in het zakje. Hij was het die de 4-0-eindzstand op het bord zette. Waarmee het avondje Carnaval op ’t Kiel perfect werd afgesloten.

 

ZATERDAG 28 JANUARI 1978 – OLYMPISCH STADION

BEERSCHOT – WAREGEM  4 – 0

TOESCHOUWERS: 6.000

SCHEIDSRECHTER: Delcourt

DOELPUNTEN: 53’ Lozano 1-0 (strafschop), 62’ Lozano 2-0 (strafschop), 68’ Lozano 3-0 (strafschop), 86’ Meeuws 4-0

BEERSCHOT: Lauryssen, Van Opdorp, Tolsa, L. Van Gucht, Beloy, Schrauwen, Lozano, Mücher, Meeuws, Cabral, Sanon (75’ R. Van Landeghem)

WAREGEM: De Jongh, De Coninck, Bogaert, De Volder, L. Millecamps, Vergote, M. Millecamps, Michielsen, Haleydt, Koudijzer, Hinderickx

GELE KAART: L. Millecamps

 

Beerschot finishte in het seizoen 1977-1978 op een zesde plaats, achter kampioen Club Brugge, Anderlecht, Standard, Lierse en SK Beveren. De Waaslanders telden amper één puntje meer in de eindrangschikking.

Onze Mannekes waren wél kampioen van de gelijke spelen. Liefst 15 van de 34 competitiewedstrijden eindigden onbeslist. Daartegenover stonden 12 overwinningen en slechts 7 nederlagen.

Topschutter bij Beerschot was Juan Lozano met 14 treffers. Dat waren eer twee meer dan René Mücher. Cabral scoorde elf keer en Sanon zes. Onder hun gevieren namen ze 43 van de 59 Kielse goals voor hun rekening. Redelijk indrukwekkend.

 

Tekst: Danny Geerts