"Dit had ik niet verwacht."

Beerschot heeft er nieuw gezicht bij. De 19-jarige belofte David Mukuna-Trouet traint een goede maand mee met de eerste ploeg en maakte zelfs al minuten tegen STVV en Antwerp. Hij blikt meer dan tevreden terug op zijn eerste drie maanden bij ‘den Beerschot’ en is blij dat hij kan meetrainen bij een ploeg op het hoogste niveau. David Mukuna en Senne Ceulemans trainen als beloften mee met de A-kern.

“Ik speelde vorig seizoen bij derde amateurklasser Walhain”, vertelt de stevige aanvaller met Congolese roots. “Daarvoor speelde ik in de jeugd bij White Star Bruxelles en heb ik een seizoen bij Lierse gevoetbald. Nadat Walhain degradeerde vorig seizoen wilde ik de overstap maken naar een ploeg met een betere omkadering. Na een goede test mocht ik aansluiten bij de beloften van Beerschot.”

Vanaf dan was Mukuna-Trouet vertrokken. “Ik maakte mijn eerste minuten in de beloftencompetitie tegen Moeskroen en mocht na een maand voor de eerste keer meetrainen met de eerste ploeg. Nadat Marc Noé me dat vertelde, belde ik meteen mijn ouders op. Zij waren heel trots maar ze bleven realistisch, net als ikzelf. Dit is een mooie stap, maar ik moet nog veel leren en verbeteren om hopelijk in de toekomst vast in het eerste elftal te komen.”

Toch is de aanvaller al blij met de weg die hij heeft afgelegd. “Ik ben vooral trots op die goal in het oefenduel tegen Lierse. Op een hoekshop van Greg Grisez kopte ik toen de 3-0 tegen de touwen. Of koppen mijn sterkste punt is? Gezien mijn lengte (1m92) ben ik dat wel een beetje aan mezelf verplicht”, lacht Mukuna-Trouet zijn tanden bloot. “Maar ik vind persoonlijk mijn snelheid en het feit dat ik met twee voeten kan afwerken mijn beste kwaliteiten. Ik moet wel nog wat werken aan mijn duelkracht”, voegt de youngster er snel aan toe. “Door te trainen met de ‘grote jongens’ zet ik daar elke dag nog stappen in.”

De voetballende kwaliteiten zitten duidelijk in de familie. Grootvader Leon Mokuna was de eerste Afrikaanse voetballer in de Belgische competitie en ook vader Jean-Marie kon aardig voetballen. “Mijn grootvader was in de jaren vijftig voetballer bij La Gantoise (nu AA Gent). Hij versierde een transfer naar Europa na een fantastische oefenmatch in Kinshasa waarin hij vier keer scoorde tegen, je raadt het nooit…tegen Beerschot. Hij speelde toen tegen Beerschotlegende Rik Coppens. Ook mijn papa voetbalde in de jeugd op een hoog niveau bij onder andere Anderlecht. Door een knieblessure kon hij nooit doorstoten tot het eerste elftal.”

Wat zijn vader niet lukte, deed de spits ondertussen al wel. Door z'n inzet op training en door de blessures van Eleke en Noubissi, maakte hij al minuten in de stadsderby op de Bosuil en de week ervoor mocht David Mukuna een kwartier invallen in de thuiswedstrijd tegen STVV. “Dat was ongelooflijk”, blikt Mukuna-Trouet met blinkende ogen terug op zijn debuut. “Ik had het ook helemaal niet verwacht. Na zestig minuten moest ik ineens gaan opwarmen van de coach. Toen pas besefte ik dat ik misschien mocht invallen. Dat ging uiteraard gepaard met vlinders in de buik. Het was dan misschien maar voor een beperkt publiek, maar ik had nog nooit voor zo veel volk gespeeld. Wat een fantastische ervaring. Laten we hopen dat ik dat nog meer mag doen”, besluit hij zijn verhaal.

 

 

ChallengerPro League

1 K. Beerschot V.A. 50 pts
2 SK Lommel 48 pts
3 K.M.S.K Deinze 46 pts
4 F.C.V. Dender E.H 45 pts
5 Patro Eisden Maasmechelen 43 pts