CLUB NIEUWS, A-KERN NIEUWS

GREG VANDERIDT: "IK WIL ZONDAG GEDREVENHEID ZIEN VAN MIJN SPELERS. EN EEN EERSTE POSITIEVE REACTIE"

Zondagavond tijdens de thuismatch tegen KV Kortrijk zit met Greg Vanderidt een vierde verschillende T1 in de Kielse dugout. Na Peter Maes, Marc Noé en Javier Torrente is het nu aan de 51-jarige coach om Beerschot sportief proberen te reanimeren. Drie dagen nadat hij van assistent naar hoofdtrainer werd doorgeschoven peilden we naar zijn ideeën en verwachtingen. En leerden we een gedreven rechttoe-rechtaan voetbaldier met een duidelijke visie kennen.

Bekijk je deze promotie tot sportieve baas van Beerschot als de ultieme doorbraakmogelijkheid of een vergiftigd geschenk?

"Zeker geen vergiftigd geschenk maar ik zit hier ook niet direct met een glimlach tot achter m'n oren. Iedereen beseft hoe precair de situatie van Beerschot momenteel is en ziet ons al met meer dan anderhalf been in 1B. Maar toch zal ik proberen om gedurende de negen resterende wedstrijden nog een soort kentering te forceren. In het besef dat dit een moeilijke zaak wordt. Zo realistisch moeten we wel zijn. Deze kans als hoofdcoach komt uit de lucht gevallen maar samen met mijn trainersstaf gaan we er voluit voor. Ik ga niet als een pannenkoek op het oefenveld staan en op de bank zitten. Nee, ik zie dit als een kans om me als trainer verder te profileren, een beetje zoals Marc Brys en Franky Dury dat voor mij deden: doorgroeien vanuit de provinciale reeksen naar 1A."  

Welke opdracht(en) heb je van het bestuur meegekregen?

"Beerschot weer op de rails zetten, zeker niet verder afglijden, nieuw enthousiasme creëren, een elftal tussen de lijnen krijgen dat competitief is, weer punten pakt en toch probeert om Seraing alsnog bij te benen. Om dat te bereiken wil ik de organisatie in het elftal weer op punt krijgen, terug naar de basis gaan, drie principes inslijpen bij balbezit en balverlies en met een duidelijk strijdplan uitpakken. Niet te veel wisselen in het elftal al wordt dat zondag tegen KV Kortrijk al lastig als gevolg van een handjevol covidbesmettingen in onze kern. De twijfel, de chaos en de faalangst moeten verdwijnen. Kortom, ik wil Beerschot weer strijdbaar zien worden en een winnaarsmentaliteit zien uitstralen. Voetbal op de mat brengen waarmee onze supporters zich kunnen vereenzelvigen."

Was je verrast door het ontslag van Javier Torrente?

"Daar kan ik moeilijk over oordelen. Het is een beslissing van het bestuur en die moet iedereen aanvaarden. Ik heb wel prima met hem samengewerkt en ook veel van hem opgestoken. Hij is een adept van Marcelo Bielsa. Zijn Zuid-Amerikaanse aanpak en oefenvormen waren voor mij een bonus en bij momenten ook een nieuwe ontdekking maar qua communicatie liep het soms moeilijk. Met de spelers bedoel ik dan. Daar kroop soms veel tijd in. Niet met mij omdat ik vloeiend Spaans praat. We hadden we een speciale band. Het respect was daardoor wederzijds. Het afscheid begin deze week verliep emotioneel. Lucho is een warme man, zelfverzekerd en had een heel overtuigende voetbalvisie. Spijtig dat het hier op Beerschot niet beter uitpakte."

Wat nu Greg?

"Uiteraard ligt alle focus momenteel op die thuismatch tegen KV Kortrijk van zondagavond. Daar zou ik al graag een eerste positieve reactie van de spelers zien. We gaan als een hecht blok aan die match beginnen, ons strijdplan vanaf de eerste minuut tot in de perfectie uitvoeren. Ik heb gehamerd op concentratie zodat we die misverstanden in de verdediging kunnen beperken. Liefst helemaal uitvlakken. Uiteraard zullen we in onze tactiek rekening houden met de sterke en zwakke punten van de tegenstander, maar ik wil toch voornamelijk uitgaan van onze eigen mogelijkheden en kwaliteiten. Ik hoop dat we dat de volle negentig minuten kunnen volhouden en tussendoor niet platvallen. Bovendien moeten de spelers de fierheid uitstralen dat ze voor Beerschot mogen spelen. Ook en zeker in deze moeilijke omstandigheden. We gaan hoe dan ook voor de volle pot!"

Hoe belangrijk is voetbal voor jou?

"Naast mijn gezin het allerbelangrijkste. Ik heb een ongelooflijke vrouw die me steunt in mijn ambitie om proftrainer te worden en begrijpt dat daar opofferingen voor nodig zijn. Ik zit constant met het spelletje in mijn hoofd. Mijn zoon speelt als doelman in de jeugd van Beerschot en ik volg zijn progressie van dichtbij. Voorts probeer ik de trends die zich in het voetbal en de trainingsaanpak voordoen te volgen. Ik ben een ongelooflijke fan van Real Madrid, volg al hun wedstrijden op tv of via stream en zo vaak het kan ook live vanuit Bernabeu zelf. Aan wie ik me spiegel als trainer? Ik geniet van het combinatievoetbal van Guardiola, de sluwheid van een Mourinho en de ijzeren hand plus de simpliciteit waarmee Ancelotti zijn ideeën overbrengt. In België hou ik van de tactische aanpak van Marc Brys."

Veel succes!

Tekst: Danny Geerts
 

ChallengerPro League

1 K. Beerschot V.A. 50 pts
2 SK Lommel 48 pts
3 K.M.S.K Deinze 46 pts
4 F.C.V. Dender E.H 45 pts
5 Patro Eisden Maasmechelen 43 pts