CLUB NIEUWS, A-KERN NIEUWS

TERUG IN DE TIJD: EUPEN – BEERSCHOT, SEIZOEN 2010-2011

Nu Beerschot in het seizoen 2020-2021 weer op het hoogste niveau – in 1A – aantreedt, duiken we in de aanloop naar elke competitiewedstrijd even terug in de tijd. En draaien we de schijnwerpers naar een rechtstreekse confrontatie uit ‘de jaren stillekes’… Vandaag: Eupen - Beerschot 0-1, uit het seizoen 2010-2011

MET DE BROERS MONTEYNE FOUTLOOS ELK OP HUN FLANK IN DE VERDEDIGING
Erg vaak stonden Eupen en Beerschot nog niet tegenover elkaar in officiële competitie- en/of bekerwedstrijden. Het was dus zoeken met een vergrootglas in onze clubgeschiedenis om een confrontatie te vinden waarin de Panda’s en de Beren het samen uitvochten. Uiteindelijk opteerden we voor een wedstrijd vroeg in het seizoen 2010-2011. En die werd nog gewonnen ook.

Het was een match zoals er dertien (!) in een dozijn geraken en die dus op geen enkel moment onder de titel “Onvergetelijke Wedstrijden” zou worden gecatalogeerd. De club uit Duitstalig België werkte haar thuiswedstrijden toen trouwens af op Stayen, waardoor de Kielse spelersbus toch ruim 60 kilometer minder ver moest bollen dan naar de Kehrweg in Eupen zelf.

De eerste helft was vervelend en saai. Doelman Tomas Kaminski werd twee keer aan het werk gezet maar toonde zich onklopbaar in één-tegen-één-situaties met Obradovic en Kevin Vandenbergh, die op een blauwe maandag ook nog voor Beerschot speelde. Beerschot had aan één goede aanvalsactie genoeg om te scoren en de volle buit te pakken. Het was Faris Haroun (jaja, de huidige kapitein van onze vrienden uit Deurne Noord!) die een bal van Cruz perfect aannam, zich van zijn bewaker losrukte en via de paal raak trof.

Na de pauze kwam Beerschot onder druk te staan, en claimde Eupen een penalty voor een haakfout van Pieterjan Monteyne op Obradovic. Ref Verbist wuifde het Eupense protest echter weg. Gelukkig dat er toen nog geen VAR was om de beslissing van de scheidsrechter eventueel te ‘overrulen’.
In de slotfase was het bij onze Mannekes alle hens aan dek; en trainer Glen De Boeck stuurde met Wim De Decker (geen commentaar…!) een vijfde verdediger de wei in om op die manier de krappe voorsprong over de streep te trekken. Dat lukte uiteindelijk. In die tweede helft versierde Beerschot trouwens geen enkele doelkans. Maar na afloop trokken we wel met de drie punten terug naar de Koekenstad. De match zelf? Best vergeten! Behalve vandaag dan eventjes…

ZATERDAG 18 SEPTEMBER 2010
EUPEN – GERMINAL BEERSCHOT  0 – 1
TOESCHOUWERS: 1.500
SCHEIDSRECTER: Verbist
DOELPUNT: 41’ Haroun 0-1
EUPEN: Petr, Panizzolo, Diniz, Zukanovic, Alex, Diakhaté, Saglik (46’ Mombongo), Jadid, Iandoli, Vandenbergh (58’ Espinal), Obradovic (82’ Hima)
BEERSCHOT: Kaminski, M. Monteyne, Kagelmacher, Clement, P. Monteyne (74’ De Decker), De Man (61’ Goor), Wamfor, Haroun, Cruz (81’ Negrao), Nyoni, Custovic
GELE KAARTEN: Cruz, Custovic
RODE KAART: 90’ Diniz

In de basisopstelling vinden we de namen terug van Pieterjan en Martijn Monteyne, het broederpaar uit Roeselare. PJ voetbalde maar liefst 10 jaar op de linkerflank voor (Germinal) Beerschot en trok 304 keer het paars-witte shirt aan. Hij scoorde vier keer. Na zijn periode in het Olympisch Stadion stond hij ook nog op de loonlijst van eersteklassers Bergen, Moeskroen en OHL. Een mooie en rijk gevulde carrière dus.

Zijn broer Martijn belandde in 2007 op het Kiel en vertrok er vier seizoenen later weer, samen met PJ. Martijn speelde meestal op de rechterkant en kwam tot 117 matchen in de eerste ploeg, en één doelpunt. Hij trok daarna voor vijf jaar naar Roda JC een bouwde vervolgens af bij Roeselare en Gullegem.

Tekst: Danny Geerts