CLUB NIEUWS

DE ALLERBESTE TERREINBESTORMING OOIT

1 MEI 2016: KFCO BEERSCHOT WILRIJK WORDT KAMPIOEN IN DERDE KLASSE MET DOELPUNT IN BLESSURETIJD

Derde klasse B, in die reeks begon KFCO Beerschot Wilrijk, na opeenvolgende titels in Eerste Provinciale en Bevordering, aan het seizoen 2015-2016. Steeds met dezelfde steile ambities: kampioen worden, promoveren en doorgroeien richting 1A.

Trainer Urbain Spaenhoven zag zijn spelerskern ook voor dat derde seizoen weer netjes opgesmukt worden… met onder meer Hernan Losada, die op het Kiel de grote spel- en smaakmaker moest worden. En de Argentijnse balgoochelaar deed wat van hem verwacht werd: zijn stempel drukken op het middenveld,  zijn jongere medemaats inspireren, scoren en laten scoren. In no-time werd hij weer publiekslieveling, en op het einde van het seizoen lauwerden de supporters hem als “Manneke van het Seizoen”, een referendum dat hij met een straatlengte voorsprong won.

Paars-wit speelde ook in derde klasse het beste voetbal uit de reeks, maar gaf niet die verpletterende indruk als de seizoenen daarvoor. In januari-februari zorgde een dipje in de resultaten er zelfs voor dat Urbain Spaenhoven werd ontslagen. Exit onze trainer/architect, die opgevolgd werd door Dennis van Wijk. En die joeg met zijn ‘no nonsene’-aanpak de vlam weer in de Kielse pijp.

Heel die periode bleef Oosterzonen zich opwerpen tot een zeer lastige klant in de rush naar de derde titel op rij. De mannen uit de Kempen klampten zelfs aan tot op de slotspeeldag. Onze Mannekes moesten thuis tegen Bocholt minstens even goed doen dan Oosterzonen om weer een kampioensfeestje te mogen vieren. En dat lukte op 1 mei 2016... al hadden we uiteindelijk niet veel overschot.

Losada & co namen vanaf de eerste minuut het initiatief en zetten Bocholt quasi constant onder druk. Dat overwicht leverde echter geen doelpunten op: zo belandde een center-schot van Mike Smet op de deklat, werd een doelpunt van Rachid Hmouda afgekeurd en liet Hernan Losada een unieke kans op de 1-0 onbenut, toen hij een penalty (na overtreding op Bjorn Ruytinx) met een panenka bovenkant lat mikte..

Ook na de rust wilde het maar niet lukken, en werd de zenuwachtigheid met de minuut groter. Zeker nadat duidelijk werd dat Oosterzonen in Diegem ging winnen. Bocholt VV profiteerde ei zo na van Beerschots falen in de zone van de waarheid… maar in blessuretijd volgde alsnog de grote apotheose. Bij de allerlaatste aanvalsactie slingerde Hernan Losada de bal voor doel, waar Jimmy Fockaert met een kleine deviatie de bal achter Bocholt-keeper Wintjens in doel kopte.

Wat zich daarna op het Kiel afspeelde was en is onvergetelijk. Het Olympisch Stadion ontplofte, de supporters die al minutenlang langs de zijlijn stonden, overspoelden het terrein voor de meest emotionele, grootste en gekste  ‘pitch invasion’ uit de clubgeschiedenis.  Weer kampioen dus. Voor de derde opeenvolgende keer. De race naar 1A ging verder…

KFCO BEERSCHOT WILRIJK–BOCHOLT  1-0

TOESCHOUWERS: 11.628
SCHEIDSRECHTER: De Roover
DOELPUNT: 90’ Fockaert 1-0
BEERSCHOT: Snyders, Smet (83’ Snoeys), Meeus, Santermans, De Jonghe, Pietermaat, Geudens, Hmouda (72’ Fockaert), Losada, Ventôse, Ruytinx (66’ Muñoz-Herrera)
BOCHOLT V.V.: Wintjens, Vandermeeren (46’ Schildermans), Spruyt, Palmans, Vastmans, Van den Putte, Vanhaen, Maes, Schreurs (66’ Peeters), Bloemen (55’ Janssen), Vanwelkenhuysen
GELE KAARTEN: Ruytinx, Maes

Onze Mannekes pakten de titel in 2016 met volgende spelers (tussen haakjes het aantal gespeelde wedstrijden): Jef Snyders (29), Franck Nkela (8), Anthony Portier (11), Wesley Snoeys (27), Hannes Meeus (34), Ben Santermans (31), Jimmy De Jonghe (30), Mike Smet (30), Kenny Thompson (7), Tom Pietermaat (35), Hernan Losada (33), Kevin Geudens (25), Jaric Schaessens (19), Davy De Beule (16), Davy De Smedt (7), Dyron Daal (19), Antonio Muñoz-Herrera (17), Rachid Hmouda (23), Ratko Vansimpsen (29), Jimmy Fockaert (28), Dries Ventôse (27), Vincenzo Verhoeven (2), Bjorn Ruytinx (13).

De doelpuntenmakers waren Hernan Losada (10), Kevin Geudens en Jimmy Fockaert (8), Ratko Vansimpsen (7), Jimmy De Jonghe en Dries Ventôse (5), Dyron Daal en Rachid Hmouda (4), Wesley Snoeys en Bjorn Ruytinx (3), Anthony Portier en Ben Santermans (2), Hannes Meeus en Davy De Beule (1)

In ieder ‘normaal’ voetballand zou deze titel in derde klasse betekenen dat Beerschot het daaropvolgend seizoen op het tweede niveau mocht aantreden. Niet in België echter, waar de Koninklijke Belgische Voetbalbond  plots met een algemene competitiehervorming uitpakte en tussen 1B en de amateurreeksen rap nog een Eerste Amateurreeks uit z’n mouw schudde. Serieus 'gejost' dus...

Het contract van trainer Dennis van Wijk werd niet verlengd. In zijn plaats kreeg Marc Brys de sportieve leiding in handen. De derde terugkeer van deze trainer, die in de jaargang 2016-2017 samen met zijn spelers uitpakte met een zelden geziene successenreeks en een ongeëvenaard puntentotaal. En met een titel erbovenop!

Tekst: Danny Geerts
Foto: Kristof Vermeulen 

ChallengerPro League

1 K. Beerschot V.A. 50 pts
2 SK Lommel 48 pts
3 K.M.S.K Deinze 46 pts
4 F.C.V. Dender E.H 45 pts
5 Patro Eisden Maasmechelen 43 pts