CLUB NIEUWS, GESCHIEDENIS, A-KERN NIEUWS

What. A. Year.

Zondag 15 november 2020 was het precies een jaar geleden dat Beerschot z’n comeback inzette. De start van de tweede periode in 1B betekende het begin van een onwaarschijnlijk jaar. “Waanzinnig”, vat onze coach het samen in een vierdelige reeks die de voorbije week op  onze sociale media te zien was. De hele docu staat intussen op het Beerschot Youtube kanaal. Niet te missen!

Vrijdag 15 november 2019. Die avond begon Beerschot aan de tweede periode op het veld van titelfavoriet OHL. We beëindigden de eerste periode op de vijfde plaats, met 11 (!) punten minder dan winnaar OHL. De buitenwereld gaf ons geen kans.

Wat volgde was een aaneenschakeling van opmerkelijke prestaties en emoties. Beerschot won, in een bewogen Coronajaar,  de tweede periode en de finale. Na een strijd van 7 jaar keerde Beerschot terug naar 1 A. Beerschot schreef geschiedenis, des te meer door een vliegende start in 1A. 1 jaar later staat Beerschot derde in de hoogste afdeling.


"Westerlo en OHL waren in de eerste periode bij ons komen winnen en hadden zich arrogant gedragen. Dat vroeg om een revanche.”

In ‘What. A. Year.’ blikken we terug met 4 sleutelfiguren. Hernan Losada, Mike Vanhamel, Tom Pietermaat en Rapha Holzhauser vertellen hoe zij het voorbije jaar beleefd hebben. Elke aflevering staat in het teken van een belangrijk thema en van een emotionele periode:

1. De start van de tweede periode

Deze episode opent in de bezoekerskleedkamer van OHL waar kapitein Mike Vanhamel, vlak voor de opkomst,  z’n spelers een peptalk geeft. “Ik bereid zo’n speeches niet voor. Dat was gewoon het gevoel dat ik die dag had en wat bij mij, en de hele groep, leefde in die tweede periode. Westerlo en OHL waren in de eerste periode bij ons komen winnen en hadden zich arrogant gedragen. Dat vroeg om een revanche.”

 

2. De winst in de tweede periode

Na een wisselvallige start, en ondanks een goede stage, staat Beerschot met de rug tegen de muur. We moeten de laatste 3 matchen winnen om de periode te pakken. Het ongelooflijke gebeurt en de winst in Lokeren wordt heel uitbundig gevierd. Ook Tom Pietermaat gaat compleet uit de bol. “Enerzijds was er nog niks binnen, anderzijds zag je daar hoeveel dit betekende voor onze supporters. Dat was een bijzonder moment en niks zou deze groep tegenhouden. Wij moesten en zouden ook die finale winnen.” In deze aflevering komt Pietermaat ook terug op een voor hem emotionele winsterstage. ‘Tommeke’ twijfelde of hij dit jaar nog wel iets zou kunnen betekenen voor Beerschot. Overwoog hij te vertrekken?

 

"Ik wilde die finale spelen en winnen. Wij moesten langs de grote poort terugkeren."

3. De finale

“Enjoy! Believe!” Het zijn woorden die dikwijls terugkomen bij coach Hernan Losada. Ook in de kleedkamer, vlak voor de eerste gewonnen finalematch tegen OHL. Corona verscheurde daarna de flow en de planning. Tussen de heen- en de terugmatch zaten 5 maanden. Voor Losada een tijd om alles op een rijtje te zetten en z’n team klaar te stomen voor de titelmatch. “Het nieuws van de promotie was voor mij geen nieuws. Ik wilde die finale spelen en winnen. Wij moesten langs de grote poort terugkeren.” Wat gebeurde.

4. De start in 1A

Beerschot opende met een 9 op 9 en winst bij kampioen Club Brugge. Het zou zou geen beginnersgeluk blijken. Want ook nu, na 12 speeldagen, draait Beerschot nog steeds bovenaan mee. Statsmachine Rapha Holzhauser wordt zowaar genoemd als kandidaat Gouden Schoen. “Dat is een eer voor mij en voor Beerschot. Ik ben blij met mijn prestaties maar vooral met die van het team. We moeten nu kalm blijven en ons elke week blijven inzetten. Wat we het voorbije jaar gepresteerd hebben is ongelooflijk. We zien wel waar dit eindigt.”

 De 4 afleveringen werden gebundeld in een docu van bijna 30 minuten op onze Youtube pagina.