CLUB NIEUWS

29 maart 2015: Beerschot viert tweede promotie op rij

HOOGTEPUNTEN UIT DE GESCHIEDENIS VAN BEERSCHOT – 2 -

“HET GEBEURDE VANDAAG OP…

Om deze voetballoze coronavirus-periode te overbruggen duiken we voor u in de geschiedenis van Beerschot en stoffen we op die manier voor u het fraaie palmares met zeven landstitels, drie bekeroverwinningen en ontelbare andere sportieve hoogtepunten af.

Die laten we de volgende weken en maanden op regelmatige tijdstippen de revue passeren. In woord en beeld. Pure nostalgie is het…

Op deze 29ste maart keren we terug naar het jaar 2015, het tweede seizoen van KFCO Beerschot Wilrijk, waarin de ploeg zijn tweede titel op rij behaalde… en op die manier vanuit Bevordering doorstroomde naar derde afdeling.

We schrijven zondag 29 maart 2015 en het Olympisch Stadion is volgelopen met 9.147 toeschouwers om de seizoensapotheose mee te maken. Tegenstander in Lyra, dat ingepakt en afgedroogd wordt met alleszeggende 4-0-cijfers. Na 26 van de 30 speeldagen is KFCO Beerschot Wilrijk zeker van de titel. Daarna volgde een soort decompressie met twee gelijke spelen op verplaatsing (telkens 1-1 op Vosselaar en Duffel) en toch ook nog twee thuisoverwinningen, tegen Herentals (2-0) en Zwarte Leeuw (1-0).

In de eindrangschikking had de ploeg van trainer/architect Urbain Spaenhoven elf punten meer op eerste achtervolger Esperanza Pelt. Er werd 21 keer gewonnen, acht keer gelijk gespeeld en slechts één wedstrijd verloren: uit bij Esperanza Pelt met 1-0.

KFCO Beerschot Wilrijk had zowel de beste aanvalslinie als de secuurste verdediging. Het scoorde maar liefst 74 doelpunten en incasseerde er amper 21.

Maar keren we nog even terug naar die 29ste maart van 2015. KFCO Beerschot Wilrijk speelde de titelmatch met Snyders, Laevaert (78’ Baert), Meeus, Portier, Van der Heyden, Snoeys, De Smedt, De Beule (83’ Ascencion), Schaessens, Ventôse ((85’ Dermaut), Daal.

Dyron Daal en Dries Ventôse scoorden in de eerste helft, na de rust trokken nog eens Ventôse en Wesley Snoeys de score op tot 4-0. Wat daarop volgde was een heus Kiels carnavalsfeestje met een bestorming van het terrein, tranen van geluk en emotie, ererondes, vreugdegezangen, lopende bierkranen, knallende champagnekurken en andere zotte toestanden.

Volgens trainer Urbain Spaenhoven waren er een aantal cruciale momenten in het seizoen die uiteindelijk tot de titel leidden.

“Op Zwarte Leeuw kwamen we na een kwartier al met tien man te staan. We hadden daar eigenlijk alles tegen wat je maar tegen kunt hebben. Op karakter hebben we toen toch nog een zwaarbevochten 1-2-zege gepakt. De ontlading na die match was enorm. Mijn spelers hebben daar laten zien dat ze onder druk kunnen voetballen. Na die wedstrijd zijn we op hetzelfde elan blijven doorgaan. Dat was volgens mij hét kantelmoment van het seizoen.”

“Door het afhaken van Esperanza Pelt na nieuwjaar hebben wij de leidersplaats van hen overgenomen. De overwinning van veertien dagen geleden tegen Esperanza Pelt was evenzeer cruciaal voor het verdere verloop van de competitie. Geen haar op mijn hoofd dat er aan dacht dat we die tien punten voorsprong nog uit handen zouden geven.”

Niet alles was echter feest en euforie in het seizoen 2014-2015, want in enkele maanden tijd verloor Beerschot zijn icoon Rik Coppens, en na afloop van de competitie ook nog Tim Nicot.

Nog enkele cijfers om mee af te sluiten. De drie vlotst scorende Beerschotters waren Dyron Daal, Antonio Muñoz Herrera en Dries Ventôse met respectievelijk 18, 15 en 12 doelpunten.

Volgende spelers pakten de tweede titel van KFCO Beerschot Wilrijk. (Met tussen haakjes het aantal gespeelde wedstrijden): Hannes Meeus, Davy De Smedt, Wesley Snoeys, Jaric Schaessens en Dries Ventôse (29), Jef Snyders (28), Kenny Laevaert en Anthony Portier (26), Dyron Daal (23), Tim Nicot, Kevin Baert en Antonio Muñoz Herrera (22), Djuric Ascencion (21), Svekke Van der Heyden (15), Davy De Beule (14), Tristan Dermaut en Matthias Nijs (132), Tom Pietermaat (11), Nico Van der Linden (10) en Franck Nkela (4)

Tekst: Danny Geerts

 

ChallengerPro League

1 K. Beerschot V.A. 50 pts
2 SK Lommel 48 pts
3 K.M.S.K Deinze 46 pts
4 F.C.V. Dender E.H 45 pts
5 Patro Eisden Maasmechelen 43 pts