CLUB NIEUWS

EX-VOORZITTER PAUL NAGELS OVERLEDEN

Beerschot verneemt het overlijden van zijn ex-voorzitter Paul Nagels gisterenavond. Hij werd 76 jaar. Nagels was apotheker-bioloog, afkomstig uit Meerdonk en een fervent Beerschot-supporter. In de jaren '80 nam hij een zitje op in het bestuur van onze club; in 1989 werd hij benoemd tot voorzitter, in opvolging van dokter Rik Moereels die sinds 1980 op het Kiel de touwtjes in handen had.

Toen Paul Nagels baas werd, bleek Beerschots financiële toestand al redelijk precair en was het een kwestie van overleven. Na de verplichte degradatie van 1991 - Beerschot werd door de Koninklijke Belgische Voetbalbond vanuit eerste afdeling naar derde klasse teruggezet - ging het van kwaad naar erger. De Kielse spelersgroep bleef immers met eersteklasselonen en dito premies op de loonlijst staan en aangezien Beerschot als een wervelwind door derde klasse raasde en met de vingers in de neus de titel pakte, werd de financiële put steeds dieper en dieper. En stapelden de problemen zich op.

Als voorzitter moest Paul Nagels vrijwel constant op zoek naar verse centen en investeerders, waarbij hij jammer genoeg vaak onkies werd geadviseerd. Zo staat het fiasco met de Franse zakenman Guy Ivens bij iedereen in onze club nog diep in het geheugen gegrift, toen 'de redder' uiteindelijk een zoveelste oplichter bleek te zijn die zijn engagement(en) niet nakwam. Het was een episode die Paul Nagels in de media een totaal verkeerde perceptie opleverde. In zijn zoektocht naar een oplossing voor de financiële problemen investeerde hij grote bedragen van zijn persoonlijk fortuin om Beerschot levend te houden. 

Toen het ook sportief bergaf ging en onze club er maar niet in slaagde om vanuit tweede klasse weer naar de top van het Belgische voetbal door te stromen na telkens opnieuw onderuit te gaan in de eindrondes, was dit voor Beerschot het begin van het einde.

In 1997 werd Beerschot onder curatele geplaatst en was de rol van Paul Nagels uitgespeeld. Advocaat Guy Laugs trachtte daarna het zinkende schip nog drijvend te houden, maar kon uiteindelijk niets anders dan lijdzaam toekijken hoe Beerschot in 1999 failliet werd verklaard en het stamnummer 13 moest worden ingeleverd. "Dit faillissement staat voor de rest van mijn leven in mijn ziel gegrift", fluisterde een ontredderde Paul Nagels ons toen toe.

Na een verwerkingsperiode bleef Paul Nagels het nieuwe Germinal Beerschot trouw, en legde na het Vanoppen-debacle en bij de nieuwe doorstart in 2013 via zijn zoon nog een voorstel op tafel om samen met SK Sint-Niklaas in zee te gaan. Dat werd uiteindelijk van tafel geveegd. In de periode KFCO Beerschot Wilrijk werd hij logehouder in het Olympisch Stadion en maakte hij de opgang vanuit eerste provinciale vanop de eerste rij mee.

Beerschot zal zich Paul Nagels blijvend herinneren als een charismatisch man met een écht hart voor onze club, die in de moeilijkste periode voorzitter werd en zowat alles probeerde om het afglijden van onze club een halt toe te roepen. Zijn integriteit ten overstaan van Beerschot mag niet en nooit in twijfel worden getrokken.

Onze club deelt in het verlies en de pijn van de familie Nagels en de vele vrienden.

Bedankt voor alles Paul!

Rust in vrede.

Tekst: Danny Geerts

ChallengerPro League

1 K. Beerschot V.A. 50 pts
2 SK Lommel 48 pts
3 K.M.S.K Deinze 46 pts
4 F.C.V. Dender E.H 45 pts
5 Patro Eisden Maasmechelen 43 pts