CLUB NIEUWS, COMMUNITY NIEUWS

Terug in de tijd: Oostende-Beerschot

Nu Beerschot in het seizoen 2020-2021 weer op het hoogste niveau – in 1A – aantreedt, duiken we in de aanloop naar elke competitiewedstrijd even terug in de tijd. En draaien we de schijnwerpers naar een rechtstreekse confrontatie uit ‘de jaren stillekes’…

Vandaag: Oostende – Beerschot uit het seizoen 1969-1970.

De Kustjongens voetbalden in dat seizoen in eerste klasse, en wel onder de naam AS Oostende, waarbij die AS oorspronkelijk stond voor Association Sportive, nadien Athletische Sportvereniging . De grote concurrent VG Oostende vertoonde in die periode haar voetbalkunstjes enkele divisies lager. In 1981 fuseerden ze tot KV Oostende.

De confrontatie Beerschot – AS Oostende in de heenronde op het Kiel was in een troosteloos 0-0-gelijkspel geëindigd. Op zondag 1 februari 1970 trok Beerschot naar het Albertpark aan het zeetje, en die wedstrijd was een pak spectaculairder. 

Onze Mannekes draaiden probleemloos mee in het bovenste gedeelte van de middenmoot en rekenden voor de doelpunten vooral op de Duitse goalgetter Lothar Emmerich, die vier jaar eerder nog aan de aftrap stond van de WK finale op Wembley tussen Engeland en West-Duitsland.

Ook in Oostende trof “Emma” raak, met een subliem getrapte vrijschop waarbij hij de bal met een mooie krul over het muurtje in  de linkerbovenhoek  schilderde. Meteen goed voor de 1-2-eindstand.

In een evenwichtige en best aantrekkelijke partij voetbal was de thuisploeg vroeg in de match op voorsprong gekomen dor een doelpunt van Albert ‘Berten’ Verschelde , een legende in Oostende. Niet zo veel later zorgde de Joegoslavische dribbelkont Bobby Ranogajec voor de Kielse gelijkmaker, na een rush en een simpele intikker.  De winning-goal van Lothar Emmerich tenslotte viel op een ideaal moment, net toen ASO beter in de match kwam. Het was de 18de competitietreffer van onze prijsschutter, die het seizoen zou afsluiten met 29 goals uit 30 competitiewedstrijden. Hiermee werd hij met een straat voorsprong topschutter in eerste klasse.

 

ZONDAG 1 FEBRUARI 1970 – ALBERTPARKSTADION OOSTENDE

AS OOSTENDE - BEERSCHOT  1 – 2

DOELPUNTEN: Verschelde 1-0, Ranogajec 1-1, Emmerich 1-2

BEERSCHOT: Brösch, De Ferm (46’ De Smet), Dalving, Raskin, Van Opdorp, Houben, Desaeyere, Ranogajec, Verheyen, Van Puymbroeck, Emmerich

 

Beerschot finishte in het seizoen 1969-1970 op een mooie zesde plaats, met 14 overwinningen, 9 nederlagen en 7 gelijke spelen. In de eindrangschikking telde het slechts één puntje minder dan Anderlecht en SK Beveren, en vier op de nummer drie AA Gent. Standard, dat op de openingsspeeldag door Beerschot met duidelijke 3-0-cijfers werd ingepakt, kroonde zich tot kampioen, met twee punten voorsprong op Club Brugge.

AS Oostende degradeerde na één jaar eersteklassevoetbal weer naar tweede; samen met FC Beringen.

 

Tekst: Danny Geerts