CLUB NIEUWS

20 mei 1982: Beerschot naar eerste

Om deze voetballoze coronavirus-periode te overbruggen duiken we voor u in de geschiedenis van Beerschot en stoffen we op die manier voor u het fraaie palmares met zeven landstitels, drie bekeroverwinningen en ontelbare andere sportieve hoogtepunten af.

Die laten we de volgende weken en maanden op regelmatige tijdstippen de revue passeren. In woord en beeld. Pure nostalgie is het…

 

In het seizoen 1981-1982 eindigde de reguliere competitie in tweede klasse voor Beerschot op een sportief fiasco. Onze Mannekes hadden zowat het ganse seizoen aan de leiding gestaan, zodat op de slotdag een gelijkspel thuis tegen dichtste achtervolger Seraing de titel en de daaraan vasthangende promotie had opgeleverd.  Een flater van doelman Nico De Bree  tien minuten voor affluiten dompelde de 22.000 toeschouwers in het Olympisch Stadion – ze zaten die zonnige zondag tot in de lichtpalen en de bomen - echter in rouw. Beerschot-Seraing eindigde na een doelpunt van Cremasco immers op 0-1. De Luikenaars mochten vieren en Beerschot werd naar de eindronde verwezen, waar het samen met Harelbeke, Hasselt en Sint-Truiden voor het tweede promotieticket moest strijden. Maar daarin lieten de Mannekes er geen twijfel over bestaan dat zij hun plaatsje bij de elite van het Belgisch voetbal verdienden.

Beerschot – met Rik Coppens en Louis Vanhemelryck als trainers in de dugout - begon met een 1-1-gelijkspel uit bij Harelbeke, klopte dan thuis achtereenvolgens STVV met 4-2 (doelpunten van Frank Nollet (2), Jempi Andries en Stani Gzil) en Harelbeke met 1-0 (doelpunt Jempi Andries) om daarna in Sint-Truiden met de kleinste score te gaan winnen. Het enige doelpunt werd op Stayen gescoord door Ronny Van Poucke. Restten nog twee wedstrijden tegen Hasselt, waarbij één gelijkspel genoeg was voor de promotie. Maar Beerschot rondde de nacompetitie af in opperste schoonheid: met een 1-2-zege ‘in de Limburg’ en een droge 3-0-overwinning op het Kiel.

“Beerschot na één jaar in tweede klasse terug in de hoogste afdeling”, “Beerschot weer eersteklasser” en “Beerschot weer op de plaats die het Kiel toekomt” titelden de kranten na de uitwinst in Hasselt.

Nochtans was paars-wit meer dan aarzelend aan die wedstrijd begonnen. Superzenuwachtig zelfs. En daar profiteerde Hasselt al vroeg van met een doelpunt van Silliard. Nog voor de rust scoorde Guido Swinnen de Kielse gelijkmaker en helemaal in de slotfase was het Ronny Van Poucke die het doelpunt van de winst en de promotie tegen de netten trapte. Het begin van een kampioenenfeestje zoals alleen de Beerschot-supporters dat kunnen vieren: met een veldbestorming  waarbij iedereen vlotjes – maar velen wel met een gescheurde broek – over de omheiningen was geklauterd, de spelers op de schouders werden gehesen, iedereen stomdronken de supportersbussen inkroop om de festiviteiten later in Antwerpen, in de schaduw van het Olympisch Stadion, verder te zetten en af te ronden.

Vier dagen later zette Beerschot de kroon op het werk, met twee goals van Guido Swinnen en één van Stani Gzil. Wat een eindronde: vijf overwinningen en één gelijkspel. Winst met de vingers in de neus, heet zoiets.

Kortom, Beerschot dus terug naar eerste klasse, waar het op het einde van het seizoen 1980-1981 door de Koninklijke Belgische Voetbalbond was uitgezet. Op basis van vermoedens van omkoping, na die schimmige klacht van FC Beringen. Overigens zakte Beringen als laatste in de rangschikking, samen met KV Mechelen, naar tweede klasse. Karma kan zoet smaken!

 

ZONDAG 16 MEI 1982 – STADION FC HASSELT

HASSELT – BEERSCHOT  1 – 2

TOESCHOUWERS: 4.500

SCHEIDRECHTER: Ponnet

DOELPUNTEN: 9’ Silliard 1-0, 38’ Swinnen 1-1, 83’ Van Poucke 1-2

HASSELT: Hermans, Van Hove, Vaclavisek, Van Dikkelen, Dewaleff, Kerstgens, Konings (70’ Martens), Noelmans, Put, Dupas, Silliard

BEERSCHOT: De Bree, Andries, De Weerdt, L. Van Gucht, Roosen, Lambert, Van Nerum, Loopmans, Van Poucke, Swinnen (72’ Goossens), Gzil (82’ Suply)

GELE KAARTEN: Lambert, Dewaleff, Gzil, Van Dikkelen, Noemans

 

DONDERDAG 20 MEI 1982 – OLYMPISCH STADION

BEERSCHOT – HASSELT  3 – 0

TOESCHOUWERS: 4.000

SCHEIDSRECHTER: Van Langenhove

DOELPUNTEN: 26’ Swinnen 1-0, 70’ Swinnen 2-0, 83’ Gzil 3-0

BEERSCHOT: De Bree (75’ Schippers), Andries, De Weerdt, L. Van Gucht, Roosen, Suply (22’ Loopmans), Nollet, Lambert, Gzil, Swinnen, Van Poucke

HASSELT: De Bellefroid, Van Hove, Vaclavisek, Van Dikkelen, Dewaleff, Konings, Dupas, Put, Kerstgens, Silliard (72’ Claessens), Noelmans (46’ Moermans)

 

De Beerschot-kern van het seizoen 1981-1982, met tussen haakjes het aantal gespeelde wedstrijden: Nico De Bree en Jean-Pierre Andries (36), Guido Swinnen en Stanislaw Gzil (34), François Van Nerum en Denis Loopmans (33), Paul Lambert en Frans Roosen (32), Frank Nollet (29), Louis Van Gucht en Ronny Van Poucke (28), Jean Rylant (20), Louis De Weerdt (18), Dirk Hiel (17), Dirk Goossens (16), Henk Heyt (8), Ignace Syply (6) en Nicky Schippers (1).

Doelpuntenmakers waren Guido Swinnen (21), Stani Gzil (11), Ronny Van Poucke (8), Paul Lambert en Frank Nollet (4), François Van Nerum en Dirk Hiel (3), Frans Roosen, Dirk Goossens en Jempi Andries (2) en Dennis Loopmans en Louis Van Gucht elk 1.

Beerschot speelde dat seizoen in tweede klasse in het Olympisch Stadion voor gemiddeld 6.300 toeschouwers. Uitschieters waren die titelmatch tegen Seraing (22.000) en de eindrondewedstrijd tegen STVV toen er amper 3.000 supporters in de tribunes zaten.

 

Tekst: Danny Geerts  

ChallengerPro League

1 K. Beerschot V.A. 50 pts
2 SK Lommel 48 pts
3 K.M.S.K Deinze 46 pts
4 F.C.V. Dender E.H 45 pts
5 Patro Eisden Maasmechelen 43 pts