CLUB NIEUWS, BUSINESS NIEUWS

Beerschot gaat partnership aan met Opteamal

Beerschot gaat een langdurig partnership aan met databedrijf Opteamal. Het bedrijf uit Leuven is gespecialiseerd in het verwerken en rapporteren van data rond het prestatievermogen van atleten. “Wij bouwen een gepersonaliseerd platform voor de clubs om hen zo goed mogelijk te ondersteunen in hun dagelijks werk rond alle facetten van performance (voeding, slaap, testen, fysieke belasting, medische zaken, etc.).”

Werken met data is hot, vooral in het voetbal. Die nieuwe werkwijze zorgt voor uitdagingen en een zoektocht naar oplossingen. Oplossing die worden aangeboden door Opteamal, de nieuwste partner van Beerschot. “Als ik iets over data moet uitleggen, krijgen mensen vaak schrik op voorhand”, lacht Bram Vanhees, Business development manager van Opteamal. “Nochtans, de basis is vrij simpel. Wij verzamelen data van spelers op verschillende manieren. Die data kan dan gebruikt worden door de technische, fysieke en medische staf om de juiste beslissingen te maken in functie van de performance van de spelers en de ploeg. Wij willen clubs zo helpen om het beste uit hun spelers te halen.”

“We gaan daarin alles personaliseren naar de noden en de workflow van de club”, gaat Vanhees verder. “In het begin van elk traject gaan we samenzitten met de stafleden die het platform zullen gebruiken en brengen we alles in kaart: hun dagelijkse planning, werkwijze, welke data ze in kaart brengen en belangrijk vinden, enzovoort. Elke club krijgt zo een platform dat volledig op hun maat ontworpen is. Zij kiezen welke data ze zien en op welke manier. Zo onderscheiden wij ons van de rest van het werkveld.”

Dat Opteamal daar zo sterk in is, vloeit voort uit hun oprichting. “Opteamal is eigenlijk ontstaan vanuit een ander databedrijf: Acumen. Acumen werkt met wereldspelers in bijvoorbeeld de kledijwereld en specialiseert zich in het verzamelen, structureren en rapporteren van data in complexe omgevingen met veel variabelen. Vanuit dat bedrijf wilden we graag stappen zetten in sportdata. We werken met een heel erg klein basisteam, maar kunnen nog steeds beroep doen op de expertise van mensen bij Acumen op projectbasis. Dat zorgt ervoor dat we heel erg snel kunnen schakelen en op het hoogste niveau kunnen meedraaien.”

En dat merkt ook head of performance Gianni Chiffi bij Beerschot. “Als we aanpassingen vragen, of zelf met nieuwe ideeën komen, dan zorgt Opteamal ervoor dat die op heel erg korte termijn ingepast worden. Dat is heel erg fijn werken natuurlijk. Maar hun grootste kracht zit erin dat ze erin slagen om alle relevante data te combineren. Ik kan op één platform zien hoeveel meters onze spelers hebben afgelegd op training, wat hun gewicht is, hoe ze geslapen hebben en nog veel meer. Dat is echt van goudwaarde voor ons.”

“Zo kunnen we al onze spelers individueel gaan opvolgen”, vervolgt Chiffi. “Wij gebruiken het totaalbeeld dat die data ons geeft van elke speler om alles aan te passen aan het individu. Soms hebben spelers bijvoorbeeld net wat extra looptraining nodig, of net minder omdat ze oververmoeid zijn. Hetzelfde met extra krachttraining of recuperatie. Zo kunnen we de kans op blessures verminderen, elke speler sterker maken en vooral hun performance maximaliseren.”
 

ChallengerPro League

1 K. Beerschot V.A. 50 pts
2 SK Lommel 48 pts
3 K.M.S.K Deinze 46 pts
4 F.C.V. Dender E.H 45 pts
5 Patro Eisden Maasmechelen 43 pts