A-KERN NIEUWS, CLUB NIEUWS

'Weer bij Beerschot voetballen, is altijd een droom geweest.'

Verlost van een blessure, keerde Ryan Sanusi tegen Union sterk terug in de basiself. Klaar om te strijden voor de promotie van zijn Beerschot. 'Ik heb altijd de cirkel willen rondmaken. Het plaatje klopt.'

Bij het begin van het huidige seizoen keerde hij terug naar het Kiel. Want ja, de nu 28-jarige Ryan Sanusi begon zijn voetbalcarrière bij (Germinal) Beerschot… maar verdween nog voor hij zou doorstromen naar het Kielse eerste elftal richting Nederland. Vier jaar bij Willem II, vlak over de grens in Tilburg, waarvan twee seizoenen uitgeleend aan FC Oss. Daarna drie jaar Sparta Rotterdam, waarvan het laatste seizoen bij Grenoble Foot in Frankrijk. En nu – acht jaar later - weer bij Beerschot. In het Olympisch Stadion. Kortom, even bijpraten mag dus wel…

“Terugkeren naar Beerschot en – vooral - er in het eerste elftal spelen, in het Olympisch Stadion ook, is altijd een droom van mij geweest. Ik ben ontzettend blij en fier dat ik dat nu kan waarmaken”, is Ryans leuke binnenkomer. “Ik ben bij Beerschot vertrokken toen ik eigenlijk nog jeugdspeler was, dus dat is sowieso een beetje blijven sudderen. Ik heb altijd de cirkel willen rondmaken, en die kans grijp ik nu. Weer in Antwerpen voetballen, wonen en leven, oude vriendschapsbanden aantrekken, mijn trainers van vroeger zoals een Marc Noé en een André Sadzo terugzien, herinneringen kunnen ophalen… dat zijn bonussen. En ook op familiaal vlak is alles positief. Zo kan ons zoontje Mylan, 13 maanden oud inmiddels, in de Koekenstad opgroeien. Echt ik voel me hier prima in m’n vel. Het totale plaatje klopt.”

De aanpassing aan het voetbal in België, aan het competitieopzet van 1B, is ook vlotjes verlopen…

“Jawel. Ik wist dat het voetbal hier in België veel fysieker was dan in Nederland, waar de nadruk meer op het technische, het frivole ligt. Maar daar was ik op voorbereid. In Frankrijk, bij Grenoble, had ik op dat vlak vorig seizoen al veel ervaring opgedaan.”

Welk soort voetbal verkies je?

“Het Nederlands voetbal is aantrekkelijker, zeker als je technisch onderlegd bent. Maar als je een complete profvoetballer wil zijn, dan moet je ook fysiek een tandje kunnen bijsteken, meeknokken voor elke bal, tactisch meedenken... Dus eigenlijk heb je een mix van die verschillende spelstijlen nodig om je mannetje te kunnen staan. Van het niveau van het voetbal in 1B en van de competitieformule word ik echter niet warm. Vier keer per seizoen tegen dezelfde tegenstanders spelen, wie verzint het?  Na verloop van tijd kent iedereen iedereen en kan je niet meer verrassend uit de hoek komen. Het gevolg is wel dat loopvermogen en inzet op die manier superbelangrijk zijn. Er moet geknokt worden in onze reeks. Het is dus wel een stevige competitie, met acht clubs die dicht bij elkaar liggen. Een kijkje op het klassement zegt in dat verband alles…”

Een blessure heeft dit seizoen wel een beetje roet in het eten gegooid hé?

“Elke kwetsuur komt ongelegen, maar ik werd er mee geconfronteerd toen ik net naar mijn beste niveau toegroeide. Het gebeurde in Lokeren: een spier aan de adductoren van het bovenbeen scheurde af en zette me op die manier toch een kleine twee maanden op non-actief. Brute pech zoiets, maar dat is nu gelukkig voltooid verleden tijd. Ik voel geen hinder meer en kan nu voluit meeknokken voor die tweede periode. Want die moeten we winnen, dat is een must. Voor iedereen bij Beerschot; spelers, supporters en bestuur. En voor ons prestige ook.”

Gaat het nog gebeuren, denk je?

“Tuurlijk, daar moeten we van uitgaan. We staan nog altijd bovenaan in de tweede periode en hebben dus alles in eigen handen. Uitschuivertjes en dom puntenverlies zijn uit den boze. Ik weet het, dat klinkt cliché maar het is nu eenmaal de waarheid. Aanstaande zaterdagnamiddag in Virton zal ook de revanche meespelen want bij ons vorige bezoek hebben we daar een dramatisch slechte prestatie neergezet, en met zware 3-0-cijfers verloren. Dat moeten we nog rechttrekken. Het is niet direct de plezantste verplaatsing van allemaal: lang in de bus zitten, een klein en hobbelig terrein… Maar daar moeten we overheen stappen: volle damp voor de volle pot gaan, dat is de enige boodschap.”

Wie zie je als voornaamste of gevaarlijkste tegenstander in de slotfase van de tweede periode?

“Ik vind Union een sterke ploeg. Dat hebben we vorige zaterdagavond nog ondervonden: technisch onderlegd, snel in de omschakeling, enkele sterke individuele spelers en toch een stevig collectief. Maar die moeten wij als Beerschot kunnen kloppen. We hebben nog zes wedstrijden om ons sportief doel te bereiken en op die manier de promotiematchen te halen. Geen excuses of uitvluchten meer. Gewoon punten pakken!”

 

Tekst: Danny Geerts

Foto: Jan Mees