MAAK KENNIS MET HET U23 PROJECT

Voorafgaand de Memorial Marc Steenackers stelde onze club de U23 voor van Generation XIII, de jeugdacademie van Beerschot. Academy Manager, Davy De Smedt, geeft duiding over de verdere professionalisering van dit elftal en de jeugdwerking. "Één van de voornaamste doelen van Beerschot en United World is om te investeren in de jeugdwerking en deze verder te professionaliseren en zo op termijn een betere doorstroming te bekomen", stelt Davy De Smedt.

Het U23-elftal zal dit seizoen aantreden in de 2de afdeling. Een aantrekkelijke reeks met onder andere KV Mechelen, Racing Mechelen, Berchem, Lyra Lierse en Cappellen. Voor onze U23 zal het een grote uitdaging worden.  De helft van de spelerskern op het wedstrijdblad moet minimaal 3 jaar opgeleid zijn bij de club. Verder moet 2/3 van de spelers op het wedstrijdblad minimum 3 jaar opgeleid zijn in België.  Dit zorgt er voor dat er ook zeer jonge spelers wekelijks tot de kern zullen moeten behoren om te voldoen aan de reglementen. De ontwikkeling van het U23 elftal zal gebeuren in een aantal fases.

In een eerste fase hebben we de professionalisering van de technische staf ingezet en hebben we vanuit de club een aantal testdagen georganiseerd om extra spelers aan te trekken voor het U23 elftal. In een volgende fase gaat de individuele begeleiding van deze jongens zeer belangrijk worden, waardoor er hopelijk een aantal spelers op korte, middellange en lange termijn doorgroeien naar het eerste elftal. Het U23 project is zeer belangrijk voor de club in de toekomst.

"Om het kader van onze U23 verder te professionaliseren, hebben we samen met onze partner United World, Céderique Tulleners aangetrokken. Hij gaat voltijds aan de slag als hoofdcoach van de U23 en zal worden bijgestaan door Koen Verhoogen als T2 en Marc Noé als sportief adviseur. Verder zal de technische staf ondersteund worden door keeperstrainer Kristof De Zutter, video-analist Bram Keppens en physical coach Björn Stilten. Vanuit United World wordt dit proces mee opgevolgd en gestuurd door de football business development group. Verder zal Céderique ook aan de technische staf van het eerste elftal toegevoegd worden als derde assistent coach.

Zijn takenpakket daar zal vooral bestaan uit de individuele begeleiding en opvolging van zowel de jonge spelers die doorstromen vanuit de U23, alsook de jongeren die reeds deel uitmaken van het eerste elftal. Céderique zal tussen het U23 en eerste elftal fungeren als Players development manager met als doel de begeleiding van deze spelers specifieker en meer individueel te maken, waardoor we meer aandacht gaan hebben voor de persoonlijke noden van de jonge spelers. Hierdoor gaan we meer inzetten op de persoonlijke ontwikkeling binnen het groepsgebeuren, wat op termijn een betere ontwikkeling met zich zal meebrengen én een betere doorstroming naar het eerste elftal" Gaat Davy verder.

"Met de verdere professionalisering en het aantrekken van enkele nieuwe mensen binnen de jeugdwerking zet onze club  enkele belangrijke stappen. “Als je kijkt naar het verschil tussen enkele seizoenen geleden en nu, kan ik alleen maar vaststellen dat er steeds meer jeugdspelers de kans krijgen zich verder te ontwikkelen en te proeven van het professionele voetbal. Dit heeft te maken met de stappen die we de afgelopen seizoenen hebben gezet.

De bouw van het nieuwe complex gecombineerd met de filosofie zal onze missie alleen maar kracht bijzetten. De verdere professionalisering zal zich in de komende jaren nog verder zetten met meer fulltime mensen in dienst van onze jeugdwerking. Dit zal in combinatie met onze filosofie uiteindelijk moeten resulteren in een groter aantal spelers die vanuit de eigen jeugd gaan doorstromen naar het eerste elftal ” Sluit Davy af.

Ondertussen is de voorbereiding van de U23 volop aan de gang. “De afgelopen weken heb ik reeds kennis kunnen maken met de jonge Beren. Het is enorm motiverend om te zien dat er toch heel wat jonge spelers de kans krijgen tijdens de voorbereiding bij het 1ste elftal. Dat moet anderen op hun beurt stimuleren om zich te verbeteren en de honger om door te groeien te vergroten”. Gaat Céderique verder. “Uiteraard ligt de focus op de U23, maar door mijn rol als assistent trainer bij het eerste elftal is er een zeer nauw en intensief contact met Andreas Wieland en de rest van de technische staf over de ontwikkeling van onze jongeren. Dit heeft als gevolg dat spelers korter opgevolgd worden vanuit het eerste elftal, waardoor we nog beter kunnen gaan inspelen op hun ontwikkeling richting het eerste elftal. Op die manier trachten we de afstand tussen de jeugdwerking en de eerste ploeg te verkleinen.

Beerschot heeft opnieuw heel wat talent rondlopen op hun jeugdvelden. Enerzijds is het natuurlijk de bedoeling om deze spelers maximaal te ontwikkelen, anderzijds gaan we ook inzetten op het aantrekken van nieuwe spelers. Beerschot heeft nog altijd een zeer grote uitstraling en het potentieel om in de toekomst nog verder te groeien. We hebben een groot recruteringsgebied waar we voor alle leeftijden gericht kunnen gaan scouten en selecteren. Door gericht te gaan scouten en testdagen te organiseren, gaan we ongetwijfeld nog meer talent kunnen aantrekken en zodoende de kwaliteit binnen onze jeugdopleiding verhogen.
 
“Zoals ik in een eerder artikel al eens aangaf is Beerschot het aan zichzelf verplicht om spelers af te leveren aan de A kern. Die verplichting wordt steeds meer werkelijkheid. Het percentage van vertrekkers binnen de jeugdelftallen ligt beduidend lager dan de vorige seizoenen, terwijl de interesse in onze spelers toch weer een pak gegroeid is. Dit geeft ons de kans om jonge spelers te laten doorstromen naar de a-kern. De U23 is daarvoor een perfecte waardemeter en brug. Ik ben er dan ook  zeker van dat we steeds meer homegrown spelers in onze a-kern zullen zien.” Aldus Davy De Smedt.
 
De thuiswedstrijden van onze U23 zullen zowel op Kontich als in het Olympisch Stadion plaatsvinden. De eerste wedstrijd van onze youngsters zal gespeeld worden op zondag 4 september om 15u00 tegen Lille United in het stadion van Kontich.
 
De andere jeugdteams werken hun wedstrijden af op het Universiteitsplein in Wilrijk.
 

ChallengerPro League

1 K. Beerschot V.A. 50 pts
2 SK Lommel 48 pts
3 K.M.S.K Deinze 46 pts
4 F.C.V. Dender E.H 45 pts
5 Patro Eisden Maasmechelen 43 pts