Nummer 100 voor Mike Vanhamel

Zondag speelt onze kapitein Mike Vanhamel z’n 100ste wedstrijd voor Beerschot. “Ik heb mijn club en mijn plaats gevonden. Vertrouwen krijgen van het bestuur, de staff, de spelers en de supporters geeft me rust.” Voor deze gelegenheid ging Vanhamel op zoek naar zijn 5 bijzonderste wedstrijden voor de Mannekes. En hij blikt vooruit op de derby.

Mike Vanhamel heeft mee het pad geëffend voor een speciale jubileummatch. In de laatste 3 wedstrijden moest hij geen enkele bal uit z’n netten halen. “Ik praat liever over het team dan over mezelf. Die defensieve stabiliteit en die 7 op 9 zijn een prestatie van alle spelers en van de staff. Maar ik hoef niet onder stoelen of banken te steken dat die clean sheets deugd doen en dat ik daartoe bijgedragen heb met enkele goede reddingen. En dat mijn 100ste match de derby is, vind ik wel plezant.”

Welgeteld 1 wedstrijd miste hij, sinds hij op 15 mei 2018 tekende op het Kiel. In een POII wedstrijd kreeg tweede doelman Antoine Lejoly speelgelegenheid. Vanhamel raast zo in een recordtempo naar de 100. Maar welke zijn zijn 5 ‘topmatchen’ en zullen altijd een speciaal plaatsje hebben in z’n paarswitte hart?

TUBEKE-BEERCHOT 3-3 
5/08/2018 

“Dit was mijn eerste wedstrijd voor Beerschot. Die zal altijd een speciale betekenis voor mij hebben. We speelden een goede wedstrijd maar bij 2 doelpunten ging ik niet vrijuit. Ik ben dus met een valse noot begonnen en iedereen was, begrijpelijk, meteen sceptisch. Maar ik heb op dat moment niet getwijfeld. Op zo’n moment is het ook belangrijk dat het bestuur van meet af aan heeft duidelijk gemaakt dat ik eerste doelman ben. Dat vertrouwen heb ik nodig en daar ben ik dankbaar voor.”

"Ik heb m'n club en m'n plaats gevonden. Het vertrouwen dat ik krijg, geeft me rust."

BEERSCHOT-UNION 1-0
30/08/2019

“Het was de vierde speeldag van vorig seizoen en we moesten winnen om bovenaan mee te doen. Union had nog geen punt verloren. We hadden het niet makkelijk en 16 minuten voor het einde mocht Teuma naar de strafschopstip. Ik pakte en 1 minuut later scoorde Placca de winning goal. De redding van die strafschop was een magisch momentje. Vooral omdat dat voor een ongelooflijke ontlading zorgde. Er ging plots een golf van euforie doorheen heel het stadion. De supporters, de bank, de spelers, iedereen werd gek en kreeg een boost. Zoveel mensen blij kunnen maken, dat doet toch wel iets. Zeker als je dan 1 minuut later de overwinning binnenhaalt. Ik kreeg nooit zoveel smartphone filmpjes doorgestuurd als toen. Alsof de supporters voelden dat ik die bal ging pakken. Mooi.”

BEERSCHOT-OHL 1-0
8/03/2020

“Het was de eerste van 2 finalematchen. Ik kies voor de heenmatch omdat het onze laatste in een vol stadion was. De hele dag was fantastisch. We zaten boordevol vertrouwen en voelden ons onoverwinnelijk. En dat werd nog versterkt toen we aankwamen op het Kiel. Het was 2 uur voor de aftrap en er stonden al duizenden uitzinnige supporters ons op te wachten. Dat gaf nog een extra boost. Ook tijdens de match was de sfeer fenomenaal. Ik krijg er nog steeds kippenvel van. Wat missen we die sfeer en onze supporters…

We hadden die heenmatch met meer verschil moeten en kunnen winnen, anderzijds kon ik Henry nog van de gelijkmaker houden. Voor die momenten sta ik er. Ik heb het gevoel dat ook de supporters dat beseffen en dat ik daarom verkozen ben tot ‘Manneke van het seizoen.’ Die verkiezing deed me toch wel iets. Het respect van de supporters krijgen en een band scheppen met hen, vind ik belangrijk.”

OOSTENDE-BEERSCHOT 1-2
10/08/2020 

“1 Week nadat we de titel hadden gepakt en geschiedenis hadden geschreven, speelden we onze eerste match in 1A. Dan werd het plots tastbaar. Dit was waarvoor deze club 7 jaar lang had gevochten. Toen ik in Oostende, als kapitein, als eerste het veld opkwam, werd ik overvallen door een gevoel van fierheid. Dat was een van de meest intense momenten uit m’n carrière. Ik besefte dat dit heel veel betekende voor onze supporters. Dat we in de eerste minuut al scoorden, maakte het af. Zo van ‘BAM...Hallo België… Beerschot is terug!’”

OHL-BEERSCHOT 0-1
30/01/2021

“Dat was onze laatste match van een mentaal en fysiek zware januarimaand. Die overwinning heeft een einde gemaakt aan een mindere periode en de negatieve flow waarin we terechtgekomen waren. Door een samenloop van omstandigheden pakten we 2 op 21 en leken het enthousiasme en de energie uit de groep gevloeid. Onder impuls van Will Still vonden we toch de kracht om 7 op 9 te pakken en 3 keer op rij de 0 te houden. Deze mini-comeback bewijst nog maar eens dat dit team kan terugvechten en mentaal weerbaar is. De samenhang is en blijft onze sterkte. Ook persoonlijk was de match bij OHL de bevestiging van de goede vorm waarin ik zit. Ik durf te zeggen dat ik de laatste weken enkele cruciale reddingen gedaan heb. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de verdedigers en de organisatie die voor mij staan. Wij hebben weer het gevoel dat we het iedereen moeilijk kunnen maken.”

En dus gaat Vanhamel met vertrouwen de derby tegemoet. “Tuurlijk. Met deze spirit en de stijgende vormcurve kunnen we ook Antwerp aan. Tegelijkertijd moeten we respect tonen voor de sterkte van de tegenstander. Het is niet omdat we 3 stevige matchen hebben gespeeld dat we favoriet zijn en dat alles plots vanzelf zal gaan. Maar dat we vol voor de overwinning gaan, staat vast. De derby is gemaakt om te winnen.”

XIII

COMMANDEZ VOTRE MAILLOT EN LIGNE