CLUB NIEUWS

28 APRIL 2002: KNAPPE DERBYZEGE OP DE BOSUIL… MET HET ALLERLAATSTE DOELPUNT VAN MARC DEGRYSE

HOOGTEPUNTEN APRIL 28

“HET GEBEURDE VANDAAG OP…”

Om deze voetballoze coronavirus-periode te overbruggen duiken we voor u in de geschiedenis van Beerschot en stoffen we op die manier voor u het fraaie palmares met zeven landstitels, drie bekeroverwinningen en ontelbare andere sportieve hoogtepunten af.

Die laten we de volgende weken en maanden op regelmatige tijdstippen de revue passeren. In woord en beeld. Pure nostalgie is het…

In het derde levensjaar van Germinal Beerschot Antwerpen trokken onze Mannekes op zondag 28 april 2002 – de voorlaatste speeldag van het seizoen 2001-02 - naar de Bosuil, waar ze op zoek gingen naar een tweede derbyzege op rij. Het seizoen daarvoor had paars-wit de eerste burenstrijd sinds jaren met 1-2 gewonnen. Patrick Goots scoorde voor de Great Old vroeg in de tweede helft, maar met doelpunten van Tonny Herreman (penalty 59’) en Vinco Marinovic (80’) was het duidelijk wie ‘de Ploeg van ’t Stad’ was.

En ja hoor, dag op dag 18 jaar geleden was het opnieuw prijs voor Beerschot. Met 2-3 deze keer, na weer een spannende en meeslepende wedstrijd, waarin de spelers van Franky Van der Elst tot twee keer toe een achterstand ophaalden om halfweg de tweede helft de winning goal te scoren. Met heel veel plezier nemen we u vandaag even terug mee naar die zonnige zondag.

De Bosuil was goed volgelopen voor deze “grote derby”. De thuisploeg nam een vliegende start met een doelpunt van Ibrahima Yattara, maar amper vijf minuten later zorgde Marc Degryse voor de gelijkmaker. Marc Degryse bekroonde daarmee een zoveelste superjaar, nadat hij twee seizoenen eerder – in zijn nadagen - al werd uitgeroepen tot Belgische Profvoetballer van het Jaar. Voor zij die het niet wisten, of vergeten zijn: de kleine uit Ardooie sloot bij Beerschot op een sublieme manier zijn sportieve carrière af, die hem via Club Brugge en Anderlecht ook langs Sheffield Wednesday, PSV Eindhoven en AA Gent had geleid. Twee weken na deze derby, op zaterdag 5 mei, hing hij zijn voetbalschoenen definitief aan de haak. Met een 4-1-thuiszege tegen Charleroi, een emotionele applausvervanging, een ereronde zonder einde, bloemen, champagne en eeuwigdurend respect. Een onvergetelijk afscheidsfeest was het daar in ons Olympisch Stadion.

Maar terug naar de derby… Vijf minuten na de gelijkmaker van ‘onze Marc’ was het de beurt aan de onvermijdelijke Patrick Goots om te scoren en Tribune 2 te doen dansen. In minuut 13 zowaar… Twee-één voor Antwerp, en dat was meteen ook de ruststand.

In de tweede helft liet Germinal Beerschot er echter geen twijfel over bestaan wie in het seizoen 2001-2002 de Beste van de Koekenstad was. In drie zotte minuten stelden onze Mannekes orde op zaken. Eerst trapte Paul Kpaka de gelijkmaker binnen, en daarna was het Dirk Huysmans die het bezoekersvak op de Bosuil deed ontploffen. Van 2-1 achter naar een 2-3-overwinning. Meer moest dat niet zijn!

Trouwens, Beerschot was in die periode met de vingers in de neus de toonaangevende club uit de Metropool. Eén keer slechts was er een Kielse derby-uitschuiver: die vermaledijde 5-3 in het seizoen 2002-2003. Alle andere matchen werden gewonnen of gelijk gespeeld. ’t Is maar dat u het weet…

ZONDAG 28 APRIL 2002 – BOSUILSTADION

ANTWERP – GERMINAL BEERSCHOT  2 – 3

TOESCHOUWERS: 10.500

SCHEIDSRECHTER: De Bleeckere

DOELPUNTEN: 4’ Yattara 1-0, 8’ Degryse 1-1, 13’ Goots 2-1, 64’ Kpaka 2-2, 67’ Huysmans 2-3

ANTWERP: Feys, Sandro, Leleu, Pinxten, Ljubinkovic (86’ Onya), Campara (60’ Ziyati), Kubik (64’ Mussa), Yattara, Sergeant, Dekeyser, Goots

BEERSCHOT: Luciano, Beloufa, Mokoena, Mutavdzic, Bodor, Haagdoren, Huysmans, Dhondt, Degryse (81’ De Wree), Snelders, Kpaka (90’ Sang-Il Lee)

RODE KAARTEN: 68’ Sandro (2x geel)

Germinal Beerschot eindigde dat seizoen netjes halfweg de rangschikking, op een 9de plaats van 18 ploegen, verzamelde 49 punten uit 11 overwinningen en maar liefst 16 gelijke spelen. Slechts zeven keer werd er verloren. Alleen kampioen Racing Genk en Anderlecht, dat derde eindigde, verloren minder wedstrijden. En ook het Kielse doelsaldo mocht er zijn: 68 gescoorde doelpunten (een gemiddelde van exact twee per match) en 51 geïncasseerd.

Volgende spelers behoorden in het seizoen 2001-2002 tot onze A-kern: doelmannen Luciano da Silva en Maikel Aerts, verdedigers Samir Beloufa, Vinko Marinovic, Aaron Mokoena, Pieterjan Monteyne, Djordje Svetlicic, Bart Van Zundert, middenvelders Boldiszar Bodor, Steve Cooreman, Kris De Wree, Bert Dhondt, Filip Haagdoren, Dirk Huysmans, Alexander Mutavdzic, Tim Reigel, Alain Van Mieghem en aanvallers Marc Degryse, Paul Kpaka,  Sang-Il Lee, Kristof Snelders en Robby Van de Weyer.

Tekst: Danny Geerts